Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zastanawiam się nad opcją zakupu pieca za sam pellet LUB kondensacyjnego na gaz i zakup własnej butli na propan-butan

wiem druga opcja bezproblemowa ale cena bardziej narazona w perspektywie czasu na zawirowania polityczne/kursy walut

pellet raczej tak drastycznie nie bedzie drożał

Podepnę się pod temat,

z tego co zdążyłem wyczytać, aby gaz z butli był tańszy, butla powinna być zakopana w ziemi (droższa instalacja) a tankowany gaz to propan-butan. Niestety nie mogłem znaleźć różnicy cen między tą mieszanką gazów a gazem do butli napowietrznej. Może Centrumgaz poda ceny obu mieszanek np. z lata 2012 ?

Różnica w cenie sprowadza się do kilku groszy na litrze.

Problem: propan czy propan-butan leży gdzie indziej.

Piec kondensacyjny, a takie są najczęściej stosowane w gospodarstwach domowych, wymaga stałego skłądu paliwa, czego nie zapewnia mieszanka p-b. Część producentów kotłów zastrzega używanie czystego propanu, gdyż na mieszance piec pracuje niestabilnie lub z uwagi na wyższą temperaturę spalania butanu może dojść do uszkodzenia pieca.

Nie ma to znaczenia w przypadku kotłów z otwartą komorą spalania.

Dlatego niezależnie od umiejscowienia zbiornika /naziemny, podziemny/ do instalacji przydomowych stosuje się czysty propan. Leży to w interesie użytkownika.

Mieszankę propan-butan do instalacji przydomowych dostarczamy na wyrażne życzenie i na odpowiedzialność klienta.

Stojąc przed wyborem zbiornik naziemny czy podziemny proponuję zapoznać się z tematem na tym samym forum. Link poniżej.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

jestem na etapie projektu i czas najwyższy zaplanować system ogrzewania, po przeczytaniu setek stron zamiast być bliżej rozwiązania mam wrażenie że jest gorzej niż na samym początku.

Założenia - dom (ok. 160m2) z poddaszem użytkowym, parter - kuchnia, salon, gabinet, łazienka, piętro - 3 sypialnie, łazienka, sauna, pralnia/suszarnia.

Technologia wykonania z ociepleniem dająca ok. 40kWh/m2/rok.

W chwili obecnej mam pewność że chce mieć wentylacje mechaniczną. Do reku podłączone miałoby być GWC (jednak dość wysoki poziom wody gruntowej - ok 0,6m - stawia to rozwiązanie pod znakiem zapytania).

Jeśli chodzi o samo ogrzewanie, w chwili obecnej najbliższy mi pomysł to: pompa ciepła z dolnym źródłem (prawdopodobnie odwiert), dodatkowe zasilanie z paneli solarnych do podgrzania CWU, ogrzewanie na parterze podłogowe, na piętrze podłogowe lub ścienne.

W związku z powyższym mam kilka pytań do znawców tematu bądź aktualnych użytkowników takich rozwiązań;

1. Czy takie rozwiązanie jest sensowne

a) nie za drogie w zakupie w stosunku do oszczednosci

b) czy spelni wymagania zwiazane z ogrzeniem domu

2. Czy zastosowanie podłogówki plus ogrzewanie ścienne na piętrze jest rozwiązaniem ekonomicznym (szczególnie jeśli chodzi o dużą bezwładność cieplną w sypialniach) - czy może lepiej zainwestować w grzejniki (ale co z zasilaniem z PC)

3. Czy w przypadku PC i rekuperacji jest sens walczyć z wodą i starać się za wszelką cenę zrobić GWC

4. Czy PC wykorzystywana w lecie do chłodzenia (w połączeniu z podłogówką/ścianówką) sprawdza się, czy mimo wszystko lepszym rozwiązaniem jest reku z GWC do nawiewania zimnego powietrza?

5. Czy są firmy które są w stanie dostarczyć całość takiego rozwiązania z odpowiednim sterowaniem (szczególnie jeśli chodzi o zróżnicowanie temperatur w różnych pomieszczeniach w zależności od zalożonego harmonogramu) - tu lekki wstęp do inteligentnej instalacji która również ma zostać wdrożona.

6. Czy jest ktoś z okolic Poznania bądź Łodzi kto już posiada takie rozwiązanie i był skłonny zaprosić na rekonesans?

Pozdrawiam

K.

Ja mam do Łodzi 70 km pare , mam w chacie 100% podłogówki bufor 1000l , WM z rekuperatorem z JanGaz , ggwc .

Koszty chyba drogo wyjdzie czy jest sens tyle gadżetów robić to nie wiem , podłogówka daje rade mieszkam dopiero 3 tygodnie ale wszystko daje rade ,

w sypialnie mam jest 21C do 22 i jest oki łazienke mam małą i może troche jest za chłodno i nie mam drabinki ,

Gość Arturo72

Jeśli pompa ciepła to nie solary,jeśli pompa ciepła to nie gaz ziemny,GWC też nie jest dobrym rozwiązaniem,to nie jest klimatyzator a jedynie droga "grzałka" dla reku.

Koszt calościowej instalacji gazowej=? 1kWh=0,27zł

Koszt całościowej instalacji z pompą ciepła powietrze woda=? 1kWh=0,18-0,2zł

Koszt całościowej instalacji z pompą ciepła glikol-woda=? 1kWh=0,13zł

Po uzupełnieniu znaków zapytania możesz decydować.

Edytowane przez Arturo72

Jeśli pompa ciepła to nie solary,jeśli pompa ciepła to nie gaz ziemny,

Dlatego właśnie chciałbym poznać Wasze opinie na temat, co ekonomiczniejsze mając GZ pod ręką.

GWC też nie jest dobrym rozwiązaniem,to nie jest klimatyzator a jedynie droga "grzałka" dla reku.

możesz to uzasadnić, do tej pory żyłem w przekonaniu że dostarczając do instalacji (latem) powietrze o temperaturze znacznie niższej od otoczenia jestem w stanie schłodzić pomieszczenie bez wykorzystania klimatyzatora, a zimą zmniejszyć straty potrzebne na ogrzanie bardzo zimnego powietrza wpadającego z zewnątrz.

Gość Arturo72

Porównanie kosztów wrzuciłem Ci na innym wątku.

Tutaj na temat GWC:

A więc mam GWC wodny (glikolowy) Sam robiłem. Odpaliłem go w zimie przy -11. Powietrze za wymiennikem + 3. No zysk niesamowity ucieszyłem się. Za friko - znowu sie ucieszyłem. Wzięłem mój wspaniały termometr i wpadłem na pomysł pomierzenie temp jakie wychodzą z rekuperatora na pomieszczenia. Przy wyłączonym GWC 14 stC. Przy właczonym.... 14,4 stC. A cały zysk uleciał do wyrzutni. Rekuperator przeciwprądowy - w zasadzie jest mu obojetne o jakiej temp powietrze trafia do niego trafia. Przynajmniej przy przepływie około 180m3/h. Tak więc wyłączyłem ustrojstwo czekając na lato. Wszak będę miał prawie klimatyzację.

I nastało lato . Na dworze + 27, wymiennik przerzuciłem za reku żeby wentylatory powietrza nie podgrzewały. No i pieknie schładza powietrze. Prawie o 10 stC. Na anemostatch + 19 do 20 stC. Czemu nie skacze z radosci? O bo to g....no daje. Przy przepływie ok 370 m3/h (ok 0,9 kubatury/h) powietrze nie schłodzi domu nawet o pół stopnia.

Powiem szczerze - drugi raz bym nie robił. Jedyny zysk jaki widzę to spokojniejsza praca w zimie reku który się nie rozmraża. Choć mój (jan Gaz) radził sobie dobrze nawet przy minus 25 stC.

• 4 weeks później...

Witam,

Jeśli rzeczywiście chcesz oszczędzać i być zadowolony odpuść sobie kompromisy. Jeśli myślisz o pelecie to tylko jedno palnikowy kocioł o wyysokiej sprawności jest w stanie tanio i wygodnie ogrzać Twój dom. Już wiele lat temu w reklamie ostrzegali, że coś co jest do wszystkiego jest do niczego.

Spalanie pelet jest naprawdę wygodne i tanie pod warunkiem, że kocioł jest dedykowany tylko do niego.

Witam, mimo wszystko proponuję rozważyć technikę pelet bo warto. Porządne urządzenia wymagają niewielkiej obsługi i nakładów pracy a oszczędności do gazu z butli sięgają 50%. Co mogę Ci doradzić jeśli chcesz mieć wygodnie i oszczędzać to kup prawdziwy i dobry kocioł na pelet. Nie daj złudzić się kompromisom w stylu kotłów dwu palnikowych o niskiej sprawności. Kup porządny kocioł do spalania peletu i oszczędzaj albo nie zaprzątaj sobie tym głowy i ciągnij gaz z butli LPG i płać wysokie rachunki.

• 1 month później...

Cześć rwxw, Dzięki za cenne wskazówki. Pozwolenie na budowę mija na jesień tego roku wiec albo ruszymy z tym naszym projektem albo lipa :) Obecnie wprowadziłem wiele zmian do projektu.

Ze względu na to, że mamy wąską działkę zrezygnowałem z garażu.

Ze względu na to że domek wybudujemy w granicy doklejając się do starego domku sąsiadki istniało realne zagrożenie, że domek sąsiadki się uszkodzi toteż zrezygnowaliśmy z piwnicy.

Zrezygnowaliśmy też z poddasza, także na chwilę obecną domek ma dwie kondygnacje: parter i piętro oraz dach jednospadowy.

Jeśli chodzi o użyty materiał to zastawiamy się nad 2 warstwami tj: 1 warstwa ściany z bloczku Silikat, 2 warstwa styropian fasadowy 20 lub nawet 30cm. Do tego ogrzewanie: wklad kominkowy z DGP.

Cześć rwxw, Dzięki za cenne wskazówki. Pozwolenie na budowę mija na jesień tego roku wiec albo ruszymy z tym naszym projektem albo lipa :) Obecnie wprowadziłem wiele zmian do projektu.

Ze względu na to, że mamy wąską działkę zrezygnowałem z garażu.

Ze względu na to że domek wybudujemy w granicy doklejając się do starego domku sąsiadki istniało realne zagrożenie, że domek sąsiadki się uszkodzi toteż zrezygnowaliśmy z piwnicy.

Zrezygnowaliśmy też z poddasza, także na chwilę obecną domek ma dwie kondygnacje: parter i piętro oraz dach jednospadowy.

Jeśli chodzi o użyty materiał to zastawiamy się nad 2 warstwami tj: 1 warstwa ściany z bloczku Silikat, 2 warstwa styropian fasadowy 20 lub nawet 30cm. Do tego ogrzewanie: wklad kominkowy z DGP.

Jesteś pewny , że chcesz mieć kotłonie w salonie - oczywiście , jeżeli kominek ma być w właśnie w tym pomieszczeniu.

Przy takim ociepleniu , może lepiej prądem albo tanią pompą ciepła.

Tak jestem pewien, użyty materiał na sciany zewnetrzne 24cm Silikat i 30cm stryro fasadowego sprawia ze nie bedziemy musieli grzac nie widomo ile. Tesciowie w gorach maja domek nie skonczony jeszcze z bloczkow ytonga 24 cm i do tego maja piec koza wolnostojacy 2 razy na dobe sie go zaladuje i jest cieplo w calym 100m domku. Piec jest bez instalacji DGP. Grzeje aż nadto. do tego nie ma zewnetrzego doprowadzenia potietrza.

tania pompą ciepła te rzeczy nie sa tanie. Za kozę Tesciowie dali 3k, ja za wklad i instalacje DGP pranuje wydac ok 6k :)

Edytowane przez Ada$