Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom W Kardamonie, prawie bez fachowców :) KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planujemy zrobić w tym roku stan surowy otwarty.

Ale coraz czarniej to widzę...

Ogólnie założenia są takie by bez kredytu się wybudować, mamy gdzie mieszkać, więc bardzo się nam nie śpieszy, ale im szybciej tym lepiej :)

Później powoli wykańczać parter, zamieszkać i kończyć resztę, mam nadzieje że obejdzie się bez kredytu, takie realne marzenie to koniec 2013 początek 2014 wprowadzenie się na swoje.

Ekipę planujemy tylko do postawienia murów i zrobienia dachu, reszta z pomocą dobrych znajomych i dobrej rodziny systemem gospodarczym, a wykończeniówka to się zajmę już ja :)

Planujemy zrobić w tym roku stan surowy otwarty.

Ale coraz czarniej to widzę...

Ogólnie założenia są takie by bez kredytu się wybudować, mamy gdzie mieszkać, więc bardzo się nam nie śpieszy, ale im szybciej tym lepiej :)

Później powoli wykańczać parter, zamieszkać i kończyć resztę, mam nadzieje że obejdzie się bez kredytu, takie realne marzenie to koniec 2013 początek 2014 wprowadzenie się na swoje.

Ekipę planujemy tylko do postawienia murów i zrobienia dachu, reszta z pomocą dobrych znajomych i dobrej rodziny systemem gospodarczym, a wykończeniówka to się zajmę już ja :)

A to widzę że znasz się na robocie :) U mnie trochę gorzej, prócz prostych prac nie wiele mam pojęcia...

Ja też nie mam pojęcia :)

A tak serio to jestem po szkole budowlanej Technik budownictwa :-P ale nie pracuje w zawodzie, a szkołę skończyłem dobrych kilka lat temu, więc sprawy techniczne się pozapominało i już niewiele pamiętam, trzeba będzie odświeżać wiedzę :)

Ale wszystko ludzie robią, jak tylko czas pozwoli to się będzie robić własnoręcznie :-))

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Chyba nie ma co gratulować odwagi za decyzję o budowie - po prostu budujcie :)

Jedna prośba i sugestia - nie ulegajcie doradcom i fachowcom - ma być po waszemu.

Co do zmian - my mamy 40m2 odkrytego tarasu nad garażem, nawet nie skończony i nic się nie leje i nie podejrzewam aby miało się coś lać w bliskiej przyszłości. Co do lukarn - wasz wybór, ale lukarna z płaskim dachem to wcale nie jest nic ciężkiego do wykonania, wręcz przeciwnie, tańsze okna, łatwiejsze wykonanie rygipsów, więźby i ocieplenie - kwestia doradcy - wpiszcie sobie w google "Parkowe Wzgórze" - całe osiedle takich lukarn.

Zresztą wiesz sam o co chodzi - byle do przodu - POWODZENIA!

PS. Skoro taka moda się zrobiła na Muratorze - to ja też zapraszam do naszego dziennika ;)

Dzięki za miłe słowa ;)

Mam pytanie: na wizualizacji macie elewacje w drewnie, my w pierwszym etapie położyliśmy na razie tynk, ale też mamy w planach drewno, macie na to jakiś pomysł wykonania (zdaję sobie sprawę, że na waszym etapie budowy to może być temat odległy, ale może przy wyborze projektu o tym dyskutowaliście - w końcu było dużo czasu ;))??

• 1 month później...

Dzien Dobry

Mam pytanie czy ktoś kto wybudował już dom w kardamonie nie myślał o sprzedaży projektu

Jestem bardzo zainteresowany zakupem powyzszego projektu

Chcę zadaszyć taras nad garażem ale chętnie kupiłbym projekt podstawowy.

Proszę o informację

na allegro nie ma rzadnej oferty sprzedaży

Pozdrawiam wszystkich:rolleyes:

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Co do wykopów, to nie doczytałem czy będziecie budowali sami czy z ekipą. Jeśli z ekipą to kierownik budowy już powinien nimi odpowiednio pokierować. Jeśli sami to musicie kupić porządną pompę do brudnej wody i pompować, pompować aż wypompujecie całą wodę, porządnie zaizolować fundamenty dysperbitem i izolacja chudziaka. Najlepiej jeszcze pod fundamenty wylewane podłożyć folię. Ale to już doczytacie na stronach ;)