marlen7 09.01.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 witam, głównym żródłem ciepła będzie kocioł na węgiel. W przyszłości będę chciała zamontować solary. Okazało się że w kotłowni nie zmieści się zasobnik ciepłej wody o pojemności 300 litrów ( 4 osoby) . Tak sobie wykombinowałam, że teraz kupię bojler 140 litrowy i powieszę go na ścianie w kotłowni. A kiedyś tam , jak zamontuję solary to drugi zbiornik na wodę umieszczę na poddaszu nad poddaszem użytkowym (ocieplone, składzik tam będzie, max wys 165 cm). Opcja druga - wielki zbiornik 300 litrowy postawię w górnej łazience nad kotłownią ???? za poradę będę bardzo wdzięczna Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonAzw 09.01.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 witamzdecydowanie jestem za opcją nr 2. Dlaczego? bo nie ogrzewane poddasze niesie za sobą zagrożenie zamarznięcia.U siebie mam otwarte naczynie wzbiorcze od kominka i tez ustawione w nieogrzewanym poddaszu. Kiedy mi woda w nim zamarzła (przy -5stC) od razu zweryfikowałem poglądy na to rozwiązanie. Po drugie różnica temperatur pomiędzy wodą cwu w zasobniku a otoczeniem w przypadku wstawienia go w nieogrzewane pomieszczenie oznacza większe koszty związane ze stratami ciepła. Po trzecie gdy połączysz dwa zasobniki szeregowo (jeden połączony z solarem, drugi z kotłem), to musisz zastosować nieco bardzie skomplikowaną automatykę oraz kolejną pompę do zapewnienia recyrkulacji pomiędzy zasobnikami. To oczywiście oznacza większe koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne (prąd).Mój sąsiad też nie mógł zmieścić zasobnika 300l w kotłowni to go wrzucił do garażu i jest zadowolony.Mam nadzieję że trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 10.01.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 ok dziękuję, za poradę, zastanowię sie nad "upiększeniem " łazienki w bojler. pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.01.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A dlaczego by nie wrzucić tego zasobnika na strych i obudować nawet 30cm styro ze wszystkich stron? Będzie lepiej ocieplony niż sam dom,. Dodatkowo autor pisze, że ten stryszek będzie ocieplony więc nie będzie tam aż tak zimno jak na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 14.01.2011 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 właśnie kazałam hydraulikowi wyprowadzić rury na strych , i kiedyś tam jak kolektory będą w normalnej cenie , postawię tam drugi zasobnik i zamontuję kolektory.Pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, mam zainstalowany na szczycie domu zasobnik 120l którego wężownica jest podłączona do solarów. Takie rozwiązanie zastosowałem aby solary ogrzewały wodę w zbiorniku grawitacyjnie (zbiornik jest wyżej niż panele). Szczyt domu nie jest ogrzewany, ale dom jest ciepły zbudowany w technologii TH-300 (thermomur), temperatura na strychu jest tylko 2-3 st.C niższa niż w mieszkaniu. System bezawaryjnie i skutecznie działa już 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 18.01.2011 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 ok, to juz jestem spokojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts