Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie słupka bramy chyba przez mróz :(

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam taki problem, z powodu mrozów zaczęło mi wypiętrzać słupek ogrodzenia gdzie jest jedno skrzydło bramy. Jeśli chodzi o fundamenty pod ogrodzenie z klinkieru to jest jeden długości ok. 15m, później przerwa 1m na furtkę, dalej fundament 1m gdzie jest słupek (ten który wypiętrzył się z jednej strony i spowodował podniesienie bramy), przerwa 4m na bramę i jeszcze jeden fundament ok. 2m. Fundamenty myślę że były w miarę głębokie (coś koło 1-1,2m). Nie mogę zamknąć bramy na skobel, bo jest różnica ok. 2 cm. Czy jest to normalne i po ustaniu mrozów wróci to na swoje położenie? Kurczę nie wiem co robić.

Pozdrawiam

Chyba normalne, co do samego zjawiska, u mojego ojca gdzie podłoże jest gliniaste, to co roku brama się "przemieszcza" :(

U mnie też jest ziemia gliniasta. Trochę się tym przemieszczaniem zmatrwiłem, dlatego się pytam czy to normalne. Mam nadzieję, że jak mrozy puszczą to wróci do pierwotnej pozycji. Może jeszcze ktoś miał taki przypadek.

Pozdrawiam

Witam ponownie:)

Tydzień temu po zamknięciu bramy zarysowałem linię na jednakowym poziomie na jednym i drugim przęśle bramy. Wczoraj przy zamykaniu zobaczyłem, że zarysowana przeze mnie linia, która była pierwotnie na jednakowym poziomie, się rozjechała o ok 0,5cm. Wniosek z tego taki, że słupek który się wypiętrzył wraz z połową bramy, zaczął wracać do położenia wyjściowego. Hurra :) Zostało jeszcze 1,5cm. Szkoda że znów idą mrozy, więc pewnie znowu go wypiętrzy :( Czy miał ktoś jeszcze takie przygody?

Moim zdaniem fudament metra pod tym słupkiem nie ma! Wykop go i zrób od nowa a mi napisz ile było fundamentu pod tym słupkiem. Standardowo przyjmuje się że fundament ma mieć od 80cm do 100cm. Pozdrawiam

Ps.

Albo odkop go z jednego boku i zmierz ile ma cm głębokości w realu.

Jak go wykopać, znaczy wyburzyć :( Czy jest inna możliwość poprawienia fundamentu pod tym słupkiem jeśli okazałoby się że nie ma metra. Napewno od strony drogi na wiosnę odkopię i zobaczę ile faktycznie jest tego fundamentu tylko co dalej.

• 2 weeks później...
Jak go wykopać, znaczy wyburzyć :( Czy jest inna możliwość poprawienia fundamentu pod tym słupkiem jeśli okazałoby się że nie ma metra. Napewno od strony drogi na wiosnę odkopię i zobaczę ile faktycznie jest tego fundamentu tylko co dalej.

Nie wiem, czy to zgodne ze sztuką budowlaną, ale proponuję byś postąpił następująco:

jak mróz puści, zdejmij 20, 30 może 40cm ziemi dookoła słupka (strach kopać głębiej, bo możesz, niechcący, wykopać cały słupek) i wkop tam położony poziomo XPS.

Musisz zrobić opaskę zapobiegającą przemarzaniu gruntu w okolicach podstawy fundamentu. Coś na kształt opasek stosowanych przy płytach fundamentowych:

http://images33.fotosik.pl/390/32cb2f6b04046f2b.jpg (to ta pozioma, przysypana piaskiem)

Pewnie wystarczy opaska szerokości 30cm (wiadomo, XPS drogi). Ja bym nie bawił się w żaden styropian hydro-coś-tam.

Na mój gust powinno załatwić sprawę. Dopracowania wymaga jedynie głębokość wkopania, szerokość i grubość XPSa.

Nie wiem, czy to zgodne ze sztuką budowlaną, ale proponuję byś postąpił następująco:

jak mróz puści, zdejmij 20, 30 może 40cm ziemi dookoła słupka (strach kopać głębiej, bo możesz, niechcący, wykopać cały słupek) i wkop tam położony poziomo XPS.

Musisz zrobić opaskę zapobiegającą przemarzaniu gruntu w okolicach podstawy fundamentu. Coś na kształt opasek stosowanych przy płytach fundamentowych:

http://images33.fotosik.pl/390/32cb2f6b04046f2b.jpg (to ta pozioma, przysypana piaskiem)

Pewnie wystarczy opaska szerokości 30cm (wiadomo, XPS drogi). Ja bym nie bawił się w żaden styropian hydro-coś-tam.

Na mój gust powinno załatwić sprawę. Dopracowania wymaga jedynie głębokość wkopania, szerokość i grubość XPSa.

Dzięki, może i jest to rozwiązanie. Od drogi mogę odkopać, ale z drugiej strony słupka (od posesji) mam kostkę, której nie chciałbym ruszać. Czy jest możliwość dolania fundamentu?

Pozdrawiam,

A czy żeby uniknąć wypiętrzania jednego słupka względem drugiego nie byłoby pewniej zrobić oba słupki bramy na jednym wspólnym fundamencie?

Mam takie mniej więcej fundamenty. Może nie trzeba było rozdzielać, tylko zrobić jeden na całej długości (a tak człowiek zaoszczędził 5 metrów betonu i ma teraz kłopot).

Między fundamentem 1 i 2 jest brama (4), wypiętrza się fundament 2, 5 to metrowa furtka, 3 to reszta ogrodzenia z pięcioma słupkami i czterema przęsłami.

ogrodzenie.JPG

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja mam bramę drewnianą 2*2m na metalowych słupach, osadzonych na 1,2 m w głąb piaszczystego gruntu. Każdy zalany ok 5 taczkami betonu i gruzu.

Każdej zimy brama nieznacznie mi się przemieszcza ale na wiosnę wraca do normy. Myśle że u Ciebie to jednak problem osadzenia (głębokości) i szerokości tego osadzenia