markoos 10.01.2011 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) WitamMam pytanie co do murłaty Miałem w projekcie 12x12 i krokwie 7x18. zaprojektowane pod blachę, gont . Jednak zmieniłem rodzaj pokrycia. Kierownik przeliczył mi więźbe i powiedział że w sumie 8x18 jest na styk więc powiedział abym zwiększył przekrój krokwi na 7x20Ale o murłacie już nic nie wspomniał.Murłata będzie oparta na wieńcu 24cm. Długość miejsc bez podparcia to około 65cm poza obrys ścian i w tych niepodpartych miejscach na końcach będzie 1 para krokwki (na szczycie) Czy murłata 12x12 będzie wystarczająca przy krokwiach 7x20 (konstrukcja krokwiowo jętkowa) i dachówce cementowej. Ponad to jętki zostały bez zmian czyli 7x18 a krokwie są 7x20... czy takie rozwiązanie też jest dobre? Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2011 przez markoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 11.01.2011 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ok juz pytanie nie aktualne Zmusiłem go do ponownego przeliczenia i okazało się że murłata 12 rzeczywiscie moze być za słaba wiec bedzie 14x14 Przy okazji powiedzialem zeby jeszcze raz przeliczył krokwie (20x7) , powiedziałem ze dach bedzie deskowany to okazało się że też nie potrzebne są takie krowkie i powiedział zebym zmienił na 18x7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.01.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 no to może murłaty też odchudzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 14.01.2011 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Murłaty będą 14x14 (12 za słabe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 22.10.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a mi sie zdaje że 12x12 by wystarczyło, u mnie taka ma byc a dom ogromny...ale nurtuje mnie dziś inna kwestia: te szpilki co mamy je zatopić w wieńcu, wszyscy tak robią ale to utrudnia montaż murlaty i sie pewnie rozjadą jak te nasze instalacje w płycie fundamentowej. Czy są metody mocowań murłaty na gładkim wieńcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 23.10.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A co za problem zamontować murłate na szpilkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 23.10.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 no wlasnie mniejszy problem z murlata gy ją przewiercimy razem z wiencem... bo nie uzyskamy idealnego pionu tak i kotew jak i dziur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ty montujesz murłatę czy składasz elementy zegarka? Jak zatopiona w wieńcu szpilka nie jest w pionie to przy pomocy takiego narzędzia jak młotek bardzo łatwo doprowadzisz ją do pionu:yes:. Otwór w murłacie wierci się trochę większy od średnicy szpilki i po sprawie. Czy masz jeszcze jakieś problemy bo jak będziesz się przejmował takimi duperelami to przed zakończeniem budowy osiwiejesz:cool:. Pozdrawiam:bye: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żywiec11719506823 01.11.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 ja nie jestem ekspertem ale chyba by trzeba zacząć od podstaw np ja mam 1- prostokątny budynek 12.5 x 8.52- dach dwuspadowy projekt gotowy3-kąt nachylenia 40 stopni4-murłata i płatew pośrednia 16x16 5-krokiew 8x16 mi się wydaje ok widziałem zdjęcia mojego projektu w trakcie budowy u innych osób czy twój projekt ten projektant robił ci na zamówienie bo odnoszę wrażenie że jego obliczenia mu wychodzą tak a nie inaczej tylko pod wpływem twoich nacisków , obaw i sugestii podaj coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 02.11.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 sprawdziłam i wysokość murłaty musi być tylko taka, żeby krokiew nie haczyła o mur . za młodu to te murłaty były grubsze, dopiero w trakcie doświadczenia okazało się że mogą być cieńsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts