axlrose1 09.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 WitamMam następujący problem: jeden grzejnik (nie skrajny) w domu nie grzeje, reszta jest w porządku. Odpowietrzałem go, zmieniałem ustawienia pod głowicą, ale to nic nie pomogło. Rurka zasilająca jest ciepła, ale ciepło" nie wchodzi" do grzejnika. Według mojej opini, jest to wina zamkniętego zaworu odcinającego. Jest to zawór tzw. V-ałka. Jest z przodu tego zaworu śrubka z regulacją na płaski wkrętak, ale nie wiem w którą stronę i o ile go przekręcić. W kotłowni mam jeszcze nie założony grzejnik, zrobiłem tam mały test regulacji zaworu, ale po przekręceniu ok. 1/4 obrotu, zawór się otworzył i woda leciała jak szalona, więc straciłem ochotę na eksperymenty.Zeby nie zanudzać:1. O ile i w którą stronę należy przekręcić tą śrubkę, aby otworzyć ten zawór?2Czy jeśli otworzę tylko zasilanie, a powrót zostanie "niechcący" zamknięty, nie uszkodzę instalacji lub grzejnika? Z góry dziękuję za życzliwe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 09.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 W kotłowni masz nie założony grzejnik, przekręciłeś i woda poszła jak "szalona" ? Czyli eksperyment się udał- otworzyłeś zawór.W tą samą stronę kręć zaworem przy grzejniku. na 99% jest w lewo ( w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axlrose1 10.01.2011 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) W kotłowni masz nie założony grzejnik, przekręciłeś i woda poszła jak "szalona" ? Czyli eksperyment się udał- otworzyłeś zawór. Dziękuję za rozwiązanie testu z logiki, brak praktycznej porady. Dzisiaj poszedłem "tropem logiki", i odkręciłem zawór jak w kotłowni, ale zmiana była minimalna, ale jednak. Grzejnik na 1/10 powierzchni zaczął grzać, niewiele, ale postęp. Poddaje się, wzywam fachowca, niech poprawi swoją robotę. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez axlrose1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 teraz go odpowietrz i powinien grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts