Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niestatety nie ma nic zeby sie gdzies podlaczyc. Myslalem o gazie plynnym na butle 11kg ale niewiem na ile by mi te butle starczyly i czy to w ogóle jest bezpieczne. Ale te piece na prąd kosztują i czy bym musiał taki piec postawić w każdym pomieszczeniu pytam bo nieznam się w ogóle na tym i ile by mnie to kosztowało miesięcznie dodam że jescze mam boiler 120 l. Mam też poprowadzona instalacje c o

instalacje mozna przykryc i przyda sie jak za pare lat moze podlacza gaz ziemny to wtedy ja wykorzystam. Niechce palic piecem, chce cos bezobslugowego mysle ze te piece bede chyba ok. Mam pytanie jakie teraz te piece wybrac mam lazienke z oknem 6mkw , salon 31mkw dwa okna, pokoj 10mkw jedno okno, sypialnia 10mkw bez okna, kuchnia slepa nie za duza i w salonie nie ma drzwi do kuchni. Wiesz mieszkanie jest przechodnie.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

W niedługim czasie zamierzam się budować. Jestem obecnie na etapie załatwiania papierów. Stoję przed nie lada małym dylematem ( jak pewnie większość budujących) jakie ogrzewanie wybrać. Po wstępnych selekcjach pozostał wybór zbiornik na gaz lub pellet do co i pompa ciepła tylko do cwu. Ze względu na wysokie rachunki za gaz ze zbiornika bardziej przymierzam się do pellet + pc do cwu. Takie rozwiązanie jest może droższe na etapie instalacji ale późniejsza eksploatacja jest dużo tańsza (tak mi się wydaje) Czy takie rozwiązanie jest ok. Co sądzicie na ten temat? Dodam ze domek 128m2 - 3 osoby. Prosze o porady i opinie jeżeli macie.

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Ja mam takie rozwiązanie piec Kostrzewy 25 kw Pelet Fuzzy Logic przeznaczony do spalania peletu i pompę ciepła do cwu z zasobnikiem 300 litrów firmy Coolwex z możliwością grzania wody grzałką. Wszyscy zwracali mi uwagę, że szkoda pieniędzy na pompę i że nie jest to opłacalne gdyż koszt ogrzania wody przez piec (ilość spalonego peletu jest znikoma). Ja z kolei chciałem uniknąć palenia w piecu latem. Znajomi którzy grzeją wodę użytkową latem piecem narzekają, że temperatura spalin jest niska, piec generalnie źle pracuje (króetki okres pracy pieca) i że kominy i piec jest mokry czego zimą nie było. Rzeczywiście gdy przycisnąłem specjalistów od centralnego potwierdzili, że mogą występować takie problemy latem.

Na dzień dzisiejszy pracuje piec pompa jest jeszcze nie uruchomiona (nie mieszkamy jeszcze w domu).

Pozdrawiam

Sebxyz

Ps 4 osoby w domu.

ja sie zdecydowalem na kociol peletowy z ktorego poleci latem CWU (jestem w podobnej sytuacji -ilosc osob, wielkosc domu . opcja byl zwykly kociol zasypowy + solar na lato ) , ale zasugerowalem sie wypowiedziami tego typu

Z tego co pamiętam to zasobnik 120kg owsa starczał na 3 tygodnie grzania CWU (oczywiście kocioł był w trybie lato czyli cały czas w podtrzymaniu) - wychodziło na to że w porównaniu solary zwróciły by się najprędzej po minimum 20 latach...

Przy pellecie pewno nie będzie tak różowo ale co zrobić jak w "śwince" pusto na ew. solary... z resztą zobaczymy...powinno być taniej niż prund... ;-D

PS. Odkąd zasypałem zasobnik pelletem zastanawiam się czy mam kocioł - paliwa pełno, kocioł rzadko się włącza, popiołu zero...hmm trzeba będzie palacza zwolnić...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65837-piec-Granpal-firmy-polimet/page75

idealnego rozwiazania nie ma , trzeba wybrac mniejsze lub wieksze zlo

• 2 weeks później...

czy ktos z Was mial do czynienia z piecami na pelet:

1. Ulrich Kombopelletich KP 21 18kW

2. Klimosz Ling Duo 25kW

3. Kostrzewa Pellets® Fuzzy Logic 20-25kW

4. Granpal Eco 25kW

Zanim zagladnalem tutaj dodalem rowniez watek na glownej liscie z wieksza iloscia informacji na temat domu oraz pieca ktory poszukuje.

za zduplikowane pytanie przepraszam...

L

Edytowane przez Luccca

Jeśli szukasz kotła na pellet to do listy dorzuć D'alessandro CSI - moim zdaniem najlepszy kocioł w tej dziedzinie

Znów Gizex szaleje:) CSI to dobry kocioł, ale wcale nie najlepszy w swojej dziedzinie. Na rynku jest wiele dobrych kotłów, wszystko kwestia ceny, a rozrzut jest od 7-8 tys do 30 tys :)

Znów Gizex szaleje:) CSI to dobry kocioł, ale wcale nie najlepszy w swojej dziedzinie. Na rynku jest wiele dobrych kotłów, wszystko kwestia ceny, a rozrzut jest od 7-8 tys do 30 tys :)

kotlow jest wiele ale nie wszystkie sie nadaja... w moim przypadku do malej kotlowni musi byc gabarytowo odpowiedni piec a przy tym rowniez ergonomiczny i ekonomiczny.