Marqo 18.01.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Panowie,jeśli ktokolwiek z was da mi skan z dokładnym odwzorowaniem kształtu terenu przy drodze tylko utwardzonej i dokładnie wpisany w ten układ budynek z dokładnie opisanym zerem w stosunku do tego terenu...bedzie pierwszym jaki widziałem. Sytuacja z drogą podejścia do lotniska jest tu kuriozalnie wyjątkowa. Z mojego doświadczenia mogę napisać, że najrówniejsza działka ma różnię w poziomach około 20-30 cm i mówię tu o działce od 600 m2 i więcej. Wykonanie uposadowienia budynku 30 cm powyżej najwyższej części działki daje pewność, że po latach gdy do budynku dojdzie asfaltowa droga będzie możliwy nawet poziom do zera budynku. Nikt normalny nie chce wody z drogi na swoją działkę. By mieć minimum pewności, że dom po wyasfaltowania dojazdu będzie wyżej około 20 cm jest uposadowienie około 50 cm nad dojazdem nieutwardzonym bo umoczy. Im większa działka tym większe pole manewru. Mapki do celów budowlanych nie zawierają poziomicy tylko sieci i granice działek i dróg, geodeta wpisuje budynek w działkę zgodnie z projektem i kluczowe jest usytuowanie względem granic. Nie budowałem w terenie górskim, ale tam piwnice wychodzą same bo generuje je spadek gruntu i przegłębienie ław. Reasumując jeśli nie budujecie na terenie płaskim jak zamarznięta woda i posiadacie tylko dojazd utwardzony jest koniecznością ustalenia zera na minimun +0,50 względem dojazdu. W lekko opadającym terenie możliwe jest do +1,00. Nie są to jakieś wyjątkowe warunki, jeśli ktoś pozwoli sobie wykonać inaczej dokumentacje, robi błąd. ps. wszystkie nasze realizacje odbierali kierownicy i inspektorowie nadzoru, buduję często na szkodach górniczych i nadzór zawsze odbiera nasze uposadowienie i jeszcze nikt nie kwestionował zera które ustaliłem z geodetami, wszystko trzeba robić z głową. Kropla przesady jest gorsza od wiadra gnoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Panowie, jeśli ktokolwiek z was da mi skan z dokładnym odwzorowaniem kształtu terenu przy drodze tylko utwardzonej i dokładnie wpisany w ten układ budynek z dokładnie opisanym zerem w stosunku do tego terenu...bedzie pierwszym jaki widziałem. Sytuacja z drogą podejścia do lotniska jest tu kuriozalnie wyjątkowa. Z mojego doświadczenia mogę napisać, że najrówniejsza działka ma różnię w poziomach około 20-30 cm i mówię tu o działce od 600 m2 i więcej. Wykonanie uposadowienia budynku 30 cm powyżej najwyższej części działki daje pewność, że po latach gdy do budynku dojdzie asfaltowa droga będzie możliwy nawet poziom do zera budynku. Nikt normalny nie chce wody z drogi na swoją działkę. By mieć minimum pewności, że dom po wyasfaltowania dojazdu będzie wyżej około 20 cm jest uposadowienie około 50 cm nad dojazdem nieutwardzonym bo umoczy. Im większa działka tym większe pole manewru. Mapki do celów budowlanych nie zawierają poziomicy tylko sieci i granice działek i dróg, geodeta wpisuje budynek w działkę zgodnie z projektem i kluczowe jest usytuowanie względem granic. Nie budowałem w terenie górskim, ale tam piwnice wychodzą same bo generuje je spadek gruntu i przegłębienie ław. Reasumując jeśli nie budujecie na terenie płaskim jak zamarznięta woda i posiadacie tylko dojazd utwardzony jest koniecznością ustalenia zera na minimun +0,50 względem dojazdu. W lekko opadającym terenie możliwe jest do +1,00. Nie są to jakieś wyjątkowe warunki, jeśli ktoś pozwoli sobie wykonać inaczej dokumentacje, robi błąd. ps. wszystkie nasze realizacje odbierali kierownicy i inspektorowie nadzoru, buduję często na szkodach górniczych i nadzór zawsze odbiera nasze uposadowienie i jeszcze nikt nie kwestionował zera które ustaliłem z geodetami, wszystko trzeba robić z głową. Kropla przesady jest gorsza od wiadra gnoju. ciekaw jestem jak wam takie projekty przechodza w WA - z rzednymi z kosmosu - na kazdej mapie znajdziesz rzedna a jesli jej brak to na etapie projektu geodeta na plac budowy i musi przeniesc poziom odniesienia z pkt lezacego najblizej - w ten sposob ma byc przygotowana mapa do celow projektowych rzedne docelowego terenu i ewentualnej drogi dojazdowej zaklada sie na etapie projektowania inwestycji gdy sa budynki a pozniej droga to droge sie do budynkow dostosowuje Edytowane 18 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) "w praktyce czesto podnosi sie poziom zero (rzadko obniza ale sie zdarza) jednak w granicach do 30 cm - tyle jest dopuszczalne ale na gebe bo wg przepisow ma byc jak w projekcie i to w nim na etapie tworzenia powinno sie uwzgledniac wszystkie rozwiazania" W jakiej praktyce? Zrób tak budynek jednorodzinny i niech geodeta naniesie na mapie niezgodne. Jak jest w projekcie tak ma być w rzeczywistości. I nie pisz takich głupot bo kierownikom budowy robisz duży kłopot! w praktyce poprawiania bledow projektowych ale co niezgodne ma naniesc na mapie?? klopoty to kierownikom przysparzaja projektanci ktorym sie na dzialke wybrac nie chce z niwelatorem lub poslac tam geodety oczywiscie zwlaszcza gdy projektant dupa i np zalozyl poziom zero na poziomie terenu albo co gorsza ponizej - podniesienie i adnotacja w dzienniku budowy + nieprzekroczenie wys bud podanej w MPZP - w PINB (nie kazdym) tez ludzie pracuja i jak trzeba cos naprawic to klod pod nogi nie rzucaja i w sumie architekt jako autor spiepszonego projektu powinien sie wykazac ps - ty nie pisz glupot i poczytaj ile niektorzy budowlancy podnosza w tym poscie to sie dopiero przekrecisz swoja droga tez najwole jak w projekcie Edytowane 18 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 18.01.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jak byś nie wiedział to jest taka pieczątka na mapie geodezyjnej powykonawczej. I odpowiedni zapis geodeta skreśla czy pomiar powykonawczy zgadza się z danymi z dokumentacji projektowej czy nie.PINB opiera się na przepisach prawa a zmiana poziomu 0,00 budynku jest zmianą istotną. Jak znasz PB to będziesz wiedział co dalej!Jeśli ktoś chwali się,że złamał prawo to wcale nie znaczy,że doradzając komuś też masz namawiać go do łamania prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) mozemy sie tak przekomarzac bez konca a nie o to tu chodzi - bo czy np zwiekszenie powierzchni zabudowy nie jest zmiana istotna??a uzyskasz to zmieniajac ilosc ocieplenia na scianie i co wtedy?? nadzor Cie ukarze?sa podane granice odchylek od projektow i co jest uznawane za zmiane istotna a co nie nadzor nie interesuje na jakiej wysokosci jest poziom zero tylko czy kalenica jest na wysokosci na ktorej byc miala + - 10cm - to Ci powie kazdy geodetaja tu nikogo do lamania prawa nie naklaniam, wrecz przeciwnie naklaniam aby pilnowac w trakcie projektowania lub adaptacji by wszystko bylo jak nalezy i nie wychodzily kwiaty w trakcie realizacji i ewentualne problemy jakakolwiek ewentualna zmiana jest w gescie kierownika budowy i do niego nalezy decyzja co i ewentualnie mozna i jak ordnung muss sein - zgodzisz sie Pawel78i prosze zakonczmy ten temat bo do niczego on nie prowadzips poczytaj wpisy Marqo Edytowane 18 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (nie rozumiem po co az tyle jesli dom nie jest pasywny) hipotetycznie było, dla zobrazowania pytania. Daje 15 cm dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 hipotetycznie było, dla zobrazowania pytania. Daje 15 cm dzięki za odpowiedź zeby nie bylo zapytaj kierownika czy sie zgodzi i odpisz co on na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 19.01.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Face,rąbiesz skrótami jakbyś nie mógł napisać wydział architektury lub nadzór budowlany (chyba pracujesz w gminie). Zadałem sobie trud sprawdzenia czy na naszych projektach przekazanych do realizacji (przy drogach tylko utwardzonych) są odniesienia zera budynku do punktu na terenie działki. Piszesz nie prawdę, żaden projekt nie zawiera poziomowania terenu a przekroje budynku wpisane sa na grunt płaski jak heblowana decha. Geodeci nie mają punktu odniesienia na terenie. Są tylko: usytułowanie względem płn. rganice i szieci. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 19.01.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 przepraszm miało być granice i sieci nie rganice i szieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Face, rąbiesz skrótami jakbyś nie mógł napisać wydział architektury lub nadzór budowlany (chyba pracujesz w gminie). Amen rabie bo mi sie nie chce inaczej, w gminie rowniez nie pracuje Face, Zadałem sobie trud sprawdzenia czy na naszych projektach przekazanych do realizacji (przy drogach tylko utwardzonych) są odniesienia zera budynku do punktu na terenie działki. Piszesz nie prawdę, żaden projekt nie zawiera poziomowania terenu a przekroje budynku wpisane sa na grunt płaski jak heblowana decha. Geodeci nie mają punktu odniesienia na terenie. Są tylko: usytułowanie względem płn. rganice i szieci. Amen nie pisze nie prawde tylko macie zle zrobione projekty i dziwi mnie ze one przechodza do realizacji to na etapie projektu zaklada sie rzedna terenu jaka ma byc docelowo, ona wplywa na zero budynku itp ciekawe jak bez tego wykonacie np pozniej kanalizacje - pewnie nie wykonacie bo sie okaze ze sie nie da (spadki itp )skoro nie przemyslane na etapie projektu na waszych nie ma na naszych sa, pkt odniesienia w terenie ciezko nie znalezc istnieje infrastruktura zewnetrzna (drogi, kanalizacja, zielen zagospodarowana) do ktorej zostaje wlaczona inwestycja i to ona stanowi jakie rzedne beda narzucone dla danej inwestycji wiem co pisze:) pracowalem w deweloperce gdzie na srodku pola buduje sie osiedle - w projekcie musialo byc wszystko, wlacznie z droga dojazdowa i jej projektem, siecia kanalizacyjna, wodna itp wszystko odniesione do infrastruktury zewnetrznej do ktorej sie wpinamy i ona jest baza do zalozenia wszelkich poziomow ktore sa czescia skladowa projektu pozdrawiam i zycze pomyslnych realizacji Edytowane 19 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 19.01.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Face,wyraźnie napisałem, że chodzi o realizacje bez instalacji kanalizacji burzowej i asfaltowej drogi. Nie ma na takiej dokumentacji odniesienia do poziomu na terenie. Pisanie o kompleksowe budowie z sieciami jest tu nie na miejscu, bo jak umiejscowić instalacje w gruńcie jak jej jeszcze nie ma na terenie. Jedynym wyjściem dla budowy bez drogi z knalizacją i posiadajacej własne osadniki i studnie chłonne jest podnieść budynek jak najwyżej się da a da się do około metra bez większych konsekwencji a najlepszym rozwiązaniem jest 50-70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Face, wyraźnie napisałem, że chodzi o realizacje bez instalacji kanalizacji burzowej i asfaltowej drogi. Nie ma na takiej dokumentacji odniesienia do poziomu na terenie. Pisanie o kompleksowe budowie z sieciami jest tu nie na miejscu, bo jak umiejscowić instalacje w gruńcie jak jej jeszcze nie ma na terenie. Jedynym wyjściem dla budowy bez drogi z knalizacją i posiadajacej własne osadniki i studnie chłonne jest podnieść budynek jak najwyżej się da a da się do około metra bez większych konsekwencji a najlepszym rozwiązaniem jest 50-70 cm. a Ty nadal swoje bez poziomow odniesienia nie wykonasz ani nie zaplanujesz nic piszesz o rzeczach wyrwanych z kontekstu a kazda budowa jest wpisana w dany obszar i to pod ten obszar dostosowac ja nalezy a na studnie chlonne i osadniki sie projektow nie robi?? i nie uwzglednia ich w projekcie budowlanym??wykonuje sie je na pale - one tez podlegaja przepisom co do usytuowania, glebokosci posadowienia, pojemnosci iwydajnosci i co gorsza oddzialywania na srodowisko - a tego czasem przeskoczyc sie nie da wyjsciem moze i jest podniesienie o iles cm ponad teren pod warunkiem ze to zalozenie pojawi sie w projekcie budowlanym i nie przekroczy warunkow MPZP i tego sie nalezy trzymac w realizacji porzadek na budowie byc musi a jak nie ma porzadku w papierach to i na budowie burdel co z kolei prowadzi do chaosu w architekturze przestrzeni miejskiej czy wiejskiej koncze ta niepotrzebna dywagacje i nie przekonasz mnie nigdy do swych racji, ani mnie ani podejrzewam nikogo kto zajmuje sie ogolno nawet powiedzmy budowlanka Edytowane 19 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 19.01.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Face,nie ma o czym gadać, jesteś teoretyk a ja praktyk. Na budowie bez drogi i sieci trzeba samemu określić wszystkie rzeczy o których piszesz, bo nie ma planów na których można się opierać, powstaną dopiero w przyszłości. Nie ma możliwości wyznaczenia zera względem terenu który za pare lat będzie inny. Nikt nie jest się w stanie czepiać i nie dawać zezwolenia bo nie ma podstaw, sam budynek wykonany zgodnie z projektem nie da do tego powodów. Jest to mój ostatni wpis na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Ogólnie się fajnie czyta te wasze wypowiedzi tylko zeszliście panowie z tematu wątku. Jak coś to proponuje podyskutować tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169179-Og%C3%B3lnoforumowa-pysk%C3%B3wka-%28na-tematy-zwi%C4%85zane-z-domem%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 19.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Fenix,przepraszam.wiem z doświadczenia, że izolacja pionowych elementów ław i fundamentów nic nie daje jeśli poziom gruntowy wód podniesie się okresowo (roztopy, długotrwałe opady). Woda dostaje się posadzką piwnicy. Zdarza się to nawet u klienta który ma spory spadek na działce a wydawałoby się, że woda odejdzie spadkiem gruntu. Jedyną pewność daje technika basenowa z jednolitą bryłą scian i posadzek piwnicy (jednoczesne wylanie odpowiedniej mieszanki betonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Face, nie ma o czym gadać, jesteś teoretyk a ja praktyk. jedyna najprawdziwsza z prawd prawdziwych:) Edytowane 19 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.01.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 wiem z doświadczenia, że izolacja pionowych elementów ław i fundamentów nic nie daje jeśli poziom gruntowy wód podniesie się okresowo (roztopy, długotrwałe opady). Woda dostaje się posadzką piwnicy. . A czy 2x papa na chudziaku nie zapobiegnie temu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marqo 20.01.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Fenix,nie ma szans, jeśli opady potrwają około tygodnia (jak w zeszłym roku) woda przebija izolacje poziome. Papa dużo daje ale jej najsłabsze miejsce to styk ze ścianą. Papa zmienia się w pływającą podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Marqo praktykupo tygodniu opadow to ziemia dobrze nie nawilgnie a w zeszlym roku na wiosne padalo 3msc z przerwami moze w sumie tydzien by sie uzbieralpodobnie jesien dwa lata wstecz - malopolska a o plycie dociskowej to nie uczyli w szkole na izolacje ciezka??a o uszczelnieniach stykow np sznurem bentonitowym??jak nie w szkole to moze na budowie w trakcie praktyki?? Edytowane 20 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 20.01.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Fenix, " woda przebija izolacje poziome" Możesz troszeczkę nas ukierunkować w twojej teorii? Bo z taką interpretacją spotykam się 1 raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts