Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sos beszamelowy z marchewkami - składniki i przepis zapiekana beszamelowa


Recommended Posts

Przepis na sos beszamelowy z zapiekanymi marchewkami znaleziony w starej książce kucharskiej - ktoś próbował?

spód blaszki posypujemy bułką tartą

układamy marchewkę uprzednio obraną i pokrojoną w paski, podgotowaną w osolonej wodzie

 

i teraz sos:

łyżka masła

łyżka mąki

2 żółtka

szklanka mleka

pół szklanki śmietany

przyprawy sól i pieprz

 

masło z mąką podgrzewamy, do rozpuszczenia masła, ale tak aby mąka się nie przyrumieniła. Odstawiamy na 2 minuty, studzimy.

W międzyczasie miksujemy żółtka ze śmietaną i przyprawami. Następnie mieszamy wszystkie składniki

Blaszkę, uprzednio przygotowaną a marchewkami wkładamy do piekarnika i posypujemy startym żółtym serem.

 

Czy ktoś używał śmietany? Jeśli tak jakiej? i ile. Bo pół szklanki to chyba jednak za mało:(

Niech podpowie, ten kto już zrobił co zrobić by sos beszamelowy wyszedł wyśmienity

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...