Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nastrojowa Haga Ani i Marcina

Recommended Posts

Czy jest coś nie tak w dachu jednospadowym? Jest prosty, tani, ekonomiczny, nie ma problemu z odprowadzeniem wody (co po tak ulewnym tygodniu nabrało szczególnego znaczenia :) ), pasuje do domu "kostki" w podstolicznej miejscowości. Czy coś mi umknęło? Tymczasem znaleźć taki projekt jest niemożliwością, a gdy rozmawiałam z architektką o zmianie dachu 4spadowego na 1spadowy to zrobiła wielkie oczy jakbym chciała złamać wszelkie prawa fizyki i żądała niemożliwego. Spytała nawet czy w ogóle widziałam kiedykolwiek TAKIE domy? A chodzi mi o coś takiego

http://www.elkpl.pl/assets/images/domy/pasywne/110/110-jednospad.jpg

Czy ja naprawdę taka dziwna jestem? A może jest coś w dachu jednospadowym o czym nie wiem a co go eliminuje z użycia? :) Co myślicie?

A ten dach chcielibyśmy położyć na domku zx24 (bez garażu, tarasu i balkonu), o wymiarach 8,80 na 11,5 m, w każdym razie ten projekt na razie wygrywa eliminacje.

Druga wersja to dach 1spadowy bezokapowy, ale chyba jednak nie będę sobie komplikować życia, w każdym razie nawet przykładowego zdjęcia nie jestem w stanie znaleźć, więc jakbym miała jeszcze tłumaczyć architektowi o co mi chodzi ...... :)

Edytowane przez cronin

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wklejam przerobione wstępnie rzuty zx24 tylko proszę przymknąć oko na jakość techniczną tego tworu, powinny to być odbicia lustrzane no ale to mi jakoś umknęło :)

http://acal.netrar.pl/rzut1a.jpg

http://acal.netrar.pl/rzut2a.jpg

http://acal.netrar.pl/dzialka.jpg

Dociekliwi spostrzegą że jeden pokój na piętrze nie ma drzwi. Tak to celowy zabieg a nie żadne przeoczenie, tam będziemy zamurowywać niesolidnych fachowców, taka swoista izba Sinobrodego.

No i szkic elewacji z dachem jednospadzistym, który jest już trochę nieaktualny, bo prawdopodobnie dojdą ogniomurki, dach będzie bezokapowy, płaski (jakieś 7 stp.) a konstrukcja dachu wiązarowa pod warunkiem że firmy do których rozesłałam zapytania ofertowe się odezwą.

http://acal.netrar.pl/elewacje.jpg

Nad kwestią dachu i rozkładu nadal się zastanawiam, więc jeśli ktoś chce dołożyć swoją cegiełkę to zapraszam tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182681-Co-my%C5%9Blicie-nt.-dachu-jednospadowego

Oczywiście jak doczytałam ten dach jednospadowy to w moim przypadku płaski :)

• 1 month później...

Wpis do KW działki wreszcie dostaliśmy więc jakiś mały kroczek do przodu jest. Poza tym walczymy z buszem na działce coby ją oczyścić na przyszły rok. Ponieważ możemy to robić tylko z doskoku, więc postępy nie są powalające. Ale coś już widać, a przynajmniej płot z tyłu już się majaczy. Poniżej zdjęcia przed i po :)

DSCF3816a.JPG

DSCF3965a.JPG

Bilans na dziś:

straty: 2 podkaszarki, piła spalinowa (która nawet nie ruszyła), 2 sekatory, obrażeń cielesnych nie liczę

zyski: nakarmione i szczęśliwe stada komarów (wreszcie zajeżdża do nich catering).

Do odbioru jest wypis z planu zagospodarowania i wtedy zakupimy ostatecznie projekt, oczywiście inny niż opisany powyżej :)

• 3 weeks później...

Czas na uaktualnienie dziennika , bo nic w nim właściwie się nie zgadza ze stanem rzeczywistym :)

Oczywiście nie budujemy już Hagi na ul. Nastrojowej, więc tytuł stracił sens jakieś pół roku temu. Na szczęście Marcin pozostał ten sam , ja również, więc gdy już zaczniemy budowę na nowej działce w nowym miejscu i wg nowego projektu, to założę nowy dziennik :)

Działka już prawie oddrzewiona, gdybym nie widziała na własne oczy to nie uwierzyłabym ile tego tam wyrosło, i naprawdę nie nadawało się do niczego. W weekend ma przyjechać znajomy, zabrać sobie grube drewno do kominka a stertą reszty gałęzi my się zajmiemy, tzn. wynajmiemy rozdrabniarkę spalinową bo spalenie odpada.

Potem trzeba wynając koparkę i wykopać korzenie, czyli przeryć połowę działki , znowu coś zrobić z korzeniami, wyrównać teren i zostawić na zimę niech się uleży.

A jeszcze w międzyczasie rozwiązaliśmy dotychczasowe umowy na prąd i gaz (dla Hagi) i czekamy na zwrot kasy z elektrowni, a gazowni my musimy dopłacić bo jakieś prace już poczynili, na szczęście "tylko" 800zł. Bo jak się okazuje to co zapłaciliśmy przy podpisywaniu umowy o gaz to było za budowę przyłącza do domu a nie w drodze. Więc tą kasę zwróci nam ktoś inny a my mamy zapłacić teraz. Zagmatwane zwłaszcza że za chwilę będziemy podpisywać z tymi dostawcami nowe umowy i płacić im od nowa. Uff....

Plusem nowej działki jest to że będzie kanalizacja. Kanalizacja robi się w całym mieście i potrwa to jakieś 2 lata ale nam się nie spieszy.

Na szczęście coś mnie tknęło i wysłałam M do wodociągów żeby nas w tych planach kanalizacyjnych uwzględnili mimo że jeszcze wpisu do kw nie mieliśmy. Całe szczęście że poszedł , bo się okazało że tak zaprojektowali studzienki że byłby duży problem z podłączeniem nas. A tak nas uwzględnią i zmienią plany. Ta sama wycieczka czeka nas teraz do gazu bo też coś mają na dniach przebudowywać.

Odebraliśmy z gminy wypis i wyrys z MPZP, więc możemy już zamawiać projekt.

Z projektem były jazdy, bo przy tak dokładnie określonych wymaganiach i wąskiej działce (16m) znaleźć gotowca było bardzo trudno.

Znalazłam w końcu, w środku idealny rozkład , zdaje się że ani jednej ścianki nie trzeba przesuwać, dopasowany do stron świata prawie idealnie. Tylko z zewnątrz zupełnie nie to. Parterowy z poddaszem. A my chcemy piętrowy z wypłaszczonym prostym dachem, żadnych skosów i okien połaciowych. Zapytałam biuro czy wyrażą zgodę na zmiany pt. podniesienie ścian na piętrze do pełnej wysokości i zmniejszenie kąta nachylenia dachu, no i oczywiście zmiana rozkładu i wielkości okien. Pani projektantka zażyczyła sobie szkicu elewacji, dostała, i w drodze wyjątku zgodziła się na zmiany.

Panie i Panowie kupujemy więc M98 Uroczy Zakątek z kolekcji Muratora z duuużymi zmianami :)

Ale muszę się jeszcze zapytać czy może zgodzi się na dach płaski ;)

Jak przygotuję sobie przerobioną elewację to wkleję. Bo środek zostaje ten sam.

Na razie wkleję więc tylko środek: parter

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1969_3_28411_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

piętro

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1969_4_28412_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Ach jeszcze tylko a'propos wpisu do kw, oczywiście okazało się że sąd w wołominie źle wpisał kwotę hipoteki, więc poszło do korekty, ciekawe ile im to zajmie, a rata kredytu się zbliża i moglibyśmy mieć już obniżone oprocentowanie, gdyby nie te ciemniaki.... Kocham instytucje państwowe w tym kraju

Przeszłam się dzisiaj na działkę coby udokumentować syzyfową pracę mojego męża, półgodzinny spacer z wózkiem

DSCF3986.JPG

Przy okazji udokumentowałam rynnę z dachu naszej sąsiadki wysuniętą na naszą działkę i odprowadzającą deszczówkę do nas. Będę musiała ją grzecznie poprosić o usunięcie. W ogóle połowa śmietnika na naszej działce to dzięki uprzejmości sąsiadów :mad: Ja oczywiście rozumiem że skoro przez 10 lat nikt tam nic nie robił, to sąsiedzi wykorzystali swoją szansę, ale ta działka ma i ogrodzenie i bramę , a przerzucanie śmieci przez płot już się nie mieści w moich standardach. W dodatku jej pies przełazi przez płot i załatwia swoje potrzeby. O psa już się czepiać nie będę po prostu zrobię pełny płot, ale ta rynna musi zniknąć i mam tylko nadzieję że kobieta zrobi to sama z siebie i bez fochów.

Dla kontrastu z chaszczami wkleję zdjęcie balkonu, to fotki "marketingowe" :) bo mieszkanie będzie wystawione na sprzedaż i zaczynam robić zdjęcia. Co oznacza niestety że przerzucam rzeczy z jednego pomieszczenia do drugiego żeby je jakoś wyszykować. Zaczęłam dziś od jednego końca balkonu, drugi na razie tonie w dziecięcych zabawkach, trochę tego jest bo balkon ma 16m.

DSCF3991.JPG

i dziecię się załapało

DSCF3994.JPG

• 3 weeks później...
Byliśmy dzisiaj na Targach budowlanych, zależało nam na wykładach. Pierwszy nas nie zawiódł, było o tym jak uniknąć błędów przy budowie domu, prowadził starszy pan, z wieloletnią praktyką, o ile do nowości nastawiony mocno sceptycznie, to podchodzący mocno praktycznie do tematu. Z kilku jego podpowiedzi napewno skorzystamy. Drugi wykład o domach energooszczędnych żenujący, pani z łapanki z biura architektonicznego, nie mająca pojęcia o temacie. Czytała hasła z laptopa, po stwierdzeniu jak to kolektory zwracaja się w ciągu 6-8 lat, wyszliśmy bo szkoda czasu. Z wystawców rzucali się szczególnie w oczy panowie z ostrzałkami do noży i ekologicznym płynem do mycia naczyń. Generalnie żeby nie ten pierwszy wykład to szkoda byłoby czasu i pieniędzy :(

• 1 month później...

Zrobiliśmy dziś kolejny krok na drodze do własnego domu.

Udało się dzięki interwencji siły wyższej z którą to siłą pakt zawarła moja Mamusia :)

A mianowicie w zeszłym tygodniu ugadała się ze ... Św. Antonim (odkąd pamiętam jest to rodzinna opoka i ostatnia nadzieja).

Ja sprzedaż działki w tym roku już odpuściłam ale coś mnie podkusiło i wystawiłam ją jeszcze raz. Następnego dnia zadzwoniła agentka a dzisiaj podpisaliśmy przedwstępną umowę :) No i jak tu nie wierzyć w siły nadprzyrodzone :)

Mapki u geodety już się robią (650 zł), projekt zaraz zamówimy, z architektką już rozmawiałam o zmianach. Wygląda na to że ruszamy na wiosnę :wave:

• 2 weeks później...

Pierwsze zakupy :)

Dom jeszcze w fazie koncepcyjnej ale nie mogłam się powstrzymać i zakupiłam ... kinkiet. Piękny, stary, mosiężny ale nie przeładowany ozdobnikami, przerobiony na elektryczny, ale zawsze wrócić do świeczki :) Kocham go za kształt i teraz głowię się jak dorobić do niego resztę wystroju :)

kinkiet.jpg

kinkiet%2525202.jpg