Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od dwóch tygodni pojawił mi się narastający problem: skoki napięcia w gniazdkach

I teraz pytanie co zrobić z ta zagadką?

Lodówka szaleje - włącza się alarm niewłaściwego wyłączenia urządzenia 3-5x dziennie w tym także w nocy

Spalił się zasilacz od jednego z laptopów (przypadek?)

Obawiam się o resztę kosztownych urządzeń którym może to zaszkodzić.

Na razie znalazłem dwa rozwiązania:

- dla najważniejszych (najdroższych) urządzeń kupić UPS taki jak dla komputera

- zgłosić sprawę w RWE, ale żeby zgłosić to konkretnie wypadałoby załączyć jakiś konkretny pomiar, ale z drugiej strony dla jednego przypadku nie chcę wydawać 500-800 zł na rejestrator napięcia

Ale jestem GAPA... nie w tym dziale, przepraszam. Moderatora proszę o przesunięcie

Ale jestem GAPA - nie w tym dziale.... przepraszam :) moderatora proszę o przesunięcie posta

Pytanie do forumowiczów: czy ma ktoś rejestrator napięcia i byłby skłonny go wypożyczyć (oczywiście odpłatnie) albo ktoś wie gdzie można takie cudeńko wypożyczyć w Warszawie?

Edytowane przez fighter1983
nie ten dział
https://forum.murator.pl/topic/152079-skok-napi%C4%99cia-urz%C4%85dzenia-szaleja-co-robi%C4%87/

Od dwóch tygodni pojawił mi się narastający problem: skoki napięcia w gniazdkach

I teraz pytanie co zrobić z ta zagadką?

Lodówka szaleje - włącza się alarm niewłaściwego wyłączenia urządzenia 3-5x dziennie w tym także w nocy

Spalił się zasilacz od jednego z laptopów (przypadek?)

Obawiam się o resztę kosztownych urządzeń którym może to zaszkodzić.

Na razie znalazłem dwa rozwiązania:

- dla najważniejszych (najdroższych) urządzeń kupić UPS taki jak dla komputera

- zgłosić sprawę w RWE, ale żeby zgłosić to konkretnie wypadałoby załączyć jakiś konkretny pomiar, ale z drugiej strony dla jednego przypadku nie chcę wydawać 500-800 zł na rejestrator napięcia

Ale jestem GAPA... nie w tym dziale, przepraszam. Moderatora proszę o przesunięcie

Ale jestem GAPA - nie w tym dziale.... przepraszam :) moderatora proszę o przesunięcie posta

Pytanie do forumowiczów: czy ma ktoś rejestrator napięcia i byłby skłonny go wypożyczyć (oczywiście odpłatnie) albo ktoś wie gdzie można takie cudeńko wypożyczyć w Warszawie?

A masz dowód że powodem zaistniałej sytuacji są skoki napięcia?

no wlasnie po to mi rejestrator napiecia, np taki

Dowody: "miganie" zarowek i monitora

może gdzieś kabel się ukruszył....

uwaga prąd zabija, jak się na tym nie znasz sprowadź elektryka...

To, że prąd zabija to ja wiem :) chodziłem na fizykę, ale pomiar skoków napięcia mogę chyba zrobić nie ryzykując życia