face 22.01.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) swoja droga izolacje z geomembran i geosyntetykow wejda za 10-15 lat do uzytku ogolnego poki co z racji swej ceny stosuje sie je do uszczelnien zbiornikow wodnych,zbiornikow na wode, kanalow i skladowisk substancji niebezpiecznych idea, szczelnosc i trwalosc b. wysoka, niestety ceny poki co rowniez Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 22.01.2011 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 @face - Nie nie mam jeszcze fundamentów -będą murowane z bloczków bet. Ja z całą świadomością zrobiłem tę studnię chłonną ....Właśnie po to żeby zobaczyć co się dzieje z wodami gruntowymi. Na razie jest ok ...czyli nie zbiera się lustro wody!!! super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) @face - Nie nie mam jeszcze fundamentów -będą murowane z bloczków bet. Ja z całą świadomością zrobiłem tę studnię chłonną ....Właśnie po to żeby zobaczyć co się dzieje z wodami gruntowymi. Na razie jest ok ...czyli nie zbiera się lustro wody!!! super!!! tak wlasnie podejrzewalem:p gratuluje pomyslu:) masz za to klina jak izolowac ...ostatnie 2 lata byly bardzo mokre i wszedzie wody gruntowe sie podniosly i pojawily a u Ciebie susza a gdyby co to pompa i tyle - tylko rozsadnie Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) mam taka propozycje wykonania fund w bud podpiwniczonym przy stalym -wysokim poziomie wod gruntowych badz gdy wody zmienne co Wy forumowicze na to, pomysl bardzo stary - fundament grzybkowy, plus taka wariacja standardowych law i plyty fundamentowej, dodam ze w geometrie nie wnikam tylko chodzi o idee jakie zagrozenia widzicie dot wody gruntowej?? wypowiedzcie sie co do kosztow - wg mnie koszt materialow i wykonania pomijalny w stos do zwyklych law i plyty dociskowej z izolacja ciezka na podbetonce dodatkowy plus to mozliwosc wykonania scian zarowno monolitycznych jak i murowanych z bloczkow, brak problemow z izolacja styku lawa-sciana uwazam iz przy takim wykonaniu zbedna 1 minus to oczywiscie staranne wykonanie chudziaka - jesli mozna to minusem nazwac Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Robiłem coś takiego tylko z VOLCLAYa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Robiłem coś takiego tylko z VOLCLAYa. to sie dobrze sklada:) poprosze o opinie jakie trudnosci w realizacji, cos na temat kosztow, ogolnie Twe odczucia i czy to sie sprawdzi napisz prosze co sadzisz o tym rozwiazaniu, czy srednio rozgarnieta ekipa bedzie miec trudnosci z wykonaniem tego przy dobrym nadzorze? Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.01.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Zdaje się tego używaliśmy. http://www.technologie-budowlane.com/Voltex_mata_izolacyjna-3-349-26_31_18.html Jedyny problem był tam gdzie podczas wyciągania larsenów uszkodzono matę. Gdzie indziej problemów nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) bentonity fajna sprawa:)dawaliscie zamiast papy?? wracajac do rysunku - przy realizacji domku jednorodzinnego - pytam od strony kosztow jakie Twe zdanie?? mnie to wychodzi ogolem jak dla standardowej lawy z podbetonka i z izolacja ciezka z dociskiem, za to szczelnosc wysoka a mozliwosc popelnienia bledow znikoma np ilosc betonu prawie ta sama - moze 5 do 10% wiecejilosc papy rowniez ta sama jedynie staranny wykop i ulozenie podbetonki moze stworzyc problemy - szczegolnie przy lawach Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.01.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Powinno się udać w granicach 600 pln/m3 płyty plus 70 pln/m2 izolacji ale to tak zgrubnie liczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) bralem udzial w wykonaniu takiego fundamentu pod 3 domkami, sprawa wyszla na etapie wykopow, grunt dobry tylko woda...fundament standard byl zaprojektowany lawy + podbetonka i plyta dociskowa zaproponowalismy inwestorowi i sie zgodzil, kierownik z jego strony poparl - geometria law bez zmian, plyta zbrojona pomiedzy lawami podskoczyla do15 cm gr wyszlo calkiem fajnie, robota swietna - suchutko na chudziaku, bez blotka, zbrojenie czysciutkie- na koniec przy podsumowaniu kosztow wyszlo niecale 10% wiecej za material w stos do kosztorysu na podstawie projektuza robocizne doliczylismy 5%zbrojenie z plyty dociskowej wskoczylo w zbrojenie plyty poziomu law (material i robocizna)-dodatkowo na scinanie dozbrajalismy plyte przy lawach, beton z plyty dociskowej poszedl w chudziaka (material i robocizna), zaoszczedzilismy na kruszywie na warstwe filtracyjna i robociznie z tym zwiazanej jedyne z czym byl problem to dziurawienie papy przy szalowaniu obrzezy budynku - wiercilismy i wbijalismy prety fi 12, oczywiscie wyjac ich nie zdolalismy wiec zostaly obciete a dziury zaabizolowane i naklejony pasek papy z lawy na chudziaka dodam ze znacznie mniej bylo szalunkow do zrobienia - tylko po obwodziewogule to jakos szybko poszlo i fajnie ps byl jescze problem jak zazbroic plyte, w sensie aby nie za malo stali z uwagi na odpor gruntu, ale kierownik inwestora wzial to na siebie i przeliczyl Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) podjalem ta dyskusje-monolog aby naprowadzic forumowicza raas co i jak ewentualnie moze wykonac, choc u niego wody poki co brak oczywiscie jest to schemat wykonania fundamentu przy zagrozeniu woda gruntowa i powinien byc przez projektanta przeliczonyprzy wszystkich realizacjach zostal wykonany drenaz aby uniknac-zminimalizowac wplyw sil parcia wody gruntowej od spodu budynku i olac statecznosc na wyplyniecie dazylem do tego aby uzyskac jak najwiecej za i przeciw takiemu mieszanemu fundamentowiopiniujcie zatem forumowicze Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts