Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ze względu na to, że mamy wąską działkę zrezygnowałem z garażu.

Ze względu na to że domek wybudujemy w granicy doklejając się do starego domku sąsiadki istniało realne zagrożenie, że domek sąsiadki się uszkodzi toteż zrezygnowaliśmy z piwnicy.

Zrezygnowaliśmy też z poddasza, także na chwilę obecną domek ma dwie kondygnacje: parter i piętro oraz dach jednospadowy.

Uuu. to dużo wyrzeczeń, nie wyobrażam sobie mieszkania w domu w którym nie ma miejsca(ani garażu, ani piwnicy, ani poddasza) na trzymanie rzeczy które używane są sezonowo (rower, sanki, opony itp.)

Ja na twoim miejscu nie rezygnował bym z piwnicy. Przecież piwnicę można wykonać po wybudowaniu fundamentów, wtedy nie będzie zagrożenia dla sąsiedniego budynku a miałbyś miejsce na kotłownie i graciarnie.

Znam kilka osób które budowały dom wtedy jak była moda na ogrzewanie kominkowe i wyglądało to tak że pierwszego roku super, drugiego ok a po trzecim sezonie zmieniali na ogrzewanie gazowe lub węglowe z hasłem nigdy więcej kotłowni w salonie.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tego ogrzewanie: wklad kominkowy z DGP.

Wkład, jak sobie życzycie, ale proponowałbym na etapie budowy wykonać podstawową instalację grzewczą, a przynajmniej położyć rury. To wydatek rzędu kilku tysięcy, w skali domu niezauważalny, a umożliwi Wam pełną elastyczność w przyszłości, gdyby się okazało, że kominkowanie się znudziło. Jeśli bardzo nie macie kasy, to proponowałbym położenie podłogówki w całym domu - po prostu zatopienie w wylewce rur pex i zostawienie tego na przyszłość. Nie będzie nic widać, a instalacja będzie zrobiona. Rura pex to koszt rzędu 2.5zł za metr przyzwoitej rurki fi 16 na znanym portalu aukcyjnym. Zróbcie sekcje o maksymalnej długości 100m, rury w podłodze co 15cm, wyprowadźcie rury do jakiegoś pomieszczenia i jak kominkowa rzeczywistość okaże się niezbyt ciekawa, to za parę lat pomyślicie o jakimś innym źródle ciepła. 1000m rury to koło 2.5kzł, w skali budowy domu grosze, ułożenie ich nie powinno przekroczyć 500-1000zł, możecie to zrobić sami. Do tego będziecie mogli podłączyć w przyszłości cokolwiek, od kotła elektrycznego za 2kzł, przez pompę ciepła za tyle za ile znajdziecie, kocioł gazowy, po węgiel. Nie mając rurek nie zrobicie nic. Weźcie pod uwagę, że czymś trzeba grzać cwu i u was wychodzi to chyba prądem, co za darmo nie będzie.

nie wyobrażam sobie mieszkania w domu w którym nie ma miejsca(ani garażu, ani piwnicy, ani poddasza)

Piwnica to duży koszt, garaż też a darmo nie jest. Lepiej mieć dom bez tego, niż żeby brakło kasy na sam dom. Wszystko to kwestia finansów. Później można coś ewentualnie postawić, choćby blaszak czy wiatę.

Piwnica to duży koszt
no w sumie dochodzi nam koszt wybrania ziemi i wykonanie dodatkowego stropu. Ale widząc że kolega rozważa styro 30 cm to raczej w skali całej bydowy nie będzie to odczywalne.

Dużo bardziej wolałbym wstawić malutki kociołek plus bojler przyłączony do CO do piwnicy niż babrać się dzień w dzień z kominkiem w salonie.

Tak się składa, że na działce mamy już inny mniejszy domek i wiatę pod która parkujemy samochód wiec powiększanie domu o te dodatkowe powierzchnie w naszym przypadku mija się z celem. Post założyłem przed dwoma laty kiedy to pompy ciepła nie były tak bardzo popularne jak teraz. Ale dwa dni temu oglądałem ceny. Podstawowe ceny pomp ciepła instalacją to w dalszym ciągu ok 60K. Chyba, że polecicie coś znacznie tańszego? Dla nas teraz liczy się to, ze na jesień mija PNB i musimy rozpocząć realizację. Na ten rok planujemy fundament stad rezygnacja z piwnicy. Na przyszły rok planujemy SSZ być może wprowadzimy się i przezimujemy już w domku.

60k to można dać za basenową pc , pod warunkiem , że będzie razem z basenem:)

Musisz się rozejrzeć dalej niż "w koło komina" bo te lokalne firmy żyją w przedswadczeniu , że ludzie nie mają internetu , telefonów.

Ja jak pytałem u siebie też takie kwoty proponowali, a mozna za połowę zrobić.

Z tego co pamiętam rwxw kiedyś chyba sam wykonałeś pompe ciepła i instalacje sobie wszystko chwalił... ile to wtedy Cie wyniosło?

A CWU chcemy w pierwszej kolejności ogrzewać w bojlerze a później mam zamiar pomyśleć o kolektorach słonecznych.

Edytowane przez Ada$

chyba sam wykonałeś pompe ciepła i instalacje sobie wszystko chwalił... ile to wtedy Cie wyniosło?

Pompy ciepła nie wykonałem, wykonałem tylko instalację, co do kosztów i opisu zerknij do wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498 tam wszystko opisałem. Pompę kupiłem używaną po pewnym czasie poszukiwań - jak chcesz znać bieżące ceny urządzeń to szukaj w różnych portalach aukcyjnych. Są użytkownicy jak Pyxis, Liwko, Arturo72 (który się zarzekał że pompy nigdy nie kupi a kupił) i inni, którym wykonano instalację w cenie 20-tu kilku tysięcy wraz z nowym urządzeniem. Kbab stosuje klimatyzator z funkcją grzania i też mu działa. Ty będziesz miał mały i mam nadzieję energooszczędny dom, więc będziesz potrzebował max 5-6kW mocy grzewczej, a więc urządzenia nie będą drogie.

Wracając do cwu to bojler jest najdroższym eksploatacyjnie rozwiązaniem, lecz najtańszym w montażu - przy sporym zużyciu wody warto mieć tanią taryfę i w niej grzać wodę. Tania instalacja z solarami będzie kosztowała min 8-10kzł za 4 panele, jeśli nie będziesz miał dotacji, to nie wiem czy warto, czy nie lepiej trochę dołożyć i mieć cwu+ogrzewanie. Solary w zasadzie nie działają od listopada do kwietnia, ale to zależy też od nasłonecznienia w danym sezonie, ta zima miała bardzo mało słońca.

Ty będziesz miał mały i mam nadzieję energooszczędny dom, więc będziesz potrzebował max 5-6kW mocy grzewczej, a więc urządzenia nie będą drogie.

Zastawiam się nad PC powietrze - woda, tylko lokalizacyjne dom budujemy w Jaworznie na śląsku i nie wiem czy ta strefa klimatyczna odpowiada w pełni takiej PC. Nie wiem czy pozyskana i przetworzona energia pozwoliłaby na ogrzanie domu o pow 100m2 [podłogówka] i CWU. Jeśli chodzi o grunt na działce to sam piasek więc raczej kolektory pionowe i poziome odpadają. Chociaż w PNB mamy również pozwolenie na przydomową oczyszczalnie ścieków wiec może tą stroną iść i jakoś kolektor poziomy mógłby pracować dużo wydajniej gdyby był pod rurkami rozprowadzającym ścieki?

Jeśli byłaby taka możliwość to brałbym też pod uwagę taką PC.

Czy jest ktoś ze śląska a najlepiej z Jaworzna kto posiada PC powietrze woda lub z gruntowym źródłem ciepła?

Pozdrawiam

Edytowane przez Ada$

Zastawiam się nad PC powietrze - woda, tylko lokalizacyjne dom budujemy w Jaworznie na śląsku i nie wiem czy ta strefa klimatyczna odpowiada w pełni takiej PC. Nie wiem czy pozyskana i przetworzona energia pozwoliłaby na ogrzanie domu o pow 100m2 [podłogówka] i CWU. Jeśli chodzi o grunt na działce to sam piasek więc raczej kolektory pionowe i poziome odpadają.

Pozdrawiam

A masz ten piasek na 80 metrów, że pionowe odpadają ? ;)

Zresztą, nawet gdyby, to i tak nie ma znaczenia.

Co do przyzwoiych cenowo ofert, to sprawdź firmę GHS z Rudy Śląskiej. Można się u nich zmieścić w 30 tyś zł za pompę i odwierty.

Dziękuję za namiary. Piasek jest na pewno do 3m bo taki odwiert badawczy był wykonany. Wód gruntowych brak. Nie wiem jak z odwiertem pionowym, ale pewnie trzeba mieć pozwolenie na jego wykonanie. W związku z tym, że te tereny mogą oddziaływać w szkody górnicze raczej wątpię w pozytywną decyzje na taki odwiert 100 metrowy, chyba, że ktoś przebije się do jakiegoś chodnika wydobywczego z z niego będzie pobierał ciepło :D:D:D

Coś nie mogę się doczekać dowodów na 50% wyższe koszty ogrzewania propanem nad pelletem.

Powtarzasz swoje niczym nie poparte stwierdzenia z innych wpisów.

Sprzedawca kotłów na pellet powinien dysponować odpowiednimi danymi, udowodnić swoje racje,a nie tylko twierdzić, że warto.

Coś nie mogę się doczekać dowodów na 50% wyższe koszty ogrzewania propanem nad pelletem.

Powtarzasz swoje niczym nie poparte stwierdzenia z innych wpisów.

Sprzedawca kotłów na pellet powinien dysponować odpowiednimi danymi, udowodnić swoje racje,a nie tylko twierdzić, że warto.

Bardzo prosto sprawdzić.

Dane z http://cenapropanu.pl/pl/home/

Faza ciekła propanu

1 l = 0,52 kg

1 kg = 1,92 l

Wartość opałowa propanu: 46 GJ/t

Cena za litr propanu: 3,13 zł

Cena za kg propanu: 6 zł. = 6000 zł za tonę

Cena GJ propanu: 130,50 zł.

Wartość opałowa pelletu: 18 GJ/t

Cena za tonę pelletu: 850 zł.

Cena GJ: 47,30 zł

Uwzględnienie strat wynikających z mniejszej sprawności urządzeń na palio stałe: ok. 20%

Porównianie cen:

Cena GJ pelletu: 56,76 zł.

Cena GJ propanu: 130,50 zł.

Pzdr.

Edytowane przez Pello