Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MATERIA?Y BUDOWLANE- CEG?A, BLOCZKI, GAZOBETON.... –co

Recommended Posts

Nie wiem o co w ogóle kruszymy tu kopie. Każdy z nas ma konstytucyjnie zagwarantowaną wolność wyboru materiału do budowy domu. Ma przekonanie - kupuje, nie ma - nie kupuje. A szkodliwe może okazać się zawsze wszystko (czytaliście artykuł w "Polityce" nt. technologii produkcji wędlin w Polsce?), a wtedy pozostaje albo pogodzić się z losem albo próbować dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej czy jakiejś innej.

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedno: tak tu sobie ładnie piszemy jak to wszystko powinno być zdrowe, dobre i zgodne z normami a w rzeczywistości to wiekszość z nas (nas Polaków, nie mówię, że Wy tak robicie!) kupi i tak to co jest najtańsze. A to zazwyczaj jest takie tanie właśnie dlatego, że jest robione niezgodnie z przepisami, normami, itd. Ktoś pisał powyżej o organizacjach konsumenckich, mnie się wydaje, że w Polsce jest za mały nacisk oddolny na producentów, bo dla ludzi cena jest priorytetem, o jakości tanich wyrobów przekonują się po jakimś czasie. Jest duży popyt na tanie wyroby o złej jakości i dostawcy skrzętnie to wykorzystują.

A ja bym się z tym nie zgodził. Sam nie wybrałem najtańszej technologii (beton komórkowy), właśnie z powodu jej niedojrzałości - tylko kilkadziesiąt lat :wink:. W sumie nie ma się do czego przyczepić ale zawsze pozostaje niepewność, czy jakiś mankament się nie ujawni. Dlatego wybrałem ceramikę, co prawda poryzowaną, do której ostatecznie przekonał mnie majster, który będzie u mnie budował. Sam z tego sobie budował, więc trudno mu nie zaufać.

Nie wiem z czym się nie zgadzasz, ckwadrat. Mnie chodziło o zróżnicowanie cen i jakości w obrębie jednego wyrobu a nie porównywanie cen różnych rodzajów materiałów. I chwała Ci za to, że wybierasz coś co jest droższe, ale lepsze.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-07-10 15:56 ]

Ale materiały i inne wyroby dla budownictwa złej jakoœci pewnie tak.

Wracajšc do atestów. Ktoœ wie czy np. wyniki badań wykonywanych przez ITB czy innš niezależnš instytucję sš gdzieœ publikowane i powszechnie dostępne? Sanipro jest w tym oblatany. W innym wštku proponowaliœmy to "Muratorowi", ale chyba bez rezultatów.

!!!Wcale droższe nie oznacza lepsze!!!

Jak ktoś jest cwany, to wie że niska cena może wzbudzić podejrzenie.

Już kilka razy udało mi się kupić bubel za dużą cenę!!

Nie każdy produkt jest człowiek w stanie ocenić - nie można być specjalistą w każdej dziedzinie.

Szczególnie jeśli buduje się pierwszy raz trudno ocenić pewne materiały (nie mówię o względach estetycznych, bo gusty są różne)

Jeśli chodzi o fachowców- często radzą to co im jest wygodne w robocie.

Pzdr-ka

Wspominałem wcześniej o bloczkach Jopka (produkcja z zastosowaniem trocin - taka krajowa porotyzacja). Kupiłem niedrogo z zaprzyjaźnionego składu. Palety przyjechały śliczne, zapakowane, dopiero po rozpakowaniu okazało się, ze każdy bloczek ma 1 lub 2 ściany przepalone - po prostu czarne. (Ani jedna z tych czarnych ścian nie była widoczna, ktoś w fabryce celowo i pracowicie tak je ułożył). Dom jest wiec w ciapki, bo było za późno na reklamację - jaki będzie pod względem termoizolacyjności (straszą mnie tzw. zandrą) - napiszę za pół roku

Finiszant

• 3 weeks później...

z cala pewnoscia mozna stwierdzic,ze do porothermu nie sa dodawane ,zadne barwniki. wniosek taki mozna wyciagnac,na podstawie tego,ze cegielnia ktora byla tam przed wienerbergerem miala wyroby o tej samej barwie co mozna zauwazyc bedac w miejscowosci Dobre(budynki wybudowane i nieotynkowane z cegiel z tej starej cegielni sa w dokadnie tym samym kolorze).trudno przypuszczac ,zeby cegielnia ktora tam byla kiedys dodawala barwnik przy "chalupniczej" produkcji i w jakim celu

HEJ!

barwa ceramiki związana jest ściśle z zawartością żelaza,które to podczas procesu wypalania utlenia się i powoduje ,że cegła jest mniej lub bardziej czerwona (zależy od złoża).

tak przy okazji jeden ze szlaków tatrzańskich startujący z Kuźnic ,a więc z miejscowaości gdzie ongiś była huta żelaza,jest też zabarwiony na czerwono co szczególnie widać po deszczu(też związki żelaza)

HEJ!