Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt utrzymania domu

Ile rocznie zapłacisz za utrzymanie Twojego domu ? (uwzględniając składniki opisane w poście)  

184 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile rocznie zapłacisz za utrzymanie Twojego domu ? (uwzględniając składniki opisane w poście)

Recommended Posts

Witajcie, Markus czy ty masz pompę ciepła z bezpośrednim odparowaniem? Producenci tych urządzeń odradzali mi podgrzewanie c.w.u. pompą ciepła (propanowe f-my chyba Neutraterm). Ja zdecydowałem sie na pompę z "pośrednikiem" w postaci glikolu i z dolnym źródłem tudnie 3x 50m. Podłogówkę już mam w przyszłym tyg pompa przyjeżdża.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Markus i jak? Polecasz takie rozwiązanie?

JAGNA - jak powiem tak, to za chwilę różni nawiedzeni wskoczą mi na głowę. Ale niech tam. Pompa grzeje od blisko 6 tygodni. Patrząc z perspektywy tych kilku tygodni uważam, że była to najlepsza decyzja z wszystkich podjętych na budowie. Fakt, że obecnie na etapie wykończeniówki brakuje mi tej kwoty jaką musiałem wydać extra na pompę, ale komfort totalnego nieobsługiwania systemu jest nieprzeliczalny.

Czy polecam - zdecydowanie tak, ale wyłącznie inwestorom, którzy nie opowiadają w sąsiednim poście że budują dom w kwocie poniżej 250 tys.

Rafal ja niewiem jakie tam u was w Warszawie sa oplaty ale u nas na wschodzie za np wywoz szamba bede placic 110zl, smieci 30zl a za ochrone to 150zl, wiec niewiem czy oplaty na wschodzie az tak bardzo odbiegaja od Warszawskich. Denerwuja mnie stwierdzenia ze na wschodzie to juz wszystko jest tansze, gorsze totalna bieda i bezrobocie, porownaj sobie zachodnie wojewudztwa np kujawsko-pomorskie czy lubuskie tam moze i ktos placi za wywoz szamba 60zl ale napewno nie na wschodzie.

Rafal ja niewiem jakie tam u was w Warszawie sa oplaty ale u nas na wschodzie za np wywoz szamba bede placic 110zl, smieci 30zl a za ochrone to 150zl, wiec niewiem czy oplaty na wschodzie az tak bardzo odbiegaja od Warszawskich. Denerwuja mnie stwierdzenia ze na wschodzie to juz wszystko jest tansze, gorsze totalna bieda i bezrobocie, porownaj sobie zachodnie wojewudztwa np kujawsko-pomorskie czy lubuskie tam moze i ktos placi za wywoz szamba 60zl ale napewno nie na wschodzie.

aik, przepraszam absolutnie nie chciałem nikogo urazić ! To był tylko przykład, miałem na myśli różnicę cen w warszawie ( i okolicach ) i innych regionach w kraju ( z reguły poza największymi miastami ). Ja akurat mam porównanie z woj. dolnośląskim bo tam mieszka moja rodzina i wiem że ceny za usługi są o ponad 1/3 niższe, ponadto tańsze są nawet media ( prąd i woda ). Tak więc porównując koszty utrzymania nieruchomości powinno się podawać lokalizację, bo ma ona istotny wpływ na ich wysokość.

Sam zresztą potwierdzasz moją tezę, szmbo 15% taniej, śmieci 25% taniej.

u mnie to wygląda tak:

ogrzewanie: 2300 pln

cwu: 1100 pln w tym kuchnia

woda zimna z wodociągu: 900pln w tym ścieki

światło, AGD, 12x160 = 1920 pln

ochrona: 12x60 = 720pln

podatek gruntowy: 80 pln

telefon ok 1200

kredyt + ubezpieczenia 240 x 12 = 2880

to chyba wszystko, razem wychodzi 11100

Witam!

Jak ostatnio otrzymalem nowa ksiazeczke z ZE to omalo nie dostalem zawalu ale okazuje sie ze nie jest tak zle.

I tak dom 1 i 1/2 kondygnacji (poddasze uzytkowe), prosta bryla bez dodatkow upiekszajacych taka troche stodola jak moja ukochana ja nazywa, ok 125 m2. Raczej dobrze przeszklony (duzo okien) z garazem "doklejonym" nie ogrzewanym. Podpiwniczony w 1/2. Budynek nowy. I tutaj:

gaz co + cwu: 1881

prod: 1200

woda: 415

smieci: 114

drewno: 400

podatek: 126

ubezpieczenie:361

razem: ~5000 = 12 x 416 pln

nie licze telefonow, tv, fiata 126 itp gdyz ta sa koszty ktore moga a nie musza byc w/g mnie :wink:

• 2 weeks później...

U mnie wyglada to tak :

energia elektryczna, gaz, woda, kanalizacja, wywoz smieci, telefon, podatki za domek 150 m2 w 2004 roku zaplaciłem ponizej 6000 PLN, miesiecznie wychodzi wiec ok 500,00 PLN

Za 49 m2 mieszkanie w bloku w srednio ciekawej okolicy placilem 440 PLM miesięcznie, wiec korzysc jest widoczna bez specjalnego przeliczania. Oczywiscie mozna doliczyc sobie rozne koszty np miesieczne utrzymanie dodatkowego samochodu, ale wszystko zalezy od checi i mozliwosci. W moim przypadku przeprowadzilem sie pod Warszawe wiec dodatkowy samochod nie byl koniecznoscia tylko checia podniesienia sobie standardu .... Tak czy inaczej my tez nie zalujemy decyzji o przeprowadzce

Bardzo fajna sonda. Dzięki temu wiem co mnie czeka w przyszłym roku a poza tym chyba w któryś wieczór bede musiał sobie "to" obliczyć, chodź wasze obliczenia i tak daja podobne ceny za zwykłe M-3 w blokach gdzie czynsz wynosi ok 500 pln w Poznaniu więc ciesze się że już nieeedługo będę płacił tyle ale za 114 m. ohhh

• 1 month później...

Łokej, w takim razie i ja dołączę się do dyskusji..

Dom 310 m2, z czego ogrzewane 190 ( reszta to piwnica i garaż.

Piec najtańszy TERMET ;)

Koszty stałe roczne ( uśrednione ) - pierwszy rok grzania ;-(

* GAZ - 3700

* Wywóz śmieci ( palę papiery )- 240

* Prąd ( cholera mam wszystkie energooszczędne żarówki ) - 1990 !!!!!!!

* Woda ( razem z podlewaniem ) - 1440

* Szambo ( oczyszczalnia - więc raz na 2 lata + bakterie ) - 300

* podatek - 360

* telefon - 1200

* Internet - 1200

* ubezpieczenie - 696

W sumie - 12444 rocznie

czyli miesięcznie - 1037 zł wszystko

Jak na 310 m2 chałupy to całkiem fajny wynik

Zainwestowałem w ocieplenie i jak widać sie opłaciło ;)

Pozdrawiam wszystkich cieplutko ;)

Jak za 310 m2

I moje trzy grosze :D :

dom 150m2 , 2 pelne sezony przemieszkane:

Wszystkie wydatki mam w Excellu więc łatwo to obliczyć. Średnio wychodzi prawie 600 zł/miesiąc - wszystkie koszty w tym także zwiekszony koszty transportu (zamiast 10-ciu 40-ci km) ale bez kredytu.

Moje podane wyliczenia mogą być trochę nie miarodajne ponieważ dom ogrzewamy kominkiem do którego drewno mamy za darmo (z racji prowadzonej działalności - ogrodnictwo :wink: )

i tak za 200mkw domu miesięcznie (z cyfrą+ platynową- a co!) 366zł

za mieszkanie 48,5 mkw płaciłam 560zł

telefony pozostały na tym samym poziomie, kredytu nie liczyłam

Prąd 2000zł (kuchenka i czajnik elektryczny)

CO i CWU 2500zł (olej)

kominek 500zł

woda + kanaliza 1200zł (bez ogrodu bo jeszcze nie zagospodarowany)

opłaty urzedowe 350zł

śmieci 200zł

telefon 600zł

ubezpieczenie nie pamietam ale chyba około 400zł

razem 7750zł/rok 650zł/m-c a powierzchnia 200m2

Nalezy dodać :(

- kredyt :oops:

Nie ma sie co oszukiwać dom to nie mieszkanie ale i tak płacić trzeba.

Opłaty jednak są znacznie mniejsze niż te w blokach (chyba że doliczymy raty kredytu :p).

Wg moich obliczeń zmieszcze się w przedziale 5 000 - 10 000 rocznie ale zdecydowanie bliżej 5 000. Wyliczenia wyszły optymistycznie. Za dom około 120m^2 p.użytkowej zapłacę mniej więcej tyle co za 70 metrowe mieszkanie :D

Prąd 2000zł (kuchenka i czajnik elektryczny)

CO i CWU 2500zł (olej)

kominek 500zł

woda + kanaliza 1200zł (bez ogrodu bo jeszcze nie zagospodarowany)

Zapomniałem, że za prąd i wodę płaci się za dwa miesiące a więc małe sprostowanie:

Prąd 1000zł

woda+kanaliza 600zł (nadal bez ogrodu :D )

razem lekko powyżej 6000zł