agro26 08.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam wszystkim jestem na etapie podjęcia decyzji jakie ogrzewanie, najbardziej przekonuje mnie ogrzewanie nadmuchowe mam ofertę firmy POLSKI KOMFORT i wydaje mi się że jest bardzo przekonująca. Jeden system kanałow a tak wiele można uzyskać: ogrzewanie, wentylacje mechaniczną, klimatyzację, filtrowanie, lampa UV nawilżacz jeszcze nawet jonizator. MOJE PYTANIE czy ktoś jest już takim lub podobnum użytkownikiem podobnego systemu? czy się sprawdza? no i jak z kosztami eksploatacji? Ja chcę jako głowne źródło zasilania Pompę Ciepła wraz z funkcją klimatyzacji, mają w ofercie firmy CARRIER 38EX048. Może jest jakaś lepsza firma z ogrzewaniem powietrznym-nadmuchowym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.01.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Firma polski komfort to taki mercedes wśród wykonawców ogrzewania nadmuchowego. Są chyba najlepsi ale też najdroźsi. Ja używam ogrzewania nadmuchowego z wentylacją, filtrami i klimatyzacją, nie mam na razie filtra elektrostatycznego, nawilżacza i innych bajerów. Po 4 m-cach używania moge powiedzieć że jak na razie to mi tych bajerów nie brakuje. wilgotność wacha się w granicach 40-50%, powietrze i tak filtruje zwykły filtr ( a jest co filtrować co 3 m-ce do czyszczenia), jedyne co bym na dzisiejszy dzień dolożył to rekuperator. Do takiego ogrzewania trzeba się przyzwyczaić, jest trochę inny niż systemy wodne, ale za to bardzo szybko nagrzewa i schładza dom. czy się sprawdza - u mnie tak. jeżeli chodzi o koszty eksploatacji to u mnie to wygląda tak. - od 9.00 do 21.00 palimy w kominku, w nocy grzeje pompa ciepła. dotychczasowe zuzycie energii to średnio 9 kw/h na dobę. Ale grzeje tylko w nocy i nad ranem. Lepszej firmy niż polski komfort nie znajdziesz, tańsze na pewno tak. Szacuje że jakbym nie palił w kominku to zużycie energii było by około 30 kw/h na dobę. Dom 136 m2 użytkowej raczej średnio ocieplony, szkieletowy. Musisz się tylko liczyć z tym iż przy tym systemie nie wchodza w grę II taryfy, nie ma jak z akumulować ciepła i chłodu. Także prąd wychodzi po jakieś 0,5zł za 1kw/h.Z drugiej strony masz już pełno watków na tym forum na temat tego ogrzewania ... Edytowane 9 Stycznia 2011 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agro26 09.01.2011 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Dzięki za info, a jaka firma tobie wykonywała? Kwestia kanałów masz syfitowe, podłogowe, ścienne czy może mieszane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Mi ogrzewanie wykonywała firma uzytkownika clarnet, jeżeli chodzi o kanały to na dole mam w podłodze na poddaszu w nieużytkowym stryszku czyli kanały wychodzą w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 11.01.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam wszystkim jestem na etapie podjęcia decyzji jakie ogrzewanie, najbardziej przekonuje mnie ogrzewanie nadmuchowe mam ofertę firmy POLSKI KOMFORT i wydaje mi się że jest bardzo przekonująca. Jeden system kanałow a tak wiele można uzyskać: ogrzewanie, wentylacje mechaniczną, klimatyzację, filtrowanie, lampa UV nawilżacz jeszcze nawet jonizator. MOJE PYTANIE czy ktoś jest już takim lub podobnum użytkownikiem podobnego systemu? czy się sprawdza? no i jak z kosztami eksploatacji? Ja chcę jako głowne źródło zasilania Pompę Ciepła wraz z funkcją klimatyzacji, mają w ofercie firmy CARRIER 38EX048. Może jest jakaś lepsza firma z ogrzewaniem powietrznym-nadmuchowym? Pozdrawiam Hej, Ja akurat mam innej firmy z nagrzewnica gazowa, ale tak sie zastanawiam - na pewno pompa powietrze-powietrze da rade przy np. -25 stopniach na zewnatrz? Tam wydajnosc drastycznie spada wraz ze spadkiem temp. Co do zalet - mozna nawet w to wpiac DGP z kominka. Wada - koniecnzosc osobnego urzadzenia CWU. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.01.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Tak jak już pisałem u mnie w tym sezonie najmniej było -22 stopnie i pompa jeszcze grzała mój dom. Oprócz tego gdyby jednak nie dała rady mam nagrzewnice backup 6kw. także w razie czego na te dni kiedy pompa by nie dała radę odpalam taką nagrzewnice i mam ciepło. Ile takich dni w roku może być żeby było -25 i więcej?? oprócz tego mam oczywiście również kominek. także zima mi nie straszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 11.01.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Tak jak już pisałem u mnie w tym sezonie najmniej było -22 stopnie i pompa jeszcze grzała mój dom. Oprócz tego gdyby jednak nie dała rady mam nagrzewnice backup 6kw. także w razie czego na te dni kiedy pompa by nie dała radę odpalam taką nagrzewnice i mam ciepło. Ile takich dni w roku może być żeby było -25 i więcej?? oprócz tego mam oczywiście również kominek. także zima mi nie straszna Jaka moc maks. pobierana ma taka pompa? Moze bym sobie przy dokladaniu klimatyzatora wzial jednak tez pompe z opcja grzania, ale u mnie jakosc linii energetycznej dosc kiepskawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.01.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Moja pompa ma moc nominalną 2,8 kw ale może się rozkręcić do 130% mocy. Razem z jednostką wewnętrzna max pobór jaki zbadałem to 4kw na godzinę. Ale to przez krótki czas bo potem wraca do 100% mocy. Także uważam że to nie wiele jak na instalację. czajnik bezprzewodowy bierze 2,2 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodek.k 10.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Firma polski komfort to taki mercedes wśród wykonawców ogrzewania nadmuchowego. Są chyba najlepsi ale też najdroźsi. Ja używam ogrzewania nadmuchowego z wentylacją, filtrami i klimatyzacją, nie mam na razie filtra elektrostatycznego, nawilżacza i innych bajerów. Po 4 m-cach używania moge powiedzieć że jak na razie to mi tych bajerów nie brakuje. wilgotność wacha się w granicach 40-50%, powietrze i tak filtruje zwykły filtr ( a jest co filtrować co 3 m-ce do czyszczenia), jedyne co bym na dzisiejszy dzień dolożył to rekuperator. Do takiego ogrzewania trzeba się przyzwyczaić, jest trochę inny niż systemy wodne, ale za to bardzo szybko nagrzewa i schładza dom. czy się sprawdza - u mnie tak. jeżeli chodzi o koszty eksploatacji to u mnie to wygląda tak. - od 9.00 do 21.00 palimy w kominku, w nocy grzeje pompa ciepła. dotychczasowe zuzycie energii to średnio 9 kw/h na dobę. Ale grzeje tylko w nocy i nad ranem. Lepszej firmy niż polski komfort nie znajdziesz, tańsze na pewno tak. Szacuje że jakbym nie palił w kominku to zużycie energii było by około 30 kw/h na dobę. Dom 136 m2 użytkowej raczej średnio ocieplony, szkieletowy. Musisz się tylko liczyć z tym iż przy tym systemie nie wchodza w grę II taryfy, nie ma jak z akumulować ciepła i chłodu. Także prąd wychodzi po jakieś 0,5zł za 1kw/h. Z drugiej strony masz już pełno watków na tym forum na temat tego ogrzewania ... Witam ,to trochę dużo tych kilowatów u mnie pod warszawką prąd w cenie 0,65 zł. z kw/h . Ja posiadam gruntową pompę ciepła Nibe Fighter 9 kw.(pompa pracuje drugi rok , na ogrzewaniu podłogowym) dom 185 m2 w technologii trójwarstwowej ocieplony 15 cm. styropianu zużycie na dobę w grudniu 2012 r. wyniosło jakieś 5,2 kw/h przy dość tęgich mrozach.Nie dogrzewamy kominkiem . Temperatura w domu ustawiona na 23- stopnie C.oczywiście z ciepłą wodą przy czteroosobowej rodzinie .Koszt za grudzień 161 pln.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piolion 26.01.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Witam jestem na etapie wyboru ogrzewania, także mam ofertę od firmy POLSKI KOMFORT, czy ktoś ma doświadczenia z użytkowania powietrznej pompy ciepła w połączeniu z systemem ogrzewania nadmuchowego (w szczególności CARRIER 38EX048) interesuje mnie informacja 1. czy to działa 2. koszty miesięczne 3. czy stosujecie jakieś inne metody dogrzewania np: kominek 4. czy pompa jest głośna i na ile to jest uciążliwe super by było gdyby ktoś się podzielił informacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts