Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciek wody - zalany sufit sąsiada - nieznane źródło przecieku! PROSZĘ O POMOC!

decofun

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Kupiłam mieszkanie od dewelopera.

Łazienka skończona ( prawie) - reszta mieszkania praktycznie też ( podłogi - wszędzie panele )

nic tylko się wprowadzać! i tu wielka niespodzianka.

Przy sprzątaniu mieszkania zauważyłam zaciek na ścianie łazienki od strony przedpokoju - odchyliłam listwę przypodłogową

a tu mokra ściana! Weszłam do łazienki i po odwrotnej stronie tego mokrego odcinka mokra fuga ( czyli ściana mokra na wylot)

Przeraziłam się i zaraz zadzwoniłam po hydraulików, którzy kładli całą instalacje w moim bloku.

Przyjechali - popatrzyli i stwierdzili, że zapewne ktoś z "fachowców" przewiercił mi jakąś rurę, lub też źle zamontowany kaloryfer w łazience.

Ale przyjadą na drugi dziś i zrobią testy z ciśnieniem ( sorki nie wiem jak to się fachowo nazywa :-/)

Ja przez całą noc głowiłam się i myślałam co może być źródłem przecieku.

Przypomniało mi się, że ciekła mi woda spod baterii prysznicowej ( ciekła do brodzika ) ale przecież mogła uchodzić również za kaflami i wić się ścieżką dalej do ściany.

Na drugi dzień przyjechali hydraulicy. Sprawdzili centalne - NIC- jest ok. Ciepła woda - OK, zima - też ok. czyli stwierdzili, że żródło przecieku to jedynie źle zamontowany syfon pod brodzikiem. Powiedziałam im o baterii, która ciekła ( w tej chwili jest już naprawiona, ale jakby nie było mogła się sączyć ponad tydzień)

Stwierdzili, że niemoże to być nic innego jak tylko albo ta bateria ( i wtedy wszystko powinno wyschnąć i po problemie ) albo kabina.

W tej chwili mam nie uzywać kabiny, jeśli plama wyschnie - zacząć używać kabinę i jeśli znowu zacznie się powiększać - ewidentny powód to sygon, brodzik czyli rozbieramy.

Tak też robię, i mam wrażenie że plama na ścianie minimalnie się kurczy, ale o dziwo fuga od strony łazienki raz wysycha a raz znowu jest ciemna ( mokra) już nic nie kumam.

Do tego okazało się że woda poszła niżej! Pod moim mieszkaniem znajduje się lokal użytkowy i tak są na suficie 2 duże plamy! Czyli zalałam sąsiadów!

na szczęście oni jeszcze tam nic nie mają.

Pojawia się jednak nowa zagadka a mianowicie ulokowanie plam u sąsiadów. 1 plama jest mniej więcej pod moją łazienką a druga - przypada na moim przedpokoju :(!

Jestem załamana - nie wiem co robić :(

Mam calutką podłogę w mieszkaniu wyłożoną panelami, zabudowany po dwóch stronach przedpokój ...

Jak znaleźć źródło przecieku????

Skoro hydraulicy wykluczyli wycieki z rur , bardzo proszę o pomoc, jestem naprawdę u kresu ...

Tak, jutro skontaktuję się z deweloperem i jego hydraulikami, którzy robili pomiary ciśnieniowe,

powinni chyba to co stwierdzili spisać na jakimś protokole..?

Nic na gębę bo potem zwalą wszystko na mnie i będzie :(

A co uważacie czy to faktycznie może być źle zamontowany syfon pod brodzikiem??

Skoro by przeciekał to woda którą widać w otworze brodzika powinna wyciec przez weekend

a stoi.

Będę wdzięczna za każdą sugestię i radę..

:( już nie mam siły...

A na ile taki test ciśnieniowy jest pewny??

Czy może wykazać tak jak u mnie, że jest ok, a nie jest?

Co do konstrukcji, przed chwilą dowiedziałam się, że woda może tak dziwnie wędrować bo w podłodze są płyty

i woda może gdzieś tam się wić.

HELP!!!!!!!!!! :(

Blok ma 4 klatki - parter to lokale użytkowe, 1 piętro - 3 mieszkania, 2 p. - 3 mieszkania, 3 p. - 3 mieszkania.

Na klatce mamy skrzynki gdzie są wszystkie liczniki, każde mieszkanie osobne na wode ciepłą, zimną i centralne.

Na tą chwilę sytuacja wygląda tak:

u mnie mokre plamy minimalnie zasykają, ja nic nie używam.

Jest tylko 1 kwestia fugi w łazience - kawałek fugi raz jest mokry a raz schnie :(:(:(

u Pana podemną jest 1 sucha i 1 mokra plama.

Jak mokra nie wiem.

Zadzwoniłam dziś do dewelopera, powiedział, że zajmie się tym, że spokojnie.

Przez cały dzień 0 odezwu.

Zadzwoniłam do Pana podemną i poprosiłam o spotkanie, a on mi mówi, że deweloper zamaluje mu sufit,

że obiecał, że przewierci mu sufit - spusci wodę - zacekoluje i zamaluje.

Deweloper poinformował go również, że to u mnie fachowcy przewiercili mi rurę z ogrzewania podłogowego!!!!

Ręce mi opadły...

Przecież nie mam ogrzewania :(

Na tą chwilę chce zobaczyć i zmierzyć plamy podemną i zacząć używać kabinę.

Jeżeli problem tkwi w źle zamontowanym syfonie to chyba plama powinna się powiększyć..???

Czy dobrze myślę?

Co mam robić :(?

a ta plama jest powyżej tego syfonu czy gdzie???? z tego co piszesz wynika że deweloper coś kręci porób zdjęcia najlepiej z datą i gadziną i powtarzaj je co dzień zacznij do dewelopera pisać i maile lub listy ale z potwierdzeniem odbioru i zbieraj dowody co jak gdzie i kiedy, oczywiście ganiaj dewelopera bo chyba jakaś gwarancja go obowiązuje

kajmanxxl

Dzięki wogóle za zaangażowanie, uścisk!

Byłam zobaczyć te plamy w lokalu podemną i mile się zaskoczyłam bo ładnie wszystko wysycha.

Moje mokre plamy również wysychają, wolno, ale schną.

Wczoraj ustaliliśmy, ze zaczynam używać prysznic i zobaczymy co się stanie.

Myłam okna, sprzątałam i woda się lała, ale nie wiem ile powinnam "przelać" aby coś widocznego się pojawiło....

Dziś pod wieczór przyjechałam na mieszkanie i ani śladu nowych plam, tamte schną... jedynie fugi w łazience

( takie niewielkie odcinki ) raz mokre raz suche :(

Zaglądnęłam do lokalu podemną ( Właściciel dziś nie mógł się pojawić )

i nic nowego nie zauważyłam.

Dziś także dosyć używałam kabiny, ale nie wiem ile powinno przelecieć wody aby pojawił się przeciek świadczący o źle zainstalowanym syfonie pod kabiną.

Czy taki test świadczy o tym, że prysznic jest OK?

Co myślicie?