Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Zaczepka " skierowana była do w***xp, gdyż nie ma bardziej denerwujących wpisów jak kup to i to bo warto, ja kupiłem i jestem zadowolony itp. Bez żadnego udowodnienia racji.

Aktualna cena propanu w okolicach 1,95 zł/litr.

W ubiegłym roku o tej porze 2,30 zł/litr. Patrząc na erozję ceny propanu, latem powinna oscylować w okolicach 1,70 - 1,75 zł lub niżej. Latem 2012 - 1,80 - 1,85 zł/litr.

Minimalna dostawa - 1 000 litrów.

Koszt eksploatacji zbiornika - 157,5 zł rocznie - opłata na rzecz UDT.

I .... to wszystko.

Wyliczenia pellet vs. propan były robione tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211054-Czy-warto-Piec-na-Pellet-Ekogroszek-Inne i już korespondowaliśmy :yes: na ten temat.

Sytuacja w porównaniu ze styczniem, gdy prowadziliśmy wymianę poglądów, zmieniła się o tyle, że sezonowa cena propanu leci w dół szybciej niż w latach ubiegłych.

Dobrze to wróży posiadaczom własnych zbiorników.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK

No to liczymy dalej

Cena 1,95 zł za litr = 3,75 zł za kg = 3750 za tonę

Cena GJ propanu = 81,50 zł.

Cena GJ pelletu = 56,76 zł.

Czyli ogrzewanie pelletem jest tańsze o ok 45%

Czyli bądź co bądź, w***xp niewiele się myli.

MInimalna dostawa 1000 l = czyli prawie 2000 zł. To trudne dla kogoś, komu kończy się gaz, a nie ma za bardzo kasy. Przy pellecie jedzie się do Obi i kupuje 5 worków na przetrzymanie.

Ale wszystko ma swoje wady i zalety.

Pozdrawiam

To trochę obszerniej:).

1. Stosujesz do wyliczeń cenę zakupu „awaryjnego” propanu w końcówce sezonu grzewczego. Powinieneś policzyć wg cen z ubiegłego roku 1,8zł zł/litr = 3,45zł/kg.

2. Podobnie: przyjmując zakup awaryjny 5 worków w OBI odległym o 50 km powinieneś doliczyć transport min. 7 litrów benzyny = 40 zł, co powoduje wzrost ceny worka o 40%. Znam takich co jadą 15 km dalej by kupić benzynę o 3 gr taniej i tankując 30 litrów. Po prostu mało kto liczy koszt dojazdu.

3. Przyjmij do wyliczeń sprawność gazowego kotła kondensacyjnego na poziomie 107 - 109%. Ta sprawność nigdzie nie jest kwestionowana. Zjawisko kondensacji nie jest wykorzystywane w kotłach na pellet.

4. Sprawność kotła na paliwa stałe, cyt. Podczas spalania paliw stałych - bez względu na to, czy jest to węgiel, pellety, biomasa lub inny materiał opałowy - na ścianach kanałów spalinowych osadzają się żrące sadze i lotny popiół. Niewielu użytkowników zdaje sobie sprawę, że warstwa sadzy o grubości zaledwie kilku milimetrów może spowodować zmniejszenie sprawności cieplnej kotła o około 30%, a więc także zwiększenie zużycia paliwa. Przepływ spalin jest utrudniony przez osadzone na ściankach kotła substancje smoliste, co powoduje zmniejszenie ciągu kominowego oraz przyspiesza spalanie opału.

Parametr niemierzalny w warunkach domowych.

W kotle gazowym sprawność nie spada w miarę użytkowania. Nie spada również przy pracy tylko na rzecz CWU.

5. Przy wzroście wilgotności pelletu zmniejsza się jego wartość opałowa. Potrzebna jest energia na odparowanie wody.

Parametr niemierzalny w warunkach domowych.

6. Do wyliczeń można przyjąć pellet ze słomy za 500 zł/tona, ale również Stelmet Olimp, czy Barlinek za ponad 1 000 zł/tonę z transportem. Rozrzut cen, wartości opałowej, stabilności parametrów jest tak duża /nawet w przypadku producentów posługujących się normą DIN/, że z pewnością nie osiągniemy porozumienia co do wartości początkowych.

7. Forum Muratora pełne jest zgodnych opinii nt. problemów z jakością pelletu i kotłami na to paliwo. Na temat jakości propanu nie znalazłem.

8. Rozrzut parametrów nie występuje w przypadku propanu. Norma PN mówi jasno: propan techniczny zawiera min. 90% propanu, stąd stała wartość opałowa tego nośnika. Jedyną zmienną jest cena uzależniona przede wszystkim od pory roku /sezonu/. Po to instaluje się zbiornik by inwestować w paliwo gdy jest najtańsze.

Reasumując.

Trudno porównywać oba systemy grzewcze z uwagi na niestabilność w czasie systemów wykorzystujących paliwa stałe, zmienność cen, parametrów jakościowych, sprawności kotłów w zależności od producenta, często braku norm i badań dot. pelletu oraz kotłów.

Podchodzisz do rachunków bezkrytycznie, przyjmując deklaratywną, najwyższą sprawność najbardziej nowoczesnego kotła badanego w warunkach laboratoryjnych. Podobnie postępujesz w przypadku pelletu.

Sam piszesz w 2012r.:

Paliłem i LAVA i Olimpem w swoim kotle. Lava była zbyt słabo zgranulowana - miałem kopoty z transportem w podajniku - pellet kruszył się i miałem nistabilne podawanie do palnika. Zakończyłem próby po kilku workach.

OLIMP był dobry, ale musiałem zapłacić po 920 zł za tonę. Chore.

oraz

Trudno jest przestawic się uzytkownikowi kotła olejowego na pellety - zawsze jednak to paliwo stałe, wymaga większej troski i pracy, o której na pewno wiesz przymierzając sie do takiej zmiany.

Jeżeli nie chcesz przekroczyc 11 tyś za dobry kocioł - kompletnie nie czuły na to, co jest zmorą peleciarzy - częste czyszczenie palnika, aby nie zatrzymywał się awaryjnie i ciągłej walki o drogi pellet dobrej jakości, aby nie było szlaki zapychającej komorę spalania palnika - polecam kocioł z …. .

Wszystko ma swoje zalety i wady.

Pozdrawiam

Wybacz, ale twoje obszerne wyjaśnienia niczego nowego nie wniosły. O wadach systemu pelletowego napisano już wiele, o czym i ja pisałem - jak wynika z twojej egzegezy mojej twórczości na tutejszym forum.

Ale (nie wiem czy w przeciwieństwie do ciebie) jestem użytkownikim kotła pelletowego od trzech lat i wiem o czym piszę z praktyki.

To nie jest tak, że pelleciarze to idioci, a propaniarze to rezolutni mądrale.

Każdy zastanawia się i liczy co mu się opłaca - bada wcześniej dostępność i jakość pelletu, aby nie jeździł 50 km do Obi po pellet za 1500 zł za tonę. Jeżeli niestety grozi taka sytuacja to prawdopodobnie lepiej zainwestować w butlę z propanem.

Ja się na propan nie zamienię, bo wolę mieć taniej niż drożej - choć bardziej bezobsługowo.

Kupuję dobry pellet za 650 zł za tonę. Mam palnik, który jest nieczuły na popiół i szlakę. Kocioł i palnik czyszczę nie częściej niż raz w miesiącu, Zajmuje to 10 min. Kosztów transportu nie liczę, bo producenta mam i tak po drodze. A "Obi" (jakby co) mam 5 km od domu (nie 50 km).

Wszystko ma swoje wady i zalety - prawda ?

Pozdrawiam

To nie jest tak, że pelleciarze to idioci, a propaniarze to rezolutni mądrale.
.

Nic takiego nie napisałem, nawet nie sugerowałem, ale jeśli poczułeś się urażony /inni pelleciaże również/ to przepraszam. Nie uważam się również za mądralę.

Natomiast wystarczy przejrzeć fora, aby wysnuć wniosek: - Coś tu jest nie tak.

Najpierw zachwyty jak to tanio, bezobsługowo, a chwilę później narzekania na awaryjność, czyszczenie, jakość pelletów ... .

Dysponujesz wiedzą i doświadczeniem pozwalającym zmniejszyć te uciążliwości. Dzielisz się nimi w miarę zachowując obiektywizm /no może nie do końca w rachunkach :yes:/.

Podjąłeś próbę i obronę swojego rozwiązania z którym nie do końca się zgadzam. Tyle i tylko tyle.

Napisałem wcześniej, nie tylko tutaj. Zaglądający na Forum poszukuje rzetelnej informacji, wymiany racji i obrony rozwiązań. Wpisy w rodzaju: - a ja jestem zadowolony, to jest super rozwiązanie, wybierz bo ja wybrałem - nic nie wnoszą.

Z naszej krótkiej polemiki, stojący przed wyborem nośnika energii, często na całe życie, coś się dowiedział. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Ty i ja spotykamy się z tym samym.

Najczęściej użytkownik chce tanio i dobrze, a niestety w życiu tak nie jest.

U Ciebie najtańszy kocioł i najtańszy pellet nie bardzo chcą ze sobą współpracować, u mnie magia instalacji gazowej za złotówkę, a po roku krzyk dlaczego tak drogo.

Wszystko ma swoje wady i zalety.

Pozdrawiam

Edytowane przez Greengaz

• 2 weeks później...

Greengaz

wyjaśnij mi to bo z tego co piszesz to jakoś tak wynika że ogrzewanie LPG jest tańsze niz peletem a jak przegladam wszystkie porównania to niestety jakoś tak wychodzi że drożej ???

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/abc_techniki_grzewczej/od_k_do_j/koszty_ogrzewania.html

Acha dodam jeszcze że nowoczesne kotły typowo peletowe mają w sumie niewielką pojemność wodną jak na kotły na paliwo stałe no kocioł o mocy 22 kW ma pojemnośc wodną 25 l.

Edytowane przez Puławiak

podpinam sie pod temat,gaz propan czy pellet? dom 250 metrow plus garaz,instalacji jeszcze nie ma bedzie robiona pod katem pieca

Decyzję czym grzać inwestor podejmuje samodzielnie.

Na podstawie zasobności kasy, czasu który chce poświęcić na obsługę kotła, miejsca na gromadzenie paliwa, komfortu obsługi /w tym częstotliwości wyjazdów zimą/, własnego przewidywania cen nośników w dłuższym okresie czasu itd., itp.

Zdań prezentowanych na forach jest tyle ilu piszących, sprzedawców jawnych i ukrytych.

Każdy chwali swoje, a jednocześnie nikt nie pisze o popełnionych błędach. Taka nasza natura. Niestety.

Zadowolony jest właściciel śmieciucha bo ma tanio i jednocześnie rozwiązany problem starych ciuchów, butów, mebli, butelek PET. Dziadek łupał drewno i biegał z wiaderkiem do komórki po węgiel, ojciec biegał to i dla syna jest to naturalne.

Zadowolony jest właściciel kotła olejowego bo zatankuje raz do roku nie brudząc rąk, serwis raz na rok-dwa przejrzy kocioł i to wszystko. Podobnie dzierżawca w koncernie zbiornika na propan zwabiony instalacją za 1 zł, przekonany, że złapał Pana Boga za nogi.

Stać ich na to.

Zrób OZC lub podaj jakie masz zapotrzebowanie w projekcie to Ci pomogę wyliczyć zużycie propanu.

Kontakt na priv.

Greengaz

wyjaśnij mi to bo z tego co piszesz to jakoś tak wynika że ogrzewanie LPG jest tańsze niz peletem a jak przegladam wszystkie porównania to niestety jakoś tak wychodzi że drożej ???

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/abc_techniki_grzewczej/od_k_do_j/koszty_ogrzewania.html

Acha dodam jeszcze że nowoczesne kotły typowo peletowe mają w sumie niewielką pojemność wodną jak na kotły na paliwo stałe no kocioł o mocy 22 kW ma pojemnośc wodną 25 l.

Twórcy porównań najczęściej biorą cenę stąd

http://www.cenapropanu.pl/.

nawiasem mówiąc jest to cena netto.

Gaspol od jakiegoś czasu przestał publikować swoje ceny w Rzeczpospolitej, na swojej stronie www i na tym portalu.

Jest to cena bazowa od której naliczane są rabaty

Ma ona niewiele wspólnego z ceną rynkową, która jest obecnie prawie dwukrotnie niższa.

Propan ma cenę sezonową. Latem niższą, zimą wyższą. Różnica w cenie rynkowej pomiędzy latem i zimą może dochodzić do 30%.

W koncernach różnice sezonowe nie są tak znaczące, zaledwie kilka groszy na litrze. Oczywiście właściciel zbiornika tankuje gdy jest najtaniej.

Dzierżawca zbiornika w koncernie jest pozbawiony dostępu do ceny rynkowej propanu - zbiornik plombowany, umowa zawierana na czas określony z limitem zużycia oraz opłatą za dzierżawę zbiornika.

I teraz - które grzanie jest tańsze zależy od podejścia do tematu.

Kocioł kondensacyjny niezależnie od producenta na sprawność 107 - 109% i ta sprawność nie zmienia się w czasie oraz czy grzeje na potrzeby CO i CWU, czy tylko CWU latem. Propan ma stałe parametry.

Z kotłami na pellet i jakością pelletu już nie jest tak jednoznacznie. Znacznie trudniej określić sprawność kotła nawet po kilku dniach użytkowania oraz jakość paliwa.

Nawet jeśli korzystanie z pelletu jest tańsze to różnice nie są na tyle znaczące aby za 30 - 50 zł miesięcznie bawić się palacza we własnym domu.

Domy buduje się coraz lepiej ogacone i rzeczą naturalną jest, iż te różnice pomiędzy nośnikami kwotowo maleją.

No własnie jak sam napisałeś wszystko zalezy od podejścia do tematu. Dobry pelet możesz też kupić latem po dużo nizszej cenie. Kupując dobry pelet kupujesz pelet dobrej jakości - zwykle jest tak że jeżeli jest kiepski pelet to klient kupił go bo był tańszy głupia chęć oszczędzania. Piszesz że kocioł kondensacyjny ma sprawność 107-109% niezależnie od producenta a vieśman podaje w porównaniach kocioł kondensacyjny sprawnosć 104%. itd. dyskusje można by ciągnać w nieskończonosć

Zgadzam się z Tobą całkowicie.

Mamy problem z ustaleniem danych wyjściowych do dalszej dyskusji.

Staram się udowodnić, że grzanie propanem nie musi być drogie, a nawet jeśli jest bardziej kosztowne od, w tym przypadku pelletu, to różnice nie są szokujące.

Przykład.

Pellet - roczny koszt CO i CWU - 3 000 zł. Powiedzmy 4 tony pelletu a 750 zł/tonę.

Propan droższy o 10 % = 300 zł rocznie = 25 zł miesięcznie,

Propan droższy o 20% = 600 zł rocznie = 50 zł miesięcznie.

Czy za takie kwoty warto się "bawic" z 4 tonami, czyszczeniem, ryzykiem wydatkowania 2 000 zł na coś co tylko nosi nazwę pellet.

Polecam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211054-Czy-warto-Piec-na-Pellet-Ekogroszek-Inne&highlight=pellet

i to razem z linkami tam zawartymi.

Każdy inwestor stojący przed wyborem medium grzewczego musi rozstrzygać ten wybór na podstawie własnych przemyśleń.

Na marginesie.

Najbardziej popularny kocioł Viessmanna - Vitodens200 - 109%

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-200-W-wiszacy-jednofunkcyjny.html

ja ogrzewam LPG. Zalety (poza brakiem obsługi) to właściwie brak osobnego miejsca na kotłownie. Malutki kocioł wisi na ścianie w łazience i załatwia sprawę.

Wady po 2 latach użytkowania widzę dwie:

1. butla w ogródku

2. problemy z zamarzaniem reduktora kiedy jest bardzo duża wilgotność na zewnątrz i temp ok 0C . Mgła która skrapla się na metalowych częściach i oszrania metalowe przedmioty. Dwa, trzy dni w roku ale wystarczało żeby zablokować odpowietrznik w reduktorze.

ps

jeśli masz dobrze ocieplony i przemyślany dom to LPG. Jeśli nie i spodziewasz się większego zapotrzebowania to brałbym ekogroszek. Pelet ma wady obu poprzednich nośników, zalet nie widzę.

Edytowane przez desmear

• 2 weeks później...

Witam nie moge sie zdecydowac co wybrac ogrzewanie gazowe z sieci czy pellet.

Jaka jest roznica cenowa w ekploatacji .Ja mam doswiadczenie w ogrzewaniu elektrycznym i ekogroszkiem.

Gaz i pellet znam z opowiadan znajomych . Rozni ludzie rozne rzeczy mi mowia

Do ogrzania powierzchnia 200 m2 powierzchni mieszkaniowej . ok 65 w poddaszu ok 50 mieskanie w suterenach reszta na parterze.

Sciany cegla 25 cm plus ocieplenie min 15 cm

Stropy monolityczne plus 5-10 welna plus wylewka

dach jeszcze nie wiem jaki ale chyba nakrokwiowe a miedzy krokwiami welna.

W kazdym pomieszczeniu chyba dam kratke wentylacynja. Wentylacja grawitacyjna.

Podloga w mieszkaniach suterenach jeszcze nie wiem ale min 15 cm steropianu.

Ocieplenie fundamentow podobnie.

Jakiego rzedu moge spodziewac sie rachunkow przy ogrzewaniu gazaowym i przy pelletami.

Koszt ogrzewania wody prosze nie wliczac.

Dzieki z gory i bardzo licze na pomoc.

Dom dopiero jest w fazie projektowania. Budynek w miescie gesto zabudowanym ,czesciowo przyklejony bedzie do sasiedniego .powiedzmy ze w 25 procentach.

Wybrałbym gaz z sieci. Pelet bedzie troche tańszy ale przy kotle kondensacyjnym nie bedzie to duża różnica.

j.w

Panowie MACIE RACJĘ.

czy za 5 tysiecy rocznie ogrzeje taki dom .Przy takim ociepleniu .Nie wliczajac wody.

Chyba na to pytanie nikt rzetelnie Ci nie odpowie. Za dużo niewiadomych lub za mało danych.

Na "czuja" 3 000 - 3 500 zł

Edytowane przez Greengaz