Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murłata 12x12

markoos

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie co do murłaty

Miałem w projekcie 12x12 i krokwie 7x18. zaprojektowane pod blachę, gont .

Jednak zmieniłem rodzaj pokrycia. Kierownik przeliczył mi więźbe i powiedział że w sumie 8x18 jest na styk więc powiedział abym zwiększył przekrój krokwi na 7x20

Ale o murłacie już nic nie wspomniał.

Murłata będzie oparta na wieńcu 24cm. Długość miejsc bez podparcia to około 65cm poza obrys ścian i w tych niepodpartych miejscach na końcach będzie 1 para krokwki (na szczycie)

Czy murłata 12x12 będzie wystarczająca przy krokwiach 7x20 (konstrukcja krokwiowo jętkowa) i dachówce cementowej.

Ponad to jętki zostały bez zmian czyli 7x18 a krokwie są 7x20... czy takie rozwiązanie też jest dobre?

Pozdrawiam

Edytowane przez markoos

ok juz pytanie nie aktualne

Zmusiłem go do ponownego przeliczenia i okazało się że murłata 12 rzeczywiscie moze być za słaba wiec bedzie 14x14

Przy okazji powiedzialem zeby jeszcze raz przeliczył krokwie (20x7) , powiedziałem ze dach bedzie deskowany to okazało się że też nie potrzebne są takie krowkie i powiedział zebym zmienił na 18x7

• 2 years później...

a mi sie zdaje że 12x12 by wystarczyło, u mnie taka ma byc a dom ogromny...

ale nurtuje mnie dziś inna kwestia: te szpilki co mamy je zatopić w wieńcu, wszyscy tak robią ale to utrudnia montaż murlaty i sie pewnie rozjadą jak te nasze instalacje w płycie fundamentowej. Czy są metody mocowań murłaty na gładkim wieńcu?

Ty montujesz murłatę czy składasz elementy zegarka? Jak zatopiona w wieńcu szpilka nie jest w pionie to przy pomocy takiego narzędzia jak młotek bardzo łatwo doprowadzisz ją do pionu:yes:. Otwór w murłacie wierci się trochę większy od średnicy szpilki i po sprawie. Czy masz jeszcze jakieś problemy bo jak będziesz się przejmował takimi duperelami to przed zakończeniem budowy osiwiejesz:cool:. Pozdrawiam:bye: .

ja nie jestem ekspertem ale chyba by trzeba zacząć od podstaw np ja mam

1- prostokątny budynek 12.5 x 8.5

2- dach dwuspadowy projekt gotowy

3-kąt nachylenia 40 stopni

4-murłata i płatew pośrednia 16x16

5-krokiew 8x16

mi się wydaje ok widziałem zdjęcia mojego projektu w trakcie budowy u innych osób

czy twój projekt ten projektant robił ci na zamówienie bo odnoszę wrażenie że jego obliczenia mu wychodzą tak a nie inaczej tylko pod wpływem twoich nacisków , obaw i sugestii podaj coś więcej