adars 23.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Już kiedyś widziałem ten schemat .Pewien Pan wysyła go wraz z propozycją wykonania takiej instalacji. Ja nie skorzystałem z tej oferty instalację wykonałem zdecydowanie w innej wersji sterowaną dwoma sterownikami Auraton 1111 muli i kilkoma przekaźnikami bez sprzęgła, a mam trzy źródła zasilania piec retortowy, kominek z płaszczem wodnym oraz piec zgazowujący drewno atmos ladomat i bufor 1000l zbiornik cwu, 200m podłogówki i 9 grzejników. Całość od tygodnia działa bardzo ładnie. Jeżeli będziecie bardzo rzadko używać dodatkowego pieca to trzeba się zastanowić, czy jest sens instalowania bufora i dawania jakiegoś specjalnego pieca na drewno, gdyż nie wiadomo kiedy się to wróci. Może wstawić zwykły tani piec i koniec, chyba że macie na ten cel przeznaczoną większą kasę. Kilka schematów gdzie są podobne układy jakie potrzebujecie znalazłem na tej stronie http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#Palniki_wentylatorowe Edytowane 23 Stycznia 2011 przez adars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Nie za bardzo rozumiem pytanie. W zasadzie po co ten wątek. Przecież decyzję już podjęłaś i to na samym początku. Ma być gaz i dodatkowy piec. Drewno mamy prawie za darmo ale będziemy grzać gazem. Wygrzać podłogówkę na starcie propanem- drogo ale wstawić piec który nie będzie często używany to już kasy nie szkoda. Dziwne to i nie potrafię tego zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 24.01.2011 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 adars - dziekuje bardzo za linkapiotrmak - taka decyzje podjęlismy, sporo osób podejmuje decyzje o drugim żródle ciepła (kominek z płaszczem wodnym) - tyle, ze u nas bedzie w kotłowni: koszt wygrzania propanem, to spora część dodatkowego źródła ciepła, na dzień dzisiejszy stać mnie, by ponieść ten koszt dodatkowej instalacji i mieć opcje obniżenia kosztów w bardzo mroźne dni (głowna motywacja osób montujących kominki z płaszczem wodnym), jakie beda koszty gazu za jakiś czas i moje dochody - nie wiem. Dlatego uznaliśmy, że dla nas to optymalny wybór, z którym nie kazdy oczywiście sie zgadza.Wobec powyzszego chcemy się doszolić jak powinna wyglądać taka kotłownia, żeby nie ponościć dodatkowych zbytecznych kosztów a wszystko działało prawidłowo (instalacja bez bufora) Wszystkim osobom pomagajacym dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.01.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) witam, podjęłaś decyzję ale czy błędną to czas pokaże, kominek z pw w kotłowni to zupełne nieporozumienie, po co chcesz ogrzewać kotłownię, chcesz zrobić tam saunę. Chcesz drugie źródło ciepła, to kup mały piec na drewno odpowiedni do kotłowni, on nie będzie ogrzewał pomieszczenia, całe ciepło skierujesz do zbiornika, w podłogi czy w grzejniki. Jeśli tak się upierasz na kominek w kotłowni to może chcesz tam czasem posiedzieć, w fotelu przy lampce wina - ale to zwykle robi się w salonie a nie w kotłowni. Może planujesz rozprowadzić to ciepło po domu kanałami, ale wtedy w kotłowni i tak będzie sauna. Tylko niewielka część ciepła z kominka zużywa pw, olbrzymia jego część ogrzewa pomieszczenie, zatem wydajność takiego systemu będzie mierna. Powtarzam kominek w kotłowni to olbrzymi błąd, ale zrobisz po swojemu. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 24.01.2011 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 kbab - żle sie wyraziłam w ostatnim poscie, ale we wczesniejszych był obraz tej sytuacji. Oczywiscie to będzie mały zwykły piec a nie kominek - chodziło o zasadę dogrzewania i połaczenia (tak jak w przypadku kominka z pw) z systemem ogrzewania gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 przepraszam, może trochę za ostro, ale na tym schemacie również ten piec przypomina kominek, dlatego zwracam na to uwagę. Z opisu wynika, że zapotrzebowanie tego domku nie powinno przekroczyć 30W/m2, zatem wystarczy piec max do 7 kW, im mniejszy tym lepszy, ważne aby był sprawny tj grzał wodę w wężownicy a nie pomieszczenie (ta duża szyba w piecu na schemacie to nieporozumienie w kotłowni), zresztą co będę uświadamiał skoro używasz kominka od 20lat, to dokładnie wiesz o czym mówię. Podłączenie kilku źródeł ciepła do zintegrowanego systemu nie jest dzisiaj problemem, możesz grzać nie tylko gazem i takim piecem, ale również olejem op, prądem w 2taryfie, pc, słońcem, dobrze zaprojektowany system wykorzysta każde źródło ciepła - wybór należy do Ciebie. Dobrze ocieplony dom można ogrzać farelką, Dobrym sposobem na pozbycie się wilgoci (wysuszenie płyty) jest wykorzystanie takiej funkcji w przenośnym klimatyzatorze - robi to szybko i skutecznie. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 24.01.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Ponizej wklejam pomysł mojego męża na kotłownię. Co ewentualnie do poprawy? Może jakies sugestie odnośnie sterownika. Prosimy o pomoc http://foto1.m.onet.pl/_m/c446bfab8bf658e4030b02e82345b69d,10,19,0.jpg Edytowane 24 Stycznia 2011 przez adi1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 25.01.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 może ktoś zerknąć na schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts