Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazlem jakis ma moc grzewcza 3,8 kW przy poborze 1,3 kW.

Tylko zwróć uwagę na to, że moc grzewcza i sprawność spada wraz ze wzrostem różnicy temperatur wewnątrz/na zewnątrz. Czy podana przez Ciebie moc nie jest dla powietrza na zewnątrz +7 (w katalogu powinno być podane)? Możesz oszacować jaka moc klimy Ci potrzebna na podstawie tego, jakiej mocy elektrycznej teraz potrzebujesz żeby było dobrze.

nie znam sie na tym dlatego pytam, nie miejcie do mnie pretensji.

Bo tak na logike gdy na dworze jest minus 10 a w srodku jest plus 10, to pompie ciepla bylo by latwiej ogrzac powietrze z + 10, no ale dobra to tylko logika. To w takim razie jak dzialaja klimatyzatory przenosne? Trzeba wypuscic rure na zewnatrz? Zeby zciagala swieze powietrze?

Jeszcze mam jedno pytanie. Okazalo sie ze niedaleko mnie kopia gaz ziemny, maja mi wyliczyc koszt przylaczenia gazu odleglosc ok 30 metrow od rozdzielni. Rurka by szla w hali wiec nic nie trzeba kopac. Ale co juz konkretnie bym potrzebowal jak bym mial juz gaz u siebie w hali? Jakis piec z nadmuchem? Czy robic instalacje wodna i wymienniki ciepla montowac? Jak najlepiej to ugrysc zeby nie inwestowac nie wiadomo ile ale zeby to funkcjonowalo?

Edytowane przez zadek07

• 2 weeks później...

Jezeli dom jeszcze nie ocieplony to :

1) Zrobić ozc

2) na jego podstawie dobrać grubości i rodzaj izolacji termicznej

3) po przeliczeniach dobrać zródło grzewcze

4) zaprojektowac podłogówke

5)" nie zadawać pytań i nie czytac wypowiedzi niejakiego TB na innym forum, gdyż jego dorady wprowadzają jedynie zamęt u niedoswiadczonych inwestorów"

Na podstawie danych dotyczących ocieplenia tego budynku i po jego modyfikacji kocioł na pellet to nie jest dobrym rozwiązaniem. Ponieważ nie ma gazu to tylko ogrzewanie elektryczne po zmianach ocieplenia lub ppc.

Edytowane przez asolt

• 2 weeks później...

Witam, czego kolega KrzysztofLis2 odradza YTONGA?

Mam budynek z użytkowym poddaszem 130m2 po podłogach wybudowany z YTONG PP2/0,4 40cm.

W pierwszym roku po zamieszkaniu na przełomie 2005/2006 ogrzewałem energią elektryczna. Wklejam moje odczyty z tego okresu.

Kolumny opłata jest z tamtych lat, w kolumnie rok średnie dobowe wartości pomnożyłem przez obecny koszt kWh 0,48zł/ h, z TAURON.

Dodam ze nie likwidowałem pieca KOSPEL, zostawiając jako awaryjne źródło CO.

Zauważ że w sezonach letnich średni koszt zużycia energii z łącznie CWU wynoisł ok 150zł, Reasumując od kosztów miesięcznych odejmij ok 150zł i wychodzi zużycie na CO. Zasilam u siebie instalację grzejnikową (grzejniki RADSON)mocno przewymiarowaną . Mam też podłogówkę ale z niej nie korzystam, odnoszę wrażenie że zużycie energi jest większe.

Obecnie ogrzewam gazem, ale zamieszczam poniżej moje obliczenia z 2005/2006r, kiedy wszystko miałem na prąd.

Nie

ScreenShot72.jpg

ScreenShot73.jpg

piekar25, nie słuchaj opinii ala wujek dobra rada. Na tym forum jest duże lobby różnych systemów. Z doświadczenia wiem, że własna intuicja jest najlepsza i tym się kieruj, bo sam najlepiej wiesz, co będzie dla Ciebie dobre. Jak masz jakiś dylemat, co i jak, wtedy pytaj. Od czasu do czasu ktoś rozsądny coś rozsądnego napisze na forum. Powodzenia w budowie :)

Bo szkoda pieniędzy.

Ale z drugiej strony, kto zabroni bogatemu w pieniądze pożyczone od banku wydawać je w głupi sposób?

Nie zależało mi na wydawaniu pieniędzy jak i pewnie tobie, i to w głupi sposób, skoro tak się chcesz aktywować na forum to lepiej się w ogóle nie wypowiadaj.

Zyzolek, przeszedłem na gaz jak tylko zakończyła się inwestycja gazowni na naszym osiedlu.

Temperatura od godz. 05.00 do 01.00 ustawiona na 22 st C,

Temperatura od godz. 01.00 do 05.00 ustawiona na 21 st C, ale nie spada poniżej tej wartości tak więc piec w nocy się nie włącza.

Poniżej wyniki z ostatnich 2 lat.

Nie mam co narzekać, tam mi się wydaje.(do ogrzania 130m2)

Od tych wyników odjąć zużycie na CWU średnio miesięcznie za ok 55zł ( w skali roku to około 600-650zł) i mam wynik za ogrzewanie.

Pozdrawiam.

ScreenShot81.jpg

ScreenShot82.jpg

Edytowane przez marekw14

Nie zależało mi na wydawaniu pieniędzy jak i pewnie tobie, i to w głupi sposób, skoro tak się chcesz aktywować na forum to lepiej się w ogóle nie wypowiadaj.

Zyzolek, przeszedłem na gaz jak tylko zakończyła się inwestycja gazowni na naszym osiedlu.

Poniżej wyniki z ostatnich 2 lat.

Nie mam co narzekać, tam mi się wydaje.(do ogrzania 130m2)

Temperatura od godz. 05.00 do 01.00 ustawiona na 22 st C,

Temperatura od godz. 01.00 do 05.00 ustawiona na 21 st C, ale nie spada poniżej tej wartości tak więc piec w nocy się nie włącza.

Pozdrawiam.

I od nowego roku gaz 10% tańszy .

http://biznes.interia.pl/gieldy/news/pgnig-zlozylo-do-ure-wniosek-o-obnizke-cen-gazu,1867700

apropo paneli na podczerwien.. mam opinie 6 osob ktore je uzytkuja i kazdy zadowolony wiec nie wiem skad tyle zlych opinii przypuszczam że kilka lat temu jakby ktoś powiedział że będa żarówki ktore pobieraja 3w a swieca jak 100w tez by nikt nie uwierzył.. tak samo bylo z telefonami komorkowymi itp ;)

Najlepiej jak masz możliwość to podjedź do tych zadowolonych ludzi i sam się przekonaj. Ja pamiętam jak znajomy zachwalał mi jaki jest zadowolony z gazu, nawet rachunki do pracy przynosił i pokazywał jako to opłacalne, kiedyś miałem mu zawieść do domu dokumenty i wszedłem i patrze a na termometrze ma 17C , później się zapytałem to mówił że on z żoną dobrze czują się w takiej temperaturze i więcej już w pracy nie zachwalał gazu. Wolę mieć węgiel ale przynajmniej u mnie temperatura rzadko spada poniżej 22C.

Są dostępne w necie tabele opłacalności grzania danym paliwem, można sobie sprawdzić. Są też nowe technologie jak panele na podczerwień jak masz możliwość to podjedź i sprawdź co to warte. Jak nastawisz się tylko na prąd to już nie będzie odwrotu, a jest to teraz najdroższe ogrzewanie razem z olejem opałowym. Kiedyś czytałem że prądem może się opłacać grzać jak dom będzie dobrze ocieplony, będzie rekuperator i doliczy się do tego zaoszczędzone pieniądze na niebudowaniu kominów.