Aju 09.01.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, na wiosne zamierzam ruszyć z budową i w związku z tym mam całą mase wątpliwości i pytań ale chciał bym tu rozwiać jedną a mianowicie chodzi o technologie wykonania dachu. Ktoś na jakimś forum polecał technologie budowy thermomur firmy Thermodom http://www.thermodom.pl/ W moim projekcie ( orzech ) jest przewidziana ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 365 i przy takiej chciałbym pozostać po przeczytaniu wielu opinii ( ściana jedno a dwu warstwowa). Chyba że sie myle to prosze mnie poprawić bo w kilku miejscach wyczytałem że w naszych warunkach klimatycznych technologia jednowarstwowa sie nie sprawdza i trzeba docieplać. A teraz czytając o thermomurze mam takie pytanie , czy można by połączyć zwykłą technologie z dachem z thermomuru ? Czy to jest dobry pomysł ? Może ma ktoś jakieś rady ? Podobno o wiele tańszy koszt a przy poddaszu uzytkowym bardzo dobrze sie sprawdza i ma bardzo dobrą przenikalność. W/g projektu ocieplenie dachu to wełna mineralna 18 cm. Czy to faktycznie może być lepsza technologia od tradycyjnej ? Jako że mało fachowców to od wykonania była by ekipa od nich. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.01.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 pelen watpliwosci do przedstawionych przez Ciebie propozycji i tradycjonalizmu: abys nie plakal przy rachunkach wykonaj sciane 2w dach zrob tradycyjny nie plastikowy - a welny to moze ze 25cm dobrej jakosci jesli masz watpliwosci czytaj nadal aby je rozwiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.01.2011 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Rozwiązanie znane od dawna posiada jedną zasadniczą wadę praktycznie brak wentylacji połaci dachu. Nadaję pod dachówki cementowe (brak górnych zamków). Lepiej zastosować ocieplenie nakrokwiowe z płaskich płyt poliuretanowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 20.01.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 W moim projekcie ( orzech ) jest przewidziana ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego 365 i przy takiej chciałbym pozostać po przeczytaniu wielu opinii ( ściana jedno a dwu warstwowa). Chyba że sie myle to prosze mnie poprawić bo w kilku miejscach wyczytałem że w naszych warunkach klimatycznych technologia jednowarstwowa sie nie sprawdza i trzeba docieplać. Buduję właśnie dom o ścianach jednowarstwowych z ytong 36,5 energo. Dom jest w Krośnie na Podkarpaciu, gdzie teoretycznie jest zimniej niż w innych regionach Polski. Dom buduję w tej technologii po doświadczeniach w podobnej technologii mojego kolegi - 10 lat temu i mojego pracownka - 3 lata temu. Obydwaj budowali ze zwykłej 36,5, bo energo wtedy nie było i nie wydają na ogrzewanie gazem ok. 200 m domków więcej niż np moi rodzice na ogrz. domu 180m dobrze docieplonego styropianem 12 cm. Diabeł tkwi w szczegółach wykonawstwa: dobre docieplenie wieńców, dobry montaż okien, dobra jakość murowania, dobre docieplenie fundamentów itp. Jeśli tego dopilnujesz, to będzie OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 20.01.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Dom buduję w tej technologii po doświadczeniach w podobnej technologii mojego kolegi - 10 lat temu i mojego pracownka - 3 lata temu. Obydwaj budowali ze zwykłej 36,5, bo energo wtedy nie było i nie wydają na ogrzewanie gazem ok. 200 m domków więcej niż np moi rodzice na ogrz. domu 180m dobrze docieplonego styropianem 12 cm. Diabeł tkwi w szczegółach wykonawstwa: dobre docieplenie wieńców, dobry montaż okien, dobra jakość murowania, dobre docieplenie fundamentów itp. Jeśli tego dopilnujesz, to będzie OK. Pozdrawiam poza dobrym ociepleniem fundamentow reszta moze byc racja przez fundamenty ucieka tyle ciepla co nic, wiec raczej to sciany i dach nalezy docieplac a nie fundamenty diabel tkwi w typie i ustawieniach ogrzewania Edytowane 20 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 21.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 poza dobrym ociepleniem fundamentow reszta moze byc racja przez fundamenty ucieka tyle ciepla co nic, wiec raczej to sciany i dach nalezy docieplac a nie fundamenty diabel tkwi w typie i ustawieniach ogrzewania w tym sęk, że w domu w systemie ściany jednowarstwowej 36,5 ścian się nie ociepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 sek w tym ze domu w tym systemie sie nie ociepla z zalozenia, podobnie jak np jednowarstwowych scian z porotherm 44 niestety zycie jednak koryguje zalozenia i nakazuje ocieplanie tychze scian:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 21.01.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 sek w tym ze domu w tym systemie sie nie ociepla z zalozenia, podobnie jak np jednowarstwowych scian z porotherm 44 niestety zycie jednak koryguje zalozenia i nakazuje ocieplanie tychze scian:) jeśli ktoś wymuruje na zaprawie 2 cm to pewnie tak, ale jak już wspomniałem wyżej zanim się zdecydowałem na scianę jednowarstwową to analizowałem dwa takie domy z ytonga i z analizy wynika, że nie ma problemów z ogrzaniem za niewielkie kwoty takich domków. życie nakazuje najwyżej pójść do kibla jak dopadnie sraczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.01.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 życie nakazuje najwyżej pójść do kibla jak dopadnie sraczka czasami nawet biec aby zdazyc:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts