ryniu 10.07.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Nie wiem o co w ogóle kruszymy tu kopie. Każdy z nas ma konstytucyjnie zagwarantowaną wolność wyboru materiału do budowy domu. Ma przekonanie - kupuje, nie ma - nie kupuje. A szkodliwe może okazać się zawsze wszystko (czytaliście artykuł w "Polityce" nt. technologii produkcji wędlin w Polsce?), a wtedy pozostaje albo pogodzić się z losem albo próbować dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej czy jakiejś innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 dlatego ja pieke czesto pasztetymoge dac przepis ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 10.07.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Pasztety zawsze mi się kojarzyły z trudnościami i mnóstwem roboty. Prawda, że nigdy nie próbowałam, przerażała mnie kąpiel wodna. Ale jakby sprawdzony przepis i rada co zrobić z tą kąpielą... To może Opal prześlij na priv, bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Jeszcze jedno: tak tu sobie ładnie piszemy jak to wszystko powinno być zdrowe, dobre i zgodne z normami a w rzeczywistości to wiekszość z nas (nas Polaków, nie mówię, że Wy tak robicie!) kupi i tak to co jest najtańsze. A to zazwyczaj jest takie tanie właśnie dlatego, że jest robione niezgodnie z przepisami, normami, itd. Ktoś pisał powyżej o organizacjach konsumenckich, mnie się wydaje, że w Polsce jest za mały nacisk oddolny na producentów, bo dla ludzi cena jest priorytetem, o jakości tanich wyrobów przekonują się po jakimś czasie. Jest duży popyt na tanie wyroby o złej jakości i dostawcy skrzętnie to wykorzystują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 A to akurat niestety prawda jest, ryniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 A ja bym się z tym nie zgodził. Sam nie wybrałem najtańszej technologii (beton komórkowy), właśnie z powodu jej niedojrzałości - tylko kilkadziesiąt lat . W sumie nie ma się do czego przyczepić ale zawsze pozostaje niepewność, czy jakiś mankament się nie ujawni. Dlatego wybrałem ceramikę, co prawda poryzowaną, do której ostatecznie przekonał mnie majster, który będzie u mnie budował. Sam z tego sobie budował, więc trudno mu nie zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Nie wiem z czym się nie zgadzasz, ckwadrat. Mnie chodziło o zróżnicowanie cen i jakości w obrębie jednego wyrobu a nie porównywanie cen różnych rodzajów materiałów. I chwała Ci za to, że wybierasz coś co jest droższe, ale lepsze. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-07-10 15:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Nie zgadzam się, że wybiera się głównie najtańsze materiały. Wystarczy pójść na place budów - góruje ceramika nad BK, wiele jest poryzowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Dalej się nie rozumiemy: i ceramikę, i bk, i każdą inną rzecz możesz kupić od różnych producentów. Nie zauważasz jaką popularnością cieszą się w naszym kraju sprzedawane po różnych placach: podrabiane kosmetyki, odzież, buty, sprzęt grający, itd., itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Podrabianych materiałów budowlanych nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Ale materiały i inne wyroby dla budownictwa złej jakoci pewnie tak.Wracajšc do atestów. Kto wie czy np. wyniki badań wykonywanych przez ITB czy innš niezależnš instytucję sš gdzie publikowane i powszechnie dostępne? Sanipro jest w tym oblatany. W innym wštku proponowalimy to "Muratorowi", ale chyba bez rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 11.07.2002 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 !!!Wcale droższe nie oznacza lepsze!!!Jak ktoś jest cwany, to wie że niska cena może wzbudzić podejrzenie.Już kilka razy udało mi się kupić bubel za dużą cenę!!Nie każdy produkt jest człowiek w stanie ocenić - nie można być specjalistą w każdej dziedzinie.Szczególnie jeśli buduje się pierwszy raz trudno ocenić pewne materiały (nie mówię o względach estetycznych, bo gusty są różne)Jeśli chodzi o fachowców- często radzą to co im jest wygodne w robocie.Pzdr-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 11.07.2002 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Wspominałem wcześniej o bloczkach Jopka (produkcja z zastosowaniem trocin - taka krajowa porotyzacja). Kupiłem niedrogo z zaprzyjaźnionego składu. Palety przyjechały śliczne, zapakowane, dopiero po rozpakowaniu okazało się, ze każdy bloczek ma 1 lub 2 ściany przepalone - po prostu czarne. (Ani jedna z tych czarnych ścian nie była widoczna, ktoś w fabryce celowo i pracowicie tak je ułożył). Dom jest wiec w ciapki, bo było za późno na reklamację - jaki będzie pod względem termoizolacyjności (straszą mnie tzw. zandrą) - napiszę za pół rokuFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 A co to takiego ta za(n)dra? A co powiecie o Porothermie? Każdy jego bloczek jest praktycznie zawsze w tym samym odcieniu czerwieni. Czy to oznacza, że Wienerberger ma tak dobrą technologię, że każdy bloczek jest identycznie wypalony, czy też stosują jakieś barwniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.08.2002 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Dowiedziałem się, że jednak stosują barwniki... a więc znowu ta chemia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 08.08.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 z cala pewnoscia mozna stwierdzic,ze do porothermu nie sa dodawane ,zadne barwniki. wniosek taki mozna wyciagnac,na podstawie tego,ze cegielnia ktora byla tam przed wienerbergerem miala wyroby o tej samej barwie co mozna zauwazyc bedac w miejscowosci Dobre(budynki wybudowane i nieotynkowane z cegiel z tej starej cegielni sa w dokadnie tym samym kolorze).trudno przypuszczac ,zeby cegielnia ktora tam byla kiedys dodawala barwnik przy "chalupniczej" produkcji i w jakim celuHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.08.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Tak, czy inaczej i tak kupuję Porotherm. Ale widać, hurtownik mnie zełgał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.08.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Mój tato pracował na cegielniach i jak pamiętam to na ogół cegły nie miały jednolitej barwy. Zeleżało to od wymiesznaia gliny i sposobu wypalania. Może Porotherm jest idealnie mieszany i wypalany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 08.08.2002 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 barwa ceramiki związana jest ściśle z zawartością żelaza,które to podczas procesu wypalania utlenia się i powoduje ,że cegła jest mniej lub bardziej czerwona (zależy od złoża).tak przy okazji jeden ze szlaków tatrzańskich startujący z Kuźnic ,a więc z miejscowaości gdzie ongiś była huta żelaza,jest też zabarwiony na czerwono co szczególnie widać po deszczu(też związki żelaza) HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.08.2002 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Czy to znaczy, że zawartość żelaza (czy raczej jej rud) w glinie jest równomierna i jednorodna ? Bo na mój rozum to kolor nie powinien być jednakowy i równiutki z tejże właśnie przyczyny naturnalności (niejednorodności) złoża...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts