Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy dopiero na etapie szukania projektu odpowiedniego, ale sposób ogrzewania determinuje wielkość kotłowni.

Planujemy mały domek (myślę, ze w okolicach 80, góra 90m2), stąd każdy metr się liczy..

Kotłownia na ekogroszek musi być całkiem spora, przy gazie mniejsza.

Jednak na naszej działce gazu nie będzie, w grę wchodziłaby więc tylko dzierżawa zbiornika.

Co wyjdzie ekonomiczniej?

koszt instalacji to jedno, ale przede wszystkim w późniejszym grzaniu..

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

za metrażem przemawia oczywiście gaz, natomiast mąż jest przeciwny temu, gdyż jest wg niego droższe w użytkowaniu. Czy tak jest faktycznie?

PC - pompa ciepła? nie wiem, czy nas na to stać, budżet też mamy ograniczony..

Wasz wybór.

Ja przerabiałem ekogroszek, gazu nie mam , więc PCi była dla mnie optymalnym rozwiązaniem. Polecam. Biorąc pod uwage koszt komina, przyłącza gazu bądź innych wydatków warto sie zastanowić nad PCi.

Szeroko omówiony temat zbiornika na propan znajdziesz tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-%E2%80%93-w%C5%82asny-zbiornik-LPG&p=6042018#post6042018

O paliwach stałych tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211054-Czy-warto-Piec-na-Pellet-Ekogroszek-Inne&highlight=ekogroszek

O PCi tematów jest tyle, żę będzie to lektura na długie zimowe wieczory ;).

Jak wspominałam, jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu, więc konkretnego nie jestem w stanie wskazać. Pozostaje jeszcze kwestia, czy będziemy mieli więcej pieniędzy (wtedy domek 3 pokoje+ reszta ustrojstwa), czy mniej i musimy się mieścić na 2. Celujemy oczywiście w proste bryły.

Z tego co się orientowaliśmy wstępnie u naszego znajomego hydraulika - poleciłby nam piec z podajnikiem za ok 8tys.

Jakie są realne koszty instalacji PC? trafiłam na kwotę ok 80tys za gruntową, czyli ponoć tę do grzania domu a nie CWU.

No i kwestia prądu do PC - jak przejrzałam jeden z wątków, prądu nie tak mało też idzie do tego, na ile mniej od samego grzania prądem, by inwestycja kiedyśtam się zwróciła?

Wątki o poszczególnych metodach grzania przejrzałam, każdy ze sposobów ma swoje plusy i minusy, mi chodzi o to - co będzie ekonomiczniejsze w codziennym użytkowaniu przy sensownych kosztach instalacji..

Podłogówkę chcemy niezależnie od wszystkiego. Czy koszt wykonania podłogówki przy piecu na ekogroszek/ pompa będzie inny?

Kosztów wspólnych nie uwzględniam, bo i tak i tak muszę przecież je wykonać..

Nie brałam PC pod uwagę, bo te 80tys mi utkwiło, jeśli realne są dużo niższe kwoty przy odpowiednim planowaniu, to przemyślę to jeszcze raz, dziękuję za kierunek

eszme

do tak małego domku będzie kłopot z doborem kotła na ekogroszek to po pierwsze. wiem tylko o jednym produkcie o mocy 7KW kazdy inny będzie za duzy

koszty instalacji CO niezaleznie od "rodzaju czajnika" którym będziesz grzać domek beda takie same.

przeciez nie potrzeba innych rurek do podłogówki czy innych pomp do wprawienia w ruch całości. jedyna róznica to koszt zakupu "czajnika" i jego montażu.

"czajnik" na ekogroszek to koszt około 7tys i podłaczenie zapewne jakieś 900zł do już zrobionej instalacji

pompa to niekoniecznie 80tysięcy. jesli działka spora i można zrobić kolektor poziomy będzie dużo taniej.tylko wtedy możesz nie mieć gdzie np ukochanych drzewek posadzić lub mini plantacji porzeczki:rotfl::rotfl::rotfl:

ale o tym sobie doczytasz

jak się uprzesz to i powietrzną ogrzejesz robiąc dodatkowo kominek z DGP by ja wspomóc w największe mrozy choć sa i takie co daja rade przy mocno minusowych temperaturach ale o tym to juz silniejsi w tym temacie ode mnie się wypowiedziec mogą.

masz czas na decyzję ale przy tak malym domku i niskim zapotrzebowaniu na ciepło to ja bym się nie zastanawiał bo eko jednak odrobine mniej komfortowe :yes:

Jak wspominałam, jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu, więc konkretnego nie jestem w stanie wskazać. Pozostaje jeszcze kwestia, czy będziemy mieli więcej pieniędzy (wtedy domek 3 pokoje+ reszta ustrojstwa), czy mniej i musimy się mieścić na 2. Celujemy oczywiście w proste bryły.

Z tego co się orientowaliśmy wstępnie u naszego znajomego hydraulika - poleciłby nam piec z podajnikiem za ok 8tys.

Jakie są realne koszty instalacji PC? trafiłam na kwotę ok 80tys za gruntową, czyli ponoć tę do grzania domu a nie CWU.

No i kwestia prądu do PC - jak przejrzałam jeden z wątków, prądu nie tak mało też idzie do tego, na ile mniej od samego grzania prądem, by inwestycja kiedyśtam się zwróciła?

Wątki o poszczególnych metodach grzania przejrzałam, każdy ze sposobów ma swoje plusy i minusy, mi chodzi o to - co będzie ekonomiczniejsze w codziennym użytkowaniu przy sensownych kosztach instalacji..

Koszt wykonania podłogówki dla pompy ciepła jest wyższy niż dla np. kotła na ekogroszek.

Dlaczego ?

Specjaliści polecają aby w przypadku pompy ciepła temperatura zasilania była jak najniższa. Aby to uzyskać daje się rury w bardzo dużym zagęszczeniu 5-10cm. idzie w takim przypadku dużo więcej rur i sama usługa wykonania jest droższa (bo bardziej czasochłonna i więcej rur).

Po prostu czym niższa temperatura zasilania tym większa sprawność i mniejsze koszty utrzymania ...

W przypadku ekogroszku "walka" o każdy stopień nie ma takiego znaczenia , więc spokojnie można stosować odległości nawet 15-25 pomiędzy rurami. Koszt wykonania tez jest niższy.

Wszystko zależy w jakie "koszty" chcecie wejść.

Ja mam piec na ekogroszek. Przez pierwszy sezon grzałem około 95m2 powierzchni mieszkalnej i zużyłem niecałe chyba 2 tony ekogroszku (razem sezon kosztował mnie razem z CWU około 1400zł) a trzeba pamiętać że był to pierwszy sezon , a dodatkowo codziennie po 2-3 razy wietrzyłem cały dom po 5-10minut nawet w największe mrozy :)

W domu miałem cieplutko i nie "oszczędzałem" ...

Piec miałem za 6300zł.

Szczerze mówiąc nie narzekam , bo jest tanio...

Sądzę że za dość dobrej jakości pompę powietrzną z montażem zapłacisz około 25tys,

Wszystko zalezy jak dużo masz kasy. Jak masz tak około 15-20tys aby dopłacić do pompy ciepła to czemu nie.

Uważam że pompa ciepła to super sprawa. Na pewno jest komfort . Tyle że za ten komfort trzeba najpierw zapłacić.

Ja za tą różnicę mam opał na minimum 10lat :)

Ale w przyszłości sam pompę będę montował , ale to zapewne za wiele wiele lat jak mi szlak trafi piec :)

Działka stosunkowo spora, ale muszę mieć przydomową oczyszczalnię ścieków, która też trochę powierzchni zajmie.

W pompę, którą celować, o jakich parametrach, do takiego domku? większość ma jednak większe domy, więc trudno mi się wzorować.. a jak chodzę po ofertach, to rozrzut jest też spory, nie wiem, czym się kierować...

Gdyby to ode mnie zależało i nie miałabym kasy na styk, to już bym pompę brała ;) choćby dla samej CWU... tylko pozostaje kwestia jaka opcja będzie najtańsza dobra..

Działka stosunkowo spora, ale muszę mieć przydomową oczyszczalnię ścieków, która też trochę powierzchni zajmie.

W pompę, którą celować, o jakich parametrach, do takiego domku? większość ma jednak większe domy, więc trudno mi się wzorować.. a jak chodzę po ofertach, to rozrzut jest też spory, nie wiem, czym się kierować...

Gdyby to ode mnie zależało i nie miałabym kasy na styk, to już bym pompę brała ;) choćby dla samej CWU... tylko pozostaje kwestia jaka opcja będzie najtańsza dobra..

Najpierw trzeba wyliczyć jak ciepły dom bedzie , wtedy będzie wiadomo jakiej mocy potrzebujesz.

Niestety jakość i sprawność idzie z ceną.

Czym droższa tym ma większą sprawność i lepsze parametry ...

W cenie około 20tys znajdziesz pompy z niskiej półki , choć i tak będzie miała dobre parametry.

Niestety za montaż dużo sobie liczą , więc sądzę że niestety za pompę z montażem musisz się liczyć z 25tys

sprostowanie do "sporo sobie liczą":rolleyes:

5000 zł to jest to sporo:rolleyes:

Podstawa jednostki zewnętrznej - 500

zawory ,rury miedziane dn 28,śrubunki,naczynie wyrównawcze to spokojnie 2500 zł

Rury freonowe i okablowanie .min 500 zł

Montaż robocizna -2 ludzi 2 dni 2000 zł( podatek i zus w tym to 450 zł)

Uruchomienie - 8h. min 1000 Płukanie azotem ,próba azotem 35 bar, próżnia 2h,próba na próżni 1h,programowanie i szkolenie klienta)

Proszę doliczyć paliwo i prace sprzętu .Z zarobionych pieniędzy trzeba kupić wiertarki ( nie amatorskie po 100 zł) itp

Sprzęt do uruchamiania pompy to min7000 zł.

ja się nie tłumaczę.Ja tłumaczę .:)

Inwestorzy często na etacie myślą ,że te pieniędze co nam dają to nasz zarobek.

To nie jest pensja .to tylko przychód nie dochód .

witam

tłumacząc i tak nic nie wytłumaczysz

śledzę tę twoją "walkę - edukację" (i nie tylko twoją) od dłuższego czasu, nieprzekonanych i tak nie przekonasz do swoich "racji - cen"

mamy wolny rynek

jedni się bardziej cenią inni mniej, nie ma przymusu, naszczęście klient ma wybór

naszczęście dla wielu klientów liczy się nie tylko cena

zaznaczam jeszcze, że drożej nie musi znaczyć lepiej

pozdrawiam

sprostowanie do "sporo sobie liczą":rolleyes:

5000 zł to jest to sporo:rolleyes:

Podstawa jednostki zewnętrznej - 500

zawory ,rury miedziane dn 28,śrubunki,naczynie wyrównawcze to spokojnie 2500 zł

Rury freonowe i okablowanie .min 500 zł

Montaż robocizna -2 ludzi 2 dni 2000 zł( podatek i zus w tym to 450 zł)

Uruchomienie - 8h. min 1000 Płukanie azotem ,próba azotem 35 bar, próżnia 2h,próba na próżni 1h,programowanie i szkolenie klienta)

Proszę doliczyć paliwo i prace sprzętu .Z zarobionych pieniędzy trzeba kupić wiertarki ( nie amatorskie po 100 zł) itp

Sprzęt do uruchamiania pompy to min7000 zł.

Kiedyś za podłączenie i montaż klimatyzatora też liczyli sobie niebotyczne kwoty , a same klimatyzatory kosztowały majątek.

Teraz klima typu split kosztuje niecałe 1000zł i może ją nawet zamontować amator ...

Nie wierzę że pompy powietrzne to nie wiadomo co , bo konstrukcyjnie są identyczne jak klimatyzator typu Split za niecały 1000zł.

Ja sądze że po prostu instalatorzy wiedzą że Ci co chcą pompę mają kasę , więc czemu ich nie oskubać ...

Tak samo jak z rekuperatorami ...

Firma chciała z montażem i materiałem około 20tys i ich wyśmiałem. Sam zamontowałem i kupiłem wszystko potrzebne i mam za ułamek ceny ...