Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy !!!

mazigo1

Recommended Posts

Witam !!!

Zakupilismy z żoną domek do remontu z roku 1931.Dom jest podpiwniczony a fundamenty są najprawdopodobniej z kamienia bo do pietra na zewnątrz jest kamien. Nasza działka jest bardzo mokra i to przed domem a jeszcze zeby było smieszniej to 1,5 cm jest ziemia a reszta glina i jest dosc duzy spad przed domem.Przed kupnem była woda w piwnicy ale wszyscy mówili ze to mokry rok wiec wybrałem całą wode z piwnic i był spokuj az do teraz jak zaczeły sie odwilze znowu piwnice są mokre.Wiem ze potrzebny jest drenaż ale co zrobic kolo domu ??

Miałem ten sam problem. Rozwiązanie: rów biegnący opodal nie był czyszczony od lat, zarośnięty krzakami, .... Po roku wymiany pism z urzędem wyczyścili i pogłębili rów. Woda przestała wchodzić do piwnicy.

Poza tym na wszelki wypadek zrobiłem drenaż opaskowy, a w jednej ze studzienek trzymam pompę zatapialną.

Witam !!!

Zakupilismy z żoną domek do remontu z roku 1931.Dom jest podpiwniczony a fundamenty są najprawdopodobniej z kamienia bo do pietra na zewnątrz jest kamien. Nasza działka jest bardzo mokra i to przed domem a jeszcze zeby było smieszniej to 1,5 cm jest ziemia a reszta glina i jest dosc duzy spad przed domem.Przed kupnem była woda w piwnicy ale wszyscy mówili ze to mokry rok wiec wybrałem całą wode z piwnic i był spokuj az do teraz jak zaczeły sie odwilze znowu piwnice są mokre.Wiem ze potrzebny jest drenaż ale co zrobic kolo domu ??

Docelowo to pewnie drenaż, ale i on może być niewystarcząjacy jeżeli jest wysoki poziom wody gruntowej, woda poprostu może wybijać z pod posadzki.

No i czy jest gdzie odprowadzić wodę grawitacyjnie.

Na już zrobić przeciw spadek od domu tak ze dwa metry, i odprowadzenie wody z rynien , jak najdalej od domu.