Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt zamienny za zakończenie budowy - czy tak można?

fmau

Recommended Posts

Witam,

czy jeśli w trakcie budowy dokonam istotnych zmian w projekcie, a kierownik budowy zakończy dziennik budowy z informację, że wszystkie prace zostały wykonane zgodnie z projektem, to czy mogę złożyć projekt zamienny. Plan jest taki: wprowadzam zmiany i buduję. Przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie składam projekt/wniosek zamienny. Z uwagi, że zmiany zostały wprowadzone zgodnie ze sztuką budowlaną, to czekam na zgodę. Uzyskuję i wtedy składam wniosek o pozwolenie na użytkowanie obiektu.

Jest to możliwe?

Pozdrawiam.

witam

Wbrew pozorom sprawa jest dosyc skomplikowana, co to sa zmiany istotme to juz pewnie przeczytałes w necie i teraz ...

1, jesli kierownik budowy podpisuje ze że wszystkie prace zostały wykonane zgodnie z projektem - poswiadcza nieprawde. Więc robisz mu "przysługe " jesli złożysz potem wniosek o projekt zamienny, bo niby co ten kierownik niewidział co sie dzieje na budowie?

2. Projekt zamienny musi robić projektant z uprawnieniami ale... nadzór budowlany może chciec zgody autora projektu na zmiany.

3. Najgorsze co ci sie moze przydarzyc , to jesli zmienisz wymiary domu lub go usytuujesz inaczej tzn przesuniesz go tak ze naruszysz linie zabudowy- wtedy to juz pod górke , nowe pozwolenie , i moze okazac sie ze bedzie niezgodne z planem zagospodarowania terenu.

Niewiem co chcesz zmieniac , bo wiele rzeczy ludzie zmieniaja ( ale najczesciej w srodku domu) i odbiory przechodzą , musiałbys miec pecha zeby ktos przyjechał na kontrole na koniec budowy .. Troche może chaotycznie napisałem ale moze cos ci się rozswietli w tej sprawie a lbo pytaj dalej.

• 2 months później...
Ja mam natomiast taki problem. W trakcie zalewania fundamentów okazało się, że wylaliśmy je metr za daleko od linii zabudowy wgłąb działki. Aktualnie uzyskałem nowe warunki zabudowy z przesuniętą linią i złożyłem wniosek o zmianę pozwolenia na budowę. Czy zanim je uzyskam mogę kontynuować budowę? Czy coś mi za to grozi?