Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa termozgrzewalna jako izolacja fundamentów - ???

raas

Recommended Posts

Wykonaj zero budynku wyżej niż sąsiedzi, będzie nadzieja, że to oni odbiorą twoją wodę. Nie wykonuj drenów przy fundamentach i napisz czy istnieją rowy melioracyjne lub kanalizacja burzowa. Wody nie unikniesz jeśli będzie miała możliwość wejść to tylko kwestia czasu. Jaka jest powierzchnia zabudowy?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uważaj tylko, jak będą kładli siatkę i klej, to muszą styrodur przejechać czyms, żeby był chropowaty. w przeciwnym razie siatka (klej) nie będzie się trzymać i odejdzie

mam nadzieje ze sugerujesz klejenie siatki nad powierzchnia terenu??

bo ponizej to absurd dawac siatke i klej na styrodur

Stosuj grunt zalecany przez producenta papy. Dzięki temu będziesz miał system i gwarancję. W przeciwnym wypadku nici z gwarancji.

ma to sens, jednak z gwarancji nici - odrzuca na podstawie majacej zastosowanie do wszystkiego - niefachowe wykonanie i wlasnie na poprawnym wykonaniu bym sie skupial

Wykonaj zero budynku wyżej niż sąsiedzi, będzie nadzieja, że to oni odbiorą twoją wodę. Nie wykonuj drenów przy fundamentach i napisz czy istnieją rowy melioracyjne lub kanalizacja burzowa. Wody nie unikniesz jeśli będzie miała możliwość wejść to tylko kwestia czasu. Jaka jest powierzchnia zabudowy?

to ze zero bedzie wyzej nie oznacza ze wode odbiora sasiedzi - dzialka musi miec najwyzszy poziom w otoczeniu nie zero budynku

z sasiadami lepiej zyc w zgodzie

Pisze tylko o materiale wykonanie swoją drogą. Większość buduje dom i chce to zrobić jak najtaniej co jest normalne. Oszczędzając kupuje materiały różnych producentów. Mimo dobrego wykonania czasami się zdarza,że trzeba zareklamować materiał. I tu Inwestor się dziwi bo z reklamacji nici bo nie został zastosowany system.

Jeśli chodzi o wodę to trzeba sprawdzić jaki jest poziom wody gruntowej. Najlepiej niech to oceni geolog i poda jaką izolację wykonać.

ja sie specjalnie izolacja przeciwwodna nie przejmowalem - generalnie wody gruntowe ponizej poziomu posadowienia - teraz juz 2 rok z rzedu woda gruntowa 30-40 cm powyzej poziomu posadowienia

budynek nie jest podpiwniczony wiec wysmarowalem sciane spadkobierca abizolu 3x i skupilem sie na izolacji poziomej 3xpapa/lepik pod scianami i papa termozgrzewalna + folia bud 0,5 mm pod wylewki - problemow poki co brak

Face,

mała skarpa i 2-3 stopnie pozwolą zyskać z 60 cm. Dla posadzki piwnicy to dużo, gra warta świeczki a po wykonaniu nikt się nie przyczepi.

oki - ale to znaczy ze podnosimy sie np powyzej wody a nie ze ja kierujemy na sasiednie dzialki

jesli tylko wysokosc okreslona w MPZP puszcza to najlepsze rozwiazanie

Face,

uwierz nikt nie bedzie się szarpał, jeśli nie ma drogi asfaltowej a z opisu wynika, że nie ma kanalizacji burzowej to może nie być dojazdu o docelowej wysokości. Można spokojnie przyjąć podwyższenie drogi o minimun 15-20 cm. Pytałem o ukształtowanie terenu bo przy nierównościach można poszaleć z uposadowieniem budynku (byle nie wyżej niż 1m) zagospodarowanie przestrzenne nie rusza domów o skarpach do 1m wysokości bo po prostu nikt na to nie zwraca uwagi. Tylko źle wykonana skarpa może kogoś sprowokować do pisania skarg. Jeśli się wykona własne studnie chłonne to byle z rynien nie leciało do sąsiadów jest to do przyjęcia.

tylko ze to wszystko co napisales nalezy ujac w projekcie budynku, w ktorym jest takze projekt zagospodarowania dzialki, wszystkie ewentualne podniesienia itp powinny byc na tym etapie uwzglednione, jesli tego nie zrobisz tylko w trakcie budowy podniesiesz sobie teren o 1m to nie chce byc w twej skorze gdy sasiad pokapuje - zwlaszcza przed odbiorem budynku - bo po odbiorze zostaje tylko droga sadowa z powodztwa cywilnego

Face,

oddałem juz wiele budynków ale w żadnym projekcie nie widziałem dokładnie podanego uposadowienia budynku. Geodeta nie jest zainteresowany podaniem poziomu uposadowienia i mądry kierownik robót potrafi wiele ułatwić. Plany mają podane co najwyżej orientacyjne poziomy a studnie chłonne załatwiaja resztę. Powodem jakiejkolwiek sprawy sądowej musiałoby być udowodnienie zaburzenia cieków wodnych a w opisanym przeze mnie sposobie, zaburzenie nie występuje. Dodadkowe wypiętrzenie budynku pozwoli uniknąć zalewania piwnic.

Face,

oddałem juz wiele budynków ale w żadnym projekcie nie widziałem dokładnie podanego uposadowienia budynku. Geodeta nie jest zainteresowany podaniem poziomu uposadowienia i mądry kierownik robót potrafi wiele ułatwić. Plany mają podane co najwyżej orientacyjne poziomy a studnie chłonne załatwiaja resztę. Powodem jakiejkolwiek sprawy sądowej musiałoby być udowodnienie zaburzenia cieków wodnych a w opisanym przeze mnie sposobie, zaburzenie nie występuje. Dodadkowe wypiętrzenie budynku pozwoli uniknąć zalewania piwnic.

otoz ja nie spotkalem nigdy aby w projekcie nie byl podany poziom zero budynku

a poziom posadowienia jest podany w kazdym projekcie w stosunku do poziomu zera budynku, ktory nanosi geodeta,w praktyce mozna go ewentualnie podniesc o ok 0,5m jesli podniesiesz wyzej i ktos zawiadomi o tym nadzor to bywaj zdrow bo podniosles caly budynek - lacznie z kalenica - jesli przekroczyles wys podana w MPZP lub WZ to powinienes wiedziec co Ci grozi skoro tyle budynkow oddales i nawet studnie chlonne Ci nie pomoga

a madry kierownik robot kombinuje w zakresie wartosci ktorych kombinowac moze i nie przekracza wartosci ktore obowiazuja w MPZP lub WZ aby nie zmoczyc dupy

tyle co do podniesienia poziomu zera budynku ktore zaproponowales

wody opadowe nie sa grozne dla podpiwniczenia jesli je odprowadzimy - z doswiadczenia powinienes wiedziec ze to woda gruntowa zalewa najczesciej piwnice i to przed nia piwnice izolujemy i tego dotyczy watek

Edytowane przez face

Face,

piszemy jak ustrzec się wody w piwnicy, napisałeś 0,5 m tolerancji w uposadowieniu wzgędem projektu. Czyli już mamy prawie moje 60 cm, jeśli dojazd do posesji jest nie utwardzony pole manewru mamy jeszcze większe. Opisujesz jakieś umoczenie i sprawy sądowe, niepotrzebnie straszysz forumowiczów. Opisz dokładnie sytuacje w której doszło do wytoczenia procesu którego powodem było podwyższenie uposadowienia budynku. Powtarzam na projektach są ujęte schody ale nie ma opisanych spadków podjazdów i dokładnego ich wypoziomowania. Widziałem budynek (którego akurat nie prowadziłem) który był podwyższony o ponad 1 m (dodano mu 7 stopni) i bez problemu został oddany, nikt mu kalenicy nie mierzył. Wszystko trzeba robić z głową. Upierdliwy człowiek zaskarży sąsiada nawet jak wszystko będzie w porządku.

wszystkie poziomy maja odniesienie do poziomu morza wiec jak podniesiesz cokolwiek to nie problem namierzyc co i ile zostalo podniesione

jesli pracujesz w nadzorze i zrobilbys cos takiego w wieliczce czy krakowie - to po pierwszym razie by Ci sie odniechcialo wiecej a po 2 to witaj postepowanie w izbie inzynierow i w PINB (nie przejdzie wiecej niz 0,5m)

nie wiem z jakimi projektami pracujesz, ale na tych na ktorych pracuje ja jest wszystko opisane - lacznie nawet ze spadkami przy budynku i wysokosciami schodow zewnetrznych

nie ma problemu gdy Cie ktos podpiepszy do PINB i wszystko jest zachowane jak ma byc

gorzej gdy nazmieniasz i ktos Cie podpiepszy a chetnych nie brakuje

a przyklad prosze:

3 budynki wielorodzinne na polnocy krakowa - okolice azorow oddane jakies 6mcy temu

zaprojektowane na styk co do wysokosci podanej w WZ - zapas jakies 10 cm!!

stoja na sciezce schodzenia samolotow do ladowania na lotnisku balice

wez sobie je podnies do gory a prawie jak w banku mozesz sie z uprawnieniami pozegnac

widziec to ja tez widzialem mnostwo rzeczy o ktorych wole nie wspominac zeby ludziom w glowach nie macic

a swoja droga postepowanie w PINB ani dla inwestora ani dla kierownika przyjemne nie jest wiec madry kierownik powinien inwestorom wybijac takie glupoty z glowy, a jak juz pozwala na cos takiego to niech siedzi cicho a nie wychwala sie na forum

a spraw o zalewanie innej dzialki jest w sadach wiecej niz Ci sie wydaje - nawet na forum jak poszukasz to znajdziesz ludzie pytaja co zrobic bo sasiad mnie zalewa - gdy sprawa trafia do sadu zaczyna sie jazda i sprawdzanie poprawnosci wykonania wzgledem projektu i wtedy...reszte sobie wyobraz

koncze ten temat bo nie on jest tematem postu

Edytowane przez face

face, proszę odpowiedz mnie zielonemu inwestorowi.

zero na projekcie mam określone dla poziomu podłogi na parterze.

Zupełnie hipotetycznie -> w planie mam 5 cm styropianu na chudziak zamiast tego robię 25 cm styropianu. Poziom zero podnosi się ?

Czy też poziom zero określony jest dla "końca" fundamentów czyli wylanego chudziaka ?

face, proszę odpowiedz mnie zielonemu inwestorowi.

zero na projekcie mam określone dla poziomu podłogi na parterze.

Zupełnie hipotetycznie -> w planie mam 5 cm styropianu na chudziak zamiast tego robię 25 cm styropianu. Poziom zero podnosi się ?

Czy też poziom zero określony jest dla "końca" fundamentów czyli wylanego chudziaka ?

poziom zero jest podany dla wykonczonego poziomu podlogi przy wejsciu glownym do budynku

jesli dasz 25 cm (nie rozumiem po co az tyle jesli dom nie jest pasywny) styropianu zamiast 5 to podniesiesz zero o 20 cm i caly budynek o 20 cm jesli reszta jak w projekcie

generalnie te 20 cm to nie jest odchylka powodujaca trudnosci przy odbiorze jak juz napisalem

mozna to obejsc inaczej np - chudziak 10 cm nizej niz mial byc i juz masz tylko 10 cm roznicy do ktorej nikt sie nie przyczepi bo za tyle uwaza sie blad pomiaru geodezyjnego

w praktyce czesto podnosi sie poziom zero (rzadko obniza ale sie zdarza) jednak w granicach do 30 cm - tyle jest dopuszczalne ale na gebe bo wg przepisow ma byc jak w projekcie i to w nim na etapie tworzenia powinno sie uwzgledniac wszystkie rozwiazania

"w praktyce czesto podnosi sie poziom zero (rzadko obniza ale sie zdarza) jednak w granicach do 30 cm - tyle jest dopuszczalne ale na gebe bo wg przepisow ma byc jak w projekcie i to w nim na etapie tworzenia powinno sie uwzgledniac wszystkie rozwiazania"

W jakiej praktyce? Zrób tak budynek jednorodzinny i niech geodeta naniesie na mapie niezgodne. Jak jest w projekcie tak ma być w rzeczywistości. I nie pisz takich głupot bo kierownikom budowy robisz duży kłopot!