Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ty zapewne wiesz lepiej ile zapłacę prawda?? Nawet jak bym miał troche wiecej zaplacic niz np za pellet

Nie mam pojęcia ile zapłacisz, ale znając ceny nośników energii można policzyć ile razy więcej zapłacisz. Prąd jest prądem i choćbyś pękł, to 1kWh ogrzewa tyle ile 1kWh. Elektryczna podłogówka to też jeden wielki panel na podczerwień, ludzie tym grzeją i chwalą sobie. Kwestia ocieplenia domu i akceptacji kosztów. Zerknij sobie do arkusza kbab-a i sobie sprawdź ile razy więcej zapłacisz, jeśli rzeczywiście się zastanawiasz nad rodzajem ogrzewania:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=73

Edytowane przez rwxw

• 2 weeks później...

Jako że jestem zupelnym laikiem w temacie ogrzewania domu to mam kilka pytań.

Mam dom wybudowany 1989roku. Dwa pietra(120m2+80m2) + piwnica (80m2) do tego obok warsztat (nie grzewany) + biura (ogrzewane 40m2)

Dom wybudowany z maxów nie ocieplony + okna PCV (nowe schoco szyby k=1.1)

Piec na ekogroszek elektromet 38kw (zawór czterodrożnyo ile ma to znaczenie).

Piwnica nie ogrzewana. Na 1pietrze stare grzejniki na 2gim nowe grzejniki + zawory termostatyczne. W biurach stare grzejniki.

Generalnie problemem jest spore spalanie groszu (50kg na dobe) i niska temperatura na 2piętrze domu. O ile z regulacją pieca to w innym temacie będe dopytywał to chciał bym dopytac o resztę domu. Co zrobić żeby było Cieplej. Moje pomysły:

1. Zacząć ogrzwać piwnicę (podobno przez piwnice ucieka sporo temperatury).

2. Wymienić w całym domu grzejniki na nowe (czy wystarczy do starych założyc zawory termostatyczne)

3. Ocieplić cały dom styropinem (tu ojciec twierdzi że niema sensu bo niby maxy są super itd)

4. Czy owinięcie rur CO idących w nieogrzewanej piwnicy cos pomoże (niema tego dużo ale koszt praktycznie żaden.

Będe wdzięczny za wszelkei pomysły.

Jako że jestem zupelnym laikiem w temacie ogrzewania domu to mam kilka pytań.

Mam dom wybudowany 1989roku. Dwa pietra(120m2+80m2) + piwnica (80m2) do tego obok warsztat (nie grzewany) + biura (ogrzewane 40m2)

Dom wybudowany z maxów nie ocieplony + okna PCV (nowe schoco szyby k=1.1)

Piec na ekogroszek elektromet 38kw (zawór czterodrożnyo ile ma to znaczenie).

Piwnica nie ogrzewana. Na 1pietrze stare grzejniki na 2gim nowe grzejniki + zawory termostatyczne. W biurach stare grzejniki.

Generalnie problemem jest spore spalanie groszu (50kg na dobe) i niska temperatura na 2piętrze domu. O ile z regulacją pieca to w innym temacie będe dopytywał to chciał bym dopytac o resztę domu. Co zrobić żeby było Cieplej. Moje pomysły:

2. Wymienić w całym domu grzejniki na nowe (czy wystarczy do starych założyc zawory termostatyczne)

3. Ocieplić cały dom styropinem (tu ojciec twierdzi że niema sensu bo niby maxy są super itd)

4. Czy owinięcie rur CO idących w nieogrzewanej piwnicy cos pomoże (niema tego dużo ale koszt praktycznie żaden.

Będe wdzięczny za wszelkei pomysły.

Napisz dokładnie , grubość muru,ocieplenie dachu, jaki piec, jakie grzejniki itd.........

Piec elktromet 38KW. Na dole i w biurach grzejniki starego typu żeberkowe zeliwne, na górze grzejniki panelowe jedne z lepszych na rynku holenderskie podobno lepsze od Purmo (dobieral mi kolega wiec napewno dobre i dobrze dobrane wielkościowo) do tego zawory viessesmann.

Ocieplenie dachu niemam pojęcia dach płaski z nowo położona papa co niżej niemam pojęcia.

Mur ma 45cm z tynkiem (wiec pewie bez koło 40cm)

Zacznij od końca - jak najszybciej zaizoluj rury w piwnicy - zrób to dobrze nie żałuj materiału, potem pkt 3 (ojca przekonaj że będzie cieplej i taniej), pierwsze 1 i 2 sobie podaruj. Do tego pomyślałbym o delikatnej izolacji podłóg na parterze, może od dołu w piwnicy, i solidnie dach.

Edytowane przez kbab

W piwnicy wylany tylko chudziak więc latem planuje sytro + wylewkę może da radę. Rury napewno zaizoluje bo koszt znikomy a może tochę ciepła przestanie uciekać. Zastanawiam się nad resztą czy ma sens.

Najbardziej mnie zastanawia to że na reszcie obiektu są stare grzejniki które zabieraja dużo wody z układu a na pietrze mam grzejniki które słabiej grzeją. Tylko nie jestem pewny czy to cos zmieni, czy wywale zbędną kasę.

Najbardziej mnie zastanawia to że na reszcie obiektu są stare grzejniki które zabieraja dużo wody z układu a na pietrze mam grzejniki które słabiej grzeją. Tylko nie jestem pewny czy to cos zmieni, czy wywale zbędną kasę.

Sprawność jakiegokolwiek grzejnika to wypadkowa ilości płynu grzewczego (jego przepływ) i różnica temp we/wy - ilość zładu ma jedynie wpływ na "mułowatość" inaczej akumulacyjność grzejnika - tj jeśli jest go więcej to wolniej się rozgrzewa, za to wolniej się studzi, mniejsza jego ilość - odwrotnie, za to nie wpływają na jego sprawność - ta głównie zależy od jego powierzchni, bo to ona oddaje ciepło do wnętrza pomieszczenia. Jeśli zależy Ci na dogrzaniu góry to po prostu zainstaluj dodatkową pompę obiegową na górny obieg i steruj ją osobnym programatorem - musi górze pomóc.

ad1 grzejniki na pietrze mają głowice termostatyczne, czemu tu się dziwić że grzeją słabiej od tych z parteru co nie mają żadnego kryzowania ?? zdemontuj termostaty i przełóż na parter, a będzie odwrotnie, dół będzie grzał słabo a góra mocno, albo załóż wszędzie identyczne kryzy żeby opory hydrostatyczne były identyczne i grzejniki grzały identycznie

ad2 przyklej na ściany 10-15cm styropianu, razem z piwnica, na dach 20-25cm, a nie poznasz domku, temperatura wzrośnie, ściany przestaną ziębić, spalanie spadnie o około połowę

ad3. po termorenowacji trzeba będzie głowice pozakładać na wszystkie kaloryfery bo inaczej zrobi się za gorąco

O połowe to nie byłbym takim optymistą. :) On tam ma ponad 240 m2 grzania i dosyć duży piec - który pomimo ocieplenia i tak mu troche opału będzie brał. Nie mniej jednak jak napisał kolega - jak docieplisz - będzie zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez Xerses

Witam. Kolega mpoplaw ma rację, grzejniki położone bliżej kotła kryzuje się bardziej, żeby "starczyło" ciśnienia w instalacji do zasilenia tych położonych dalej od kotła. To jest element regulacji hydraulicznej instalacji CO. U Ciebie jest dokładnie odwrotnie. Jeżeli masz na starych grzejnikach zwykłe zawory, możesz spróbować nimi przykręcać, powinno się dać znaleźć ustawienie przy którym będą grzać oba piętra. Jak nie to zdejmij głowice na górze, nawet rozkręcone na max dają spory opór. Na którym biegu masz pompę CO? Piwnicę już ogrzewasz - rury i kocioł robią za grzejniki. Jaką masz tam temperaturę? Przy temp. zewnętrznych -10 -15 stC, braku izolacji termicznej budynku, jego powierzchni i mocy kotła 38KW Twoje zużycie wcale nie jest dramatycznie wielkie, zmniejszysz go jedynie zmniejszając zapotrzebowanie na ciepło, czyli izolując ściany, dach i jak się da to fundament i posadzki. Pozdrawiam - Jacek.

ja pelletem ogrzewam od 2 lat i na początku nie było to najtańsze ogrzewanie, ale obecnie mam stałego dostawcę i wychodzi u mnie o wiele taniej niż gaz.

Osobiście polecam biogroup (eu), jeżeli zamawia się dużą ilość pelletu to wychodzi bardzo tanio

Czołem Wszystkim!

Z przyjemnością wracam do forum, bo ostatni raz pisałem tu w 2008. Mam do Was pytanie, z pewnością jesteście bardziej w temacie. Wydzielamy z domu 35 metrowe mieszkanie. Czy podciągnąć do niego ogrzewanie gazowe czy może zrobić piecyk elektryczny. Kwestia ceny i kosztu eksploatacji? Teraz to już się mogę podpisać laik, bo nic nie pamiętam.

Będę wdzięczny za podpowiedzi,

Wojtek Albiński

ps: dom ocieplony styropianem 12stką, choć ma duże okna i część mieszkania jest w wykuszu (nie dotyka żadnej innej ściany i tam faktycznie jest zimno).

Procedura rozwiązania tego problemu powinna być następująca:

1) obliczasz zapotrzebowanie tego lokalu na ciepło (sezonowe) i obciążenie cieplne (moc do ogrzania),

2) na podstawie mocy dobierasz źródło ciepła (kociołek i grzejniki/podłogówka, coś elektrycznego), zbierasz wyceny,

3) na podstawie zapotrzebowania sezonowego analizujesz roczne rachunki za ogrzewanie z różnych źródeł,

4) zderzasz wycenę instalacji i koszty sezonowe i masz odpowiedź.

Polecam zastanowić się głębiej nad problemem, a nie zadawać takie pytania na forum, bo nie ma uniwersalnych odpowiedzi. W jednym domu najlepiej spisze się ogrzewanie elektryczne zwykłymi grzejnikami, w innym węglowe, a dla kogoś innego optymalny będzie gaz.

Procedura rozwiązania tego problemu powinna być następująca:

1) obliczasz zapotrzebowanie tego lokalu na ciepło (sezonowe) i obciążenie cieplne (moc do ogrzania),

2) na podstawie mocy dobierasz źródło ciepła (kociołek i grzejniki/podłogówka, coś elektrycznego), zbierasz wyceny,

3) na podstawie zapotrzebowania sezonowego analizujesz roczne rachunki za ogrzewanie z różnych źródeł,

4) zderzasz wycenę instalacji i koszty sezonowe i masz odpowiedź.

Na 35m2???? no bez jaj....