Cordoba_2004 10.01.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Chciałem zapytać czy dwa domy oba po około 150m2 możnapołączyć wspólną izolowaną rurą ciepłowniczą tak aby korzystały z jednego piecaCzy jest to :a) mądre zdroworozsądkowob) wykonalne techniczniec) ekonomiczne - straty ciepła Odległość miedzy domami to 50 metrów Chodzi o to że to wieś jest i pali się drewnem plus węgiel obsługuje je jedna osoba której lepiej by było latać do jednego pieca niż do dwóch Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Są całe miasta z tysiącami domów zasilanych z jednego kotła, nazywa się to miejska sieć ciepłownicza. Da się to zrobić i jest to technicznie wykonalne. Ale taki odcinek rury to już dość dużo, przy małych przepływach czynnika grzewczego będzie się już on sporo wychładzać. Czy opłacalne? Trudno mi ocenić... Nie wiem, jakie są koszty rury z izolacją grubości rzędu 30 cm, a taka chyba miałaby dopiero sens. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez KrzysztofLis2 poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Myślę że warto.Przy obecnych (niskich) cenach materiałów izolacyjnych 50 m ocieplenia dwóch rurek to chyba nie jest problem. Wiele osób specjalnie instaluje kocioł w budynku gospodarczym oddalonym od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 mhm tylko czy te 50 metrów nie będzie powodowało ogromnych strat na przesyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jak będzie dobrze zaizolowane do dlaczego mają być straty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 mhm na taką odległość jaką średnicę rury proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Na elektrodzie chyba jednak mieli rację.... Tam wyglądałeś na przekonanego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ale mnie to ciągle męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Uważam że to nieekonomiczne i technicznie trochę problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 a czemu problematyczne i czemu nieekonomiczne ? jeśli wolno zapytać. Pytam poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Trzeba by się zastanowić jak sensownie połączyć dwa kotły na paliwo stałe - jakiś bufor lub wymiennik. Oczywiście zaraz ktoś moze napisać "zawór tu, zawór tam" ale wlaśnie tak mozna sobie zafundować święta w szpitalu... Mój sąsiad ogrzewał tak dom oraz budynek gospodarczy, w domu kociol na ekogroszek w gospodarczym "jakiś kocioł". Działało ale kiedyś przyszedł szwagier, coś przekręcił, potem żona coś przekręciła.... Inna sprawa: kotły były by przewymiarowane, raz miałbyś straty przesyłu (grzanie na dwa domy) raz problem z odbiorem nadmiaru ciepła (pojedynczy dom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Rzeczywiście muszę się nad tym zastanowić o czym mówisz. Ale jedna podstawowowa rzecz . Ja nie łączę dwóch kotłów.!!Ja ma jeden piec na ekogroszek i tyle piec ten jest w garażu po środku budynków. Piec ten obecnie ogrzewa już jeden dom 150 metr kwadratowych. I teraz tak . Wywalam ten piec na złom . Kupuję nowy większy na ekogroszek i z rusztem na drzewo stawiam go w tym samym miejscu podłanczam do tego domu i dodatkowo kładę instalację do nowego domu w nowym domu nie mam już kotła żadnego i tym sposobęm grzeję jednym piecem dwa domy. Przepraszam Cię że moje nieprecyzyjne wyrażenie spowodowało że zrozumiałeś że to miały by być dwa kotły jakoś tam połączone .... NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 11.01.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Fakt, nie padło takie stwierdzenie, zasugerowałem się stwierdzeniem "że jedna osoba musi latać do dwóch domów" W każdym bądź razie trzeba by chyba pójść w stronę wymiennika...Obliczenia mocy i przekrojów rur dla takiego układu raczej na forum nie znajdziesz, pasowałoby aby ktoś wziął za to odpowiedzialność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cordoba_2004 11.01.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Masz całkowitą rację Pytałem raczej tylko dlatego że chciałem poznać opinię mądrzejszych wiadomo będzie to robił fachowiec tylko nie chciał bym aby mi wcisnął kit w stylu " będzie Pan zadowolony" Wydaje mi się że było by to ekonomiczniejsze rozwiązanie choćby dlatego że paląc w dwóch piecach 16 kw i tak spalę więcej materiału niż w jednym 30kw do tego stracę czasu dwa razy więcej (transport materiału ) czyszczenie itd itp. Dzięki za opinię Kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts