Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zasobnik wody od solarów może stac na poddaszu nieużytkowym ?

marlen7

Recommended Posts

witam,

głównym żródłem ciepła będzie kocioł na węgiel. W przyszłości będę chciała zamontować solary. Okazało się że w kotłowni nie zmieści się zasobnik ciepłej wody o pojemności 300 litrów ( 4 osoby) . Tak sobie wykombinowałam, że teraz kupię bojler 140 litrowy i powieszę go na ścianie w kotłowni. A kiedyś tam , jak zamontuję solary to drugi zbiornik na wodę umieszczę na poddaszu nad poddaszem użytkowym (ocieplone, składzik tam będzie, max wys 165 cm).

Opcja druga - wielki zbiornik 300 litrowy postawię w górnej łazience nad kotłownią ????

za poradę będę bardzo wdzięczna

Marzena

witam

zdecydowanie jestem za opcją nr 2. Dlaczego? bo nie ogrzewane poddasze niesie za sobą zagrożenie zamarznięcia.U siebie mam otwarte naczynie wzbiorcze od kominka i tez ustawione w nieogrzewanym poddaszu. Kiedy mi woda w nim zamarzła (przy -5stC) od razu zweryfikowałem poglądy na to rozwiązanie. Po drugie różnica temperatur pomiędzy wodą cwu w zasobniku a otoczeniem w przypadku wstawienia go w nieogrzewane pomieszczenie oznacza większe koszty związane ze stratami ciepła. Po trzecie gdy połączysz dwa zasobniki szeregowo (jeden połączony z solarem, drugi z kotłem), to musisz zastosować nieco bardzie skomplikowaną automatykę oraz kolejną pompę do zapewnienia recyrkulacji pomiędzy zasobnikami. To oczywiście oznacza większe koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne (prąd).

Mój sąsiad też nie mógł zmieścić zasobnika 300l w kotłowni to go wrzucił do garażu i jest zadowolony.

Mam nadzieję że trochę pomogłem.

Witam, mam zainstalowany na szczycie domu zasobnik 120l którego wężownica jest podłączona do solarów. Takie rozwiązanie zastosowałem aby solary ogrzewały wodę w zbiorniku grawitacyjnie (zbiornik jest wyżej niż panele). Szczyt domu nie jest ogrzewany, ale dom jest ciepły zbudowany w technologii TH-300 (thermomur), temperatura na strychu jest tylko 2-3 st.C niższa niż w mieszkaniu. System bezawaryjnie i skutecznie działa już 6 lat.