mazigo1 09.01.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam !!!Zakupilismy z żoną domek do remontu z roku 1931.Dom jest podpiwniczony a fundamenty są najprawdopodobniej z kamienia bo do pietra na zewnątrz jest kamien. Nasza działka jest bardzo mokra i to przed domem a jeszcze zeby było smieszniej to 1,5 cm jest ziemia a reszta glina i jest dosc duzy spad przed domem.Przed kupnem była woda w piwnicy ale wszyscy mówili ze to mokry rok wiec wybrałem całą wode z piwnic i był spokuj az do teraz jak zaczeły sie odwilze znowu piwnice są mokre.Wiem ze potrzebny jest drenaż ale co zrobic kolo domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adke 09.01.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Miałem ten sam problem. Rozwiązanie: rów biegnący opodal nie był czyszczony od lat, zarośnięty krzakami, .... Po roku wymiany pism z urzędem wyczyścili i pogłębili rów. Woda przestała wchodzić do piwnicy. Poza tym na wszelki wypadek zrobiłem drenaż opaskowy, a w jednej ze studzienek trzymam pompę zatapialną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.01.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam !!! Zakupilismy z żoną domek do remontu z roku 1931.Dom jest podpiwniczony a fundamenty są najprawdopodobniej z kamienia bo do pietra na zewnątrz jest kamien. Nasza działka jest bardzo mokra i to przed domem a jeszcze zeby było smieszniej to 1,5 cm jest ziemia a reszta glina i jest dosc duzy spad przed domem.Przed kupnem była woda w piwnicy ale wszyscy mówili ze to mokry rok wiec wybrałem całą wode z piwnic i był spokuj az do teraz jak zaczeły sie odwilze znowu piwnice są mokre.Wiem ze potrzebny jest drenaż ale co zrobic kolo domu ?? Docelowo to pewnie drenaż, ale i on może być niewystarcząjacy jeżeli jest wysoki poziom wody gruntowej, woda poprostu może wybijać z pod posadzki. No i czy jest gdzie odprowadzić wodę grawitacyjnie. Na już zrobić przeciw spadek od domu tak ze dwa metry, i odprowadzenie wody z rynien , jak najdalej od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts