dendrytus 24.04.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Do kominów powinien być zapewniony dostęp (stopnie kominiarskie ławy oraz rewizje). Moim zadaniem nie jest udowadniać co wolno czego nie, ja wiem że istnieją przepisy które zabraniają. Nie mam ani czasu ani specjalnie ochoty na lekturę i szukanie paragrafów. Kolega krytykuje a gdzie argumenty. Obaj chyba wiemy że nasza dyskusja jest prowadzona w rejonie tego co jest robinie a co wolno i powinno się robić. Nie zaprzeczam że kable w kominie są montowane bo są ale nie powinny, tak jest taniej i prościej ale nie powinno się tak robić i do puki nie ma za to kar mało kto przestrzega przepisów o kontroli przewodów kominowych nic sie nie zmieni. Obaj wiemy że szacht może być albo wentylacyjny albo instalacyjny a nigdy i jeden i drugi jednocześnie. Proponuję zapytać w Inspekcji nadzoru budowlanego o ich opinie w tej sprawie. Życzę spokojnych świąt. pozdrawiam Ja nie mogę przytoczyć przepisów, których po prostu niema. W kominie niewolno puszczać jakichkolwiek przewodów bo ulegną błyskawicznie uszkodzeniu. Wszelkie przepisy dotyczą praktycznie kominów, a nie szybów wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 26.04.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja nie mogę przytoczyć przepisów, których po prostu niema. W kominie niewolno puszczać jakichkolwiek przewodów bo ulegną błyskawicznie uszkodzeniu. Wszelkie przepisy dotyczą praktycznie kominów, a nie szybów wentylacyjnych. dendrytus Piszesz głupoty i jeszcze chcesz udowodnić, że masz rację. A tak nie jest, przewód wentylacyjny służy do wentylacji pomieszczeń, a nie rozprowadzania przewodów. Przedmówcy maja rację, jeżeli robimy dla siebie i ma być dobrze, to nie idźmy na skróty. Mnie też zastanawia, że ludzie myślą o firankach, a zapominają o telewizji przed którą spędzają mnóstwo godzin. Kiedyś zapytałem sąsiada co z telewizją w domu bo nie widzę anteny, a on, po co mi antena, przecież wystarczy mi kablówka, gdy powiedziałem mu, że na wsi to raczej nie ma co liczyć na takie udogodnienia, był wielce zdziwiony. No i oczywiście antenę ma na kominie i kanałami wentylacyjnymi rozprowadzono mu przewody. Dla mnie takie rozwiązania są nie do przyjęcia. Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez rusek007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.04.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 dendrytus Piszesz głupoty i jeszcze chcesz udowodnić, że masz rację. A tak nie jest, przewód wentylacyjny służy do wentylacji pomieszczeń, a nie rozprowadzania przewodów. Przedmówcy maja rację, jeżeli robimy dla siebie i ma być dobrze, to nie idźmy na skróty. Mnie też zastanawia, że ludzie myślą o firankach, a zapominają o telewizji przed którą spędzają mnóstwo godzin. Kiedyś zapytałem sąsiada co z telewizją w domu bo nie widzę anteny, a on, po co mi antena, przecież wystarczy mi kablówka, gdy powiedziałem mu, że na wsi to raczej nie ma co liczyć na takie udogodnienia, był wielce zdziwiony. No i oczywiście antenę ma na kominie i kanałami wentylacyjnymi rozprowadzono mu przewody. Dla mnie takie rozwiązania są nie do przyjęcia. Stawiam dolary przeciw orzechom, że na projekcie nie masz specjalnego szybu na przewody prowadzące na dach, a podobno pomyślałeś o wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.04.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Mylisz się, akurat sam projektowałem i wykonywałem wszelkie instalacje. Całą instalację TV, SAT i LAN mam zakończoną w jednej szafce w garderobie i o wszystkich podejściach pomyślałem wcześniej, choć jednego nie przewidziałem, mianowicie w tym czasie jak robiłem instalacje (2007r) nie było u nas tunerów PVR i później musiałem dociągnąć drugi koncentryk od multiswitcha, oczywiście nie przewodem wentylacyjnym, wystarczył jeden przewiert w podłodze nad kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Mylisz się, akurat sam projektowałem i wykonywałem wszelkie instalacje. Całą instalację TV, SAT i LAN mam zakończoną w jednej szafce w garderobie i o wszystkich podejściach pomyślałem wcześniej, choć jednego nie przewidziałem, mianowicie w tym czasie jak robiłem instalacje (2007r) nie było u nas tunerów PVR i później musiałem dociągnąć drugi koncentryk od multiswitcha, To bardzo interesujące, bo mi się zawsze wydawało, że do multiswicha muszą dojść 4 przewody od konwertera typu Quatro. Ja od 2002 roku kładłem 2 kable do satelity a od 2006 4. W 2007 były już tunery PVR oczywiście nie przewodem wentylacyjnym, wystarczył jeden przewiert w podłodze nad kominkiem. Czyli jednak wygrałem dolary, bo nie przewidziałeś kanału kablowego na dach. Ciekawe w ilu projektach jest taki kanał w standardzie. Od 1999 roku jak kładłem w domach telefony to wszystkim musiałem tłumaczyć, że kładąc skrętkę komputerową zamiast dwużyłowego kabla, nie próbuje ich naciągnąć na koszty. Po kilku latach okazuje się, że to ja miałem rację. Z pokojów zniknęły telefony, a po wymianie gniazdek na komputerowe pojawiła się sieć komputerowa. Jedyne czego wtedy nie przewidziałem to, że lan trzeba dociągać będzie do telewizorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 28.04.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Ludzie budując inwestują bardzo dużo pieniędzy w tv do salonu zasłony do kuchni, a zapominają o instalacjach popieram przedmówcę, komin służy do wentylacji a nie jako szacht instalacyjny. Do przeprowadzenia kabli antenowych i zamocowania anteny służy przejście antenowe. bzdury piszesz z tych przejść pokichanych silikonem wcale nie będzie lecieć ? ja mam jeden kanał wentylacyjny właśnie wyłącznie jako szacht instalacyjny a sat na kominie antena na trawniku ... chyba po to, żeby pies na nią lał zrób jak piszą inni kable w kanał antena na komin ( kolega zaznaczył , że ten komin to do kondensata ) na spalinowy bym się nie pchał , żeby antenę nie osmoliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 29.04.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 To bardzo interesujące, bo mi się zawsze wydawało, że do multiswicha muszą dojść 4 przewody od konwertera typu Quatro. Ja od 2002 roku kładłem 2 kable do satelity a od 2006 4. W 2007 były już tunery PVR Czyli jednak wygrałem dolary, bo nie przewidziałeś kanału kablowego na dach. Ciekawe w ilu projektach jest taki kanał w standardzie. Od 1999 roku jak kładłem w domach telefony to wszystkim musiałem tłumaczyć, że kładąc skrętkę komputerową zamiast dwużyłowego kabla, nie próbuje ich naciągnąć na koszty. Po kilku latach okazuje się, że to ja miałem rację. Z pokojów zniknęły telefony, a po wymianie gniazdek na komputerowe pojawiła się sieć komputerowa. Jedyne czego wtedy nie przewidziałem to, że lan trzeba dociągać będzie do telewizorów. dendrytus starasz się czytać między wierszami. Czytaj ze zrozumieniem, napisałem, że od multiswitcha a nie do, robi to dużą , bo do multiswitcha podłącza się konweter i anteny naziemne ( 4 koncentryki konwerter-multiswitch, 1 koncentryk antena RTV-multiswitch) a od multiswitcha wychodzą koncentryki do tunerów i właśnie do salonu gdzie jest PRV był jeden koncentryk a taki tuner dobrze jest zasilić dwoma sygnałami antenowymi. Pokaż mi który dostawca satelitarny oferował w 2007 roku tuner HDPRV. Czepiłeś się tego szychtu jak rzep psiego ogona. W moim wypadku był zbyteczny. Ja zaprojektowałem miejsce anten na szczytach domu i zostały przymocowane do płatwi. Anteny RTV są na północnym szczycie a SAT na południowym, wiec przewody przechodzą przez mur, gdzie był przygotowany przepust (oczywiście pod kątem ze spadkiem w dół) został dodatkowo uszczelniony i przewody idą w rurkach po strychu do szafki w garderobie. Umiejscowienie anten na płatwi jest dużym udogodnieniem, bo w przypadku potrzeby dokonania jakiejś korekty ustawienia talerza wystarczy postawić drabinkę na balkonie i jest dostęp zarówno do konwertera jak i mocowania. Ja o skrętkach pamiętałem i mam ich pełno w całym domu, służą do LAN, splittera, sterowania pompami, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) dendrytus starasz się czytać między wierszami. Czytaj ze zrozumieniem, napisałem, że od multiswitcha a nie do, robi to dużą , bo do multiswitcha podłącza się konweter i anteny naziemne ( 4 koncentryki konwerter-multiswitch, 1 koncentryk antena RTV-multiswitch) a od multiswitcha wychodzą koncentryki do tunerów i właśnie do salonu gdzie jest PRV był jeden koncentryk a taki tuner dobrze jest zasilić dwoma sygnałami antenowymi. Mój błąd Zwracam honor. Pokaż mi który dostawca satelitarny oferował w 2007 roku tuner HDPRV. Np. Technisat Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 29.04.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) No tak i jeszcze Gajowy Marucha:rolleyes: Technisat jest raczej, nie dostawcą satelitarnym, tylko producentem sprzęt satelitarnego.;) Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez rusek007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.04.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) No tak i jeszcze Gajowy Marucha:rolleyes: Technisat jest raczej, nie dostawcą satelitarnym, tylko producentem sprzęt satelitarnego.;) Ale był dostępny na rynku i działał z Cyfrą+. PS. Sprzęt dostarczany przez jak to nazwałeś "dostawców satelitarnych" nigdy nie był dobrej jakości, ani nie był i nie jest wyznacznikiem funkcjonalności i innowacyjności. O ile dobrze pamiętam, to nie instalowałem żadnego z wynalazków cyfry+ od 4 lat, gdyż klienci mają wybór tunerów normalnego sprzętu o normalnej funkcjonalności. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts