sylwek-27 10.01.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam wszystkich forumowiczów,Mam taki problem, z powodu mrozów zaczęło mi wypiętrzać słupek ogrodzenia gdzie jest jedno skrzydło bramy. Jeśli chodzi o fundamenty pod ogrodzenie z klinkieru to jest jeden długości ok. 15m, później przerwa 1m na furtkę, dalej fundament 1m gdzie jest słupek (ten który wypiętrzył się z jednej strony i spowodował podniesienie bramy), przerwa 4m na bramę i jeszcze jeden fundament ok. 2m. Fundamenty myślę że były w miarę głębokie (coś koło 1-1,2m). Nie mogę zamknąć bramy na skobel, bo jest różnica ok. 2 cm. Czy jest to normalne i po ustaniu mrozów wróci to na swoje położenie? Kurczę nie wiem co robić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 10.01.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Chyba normalne, co do samego zjawiska, u mojego ojca gdzie podłoże jest gliniaste, to co roku brama się "przemieszcza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 10.01.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Chyba normalne, co do samego zjawiska, u mojego ojca gdzie podłoże jest gliniaste, to co roku brama się "przemieszcza" U mnie też jest ziemia gliniasta. Trochę się tym przemieszczaniem zmatrwiłem, dlatego się pytam czy to normalne. Mam nadzieję, że jak mrozy puszczą to wróci do pierwotnej pozycji. Może jeszcze ktoś miał taki przypadek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.01.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Najprawdopodobniej jednak fundament nie był tak głęboki jak się Tobie wydaje. Oczywiście mogę się mylić, ale nie widzę innego uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 16.01.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Na wiosne wróci do normy. Jeżeli piszesz,że fundament lany (nie oszczędzany) to wina podłoża. Ja u siebie też tak mam, grząski teren w pobliżu rzeki, szeroko lany i zbrojony a pomimo tego w temperaturach -20 potrafi przegiąć słupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 19.01.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Witam ponownie:) Tydzień temu po zamknięciu bramy zarysowałem linię na jednakowym poziomie na jednym i drugim przęśle bramy. Wczoraj przy zamykaniu zobaczyłem, że zarysowana przeze mnie linia, która była pierwotnie na jednakowym poziomie, się rozjechała o ok 0,5cm. Wniosek z tego taki, że słupek który się wypiętrzył wraz z połową bramy, zaczął wracać do położenia wyjściowego. Hurra Zostało jeszcze 1,5cm. Szkoda że znów idą mrozy, więc pewnie znowu go wypiętrzy Czy miał ktoś jeszcze takie przygody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 20.01.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Moim zdaniem fudament metra pod tym słupkiem nie ma! Wykop go i zrób od nowa a mi napisz ile było fundamentu pod tym słupkiem. Standardowo przyjmuje się że fundament ma mieć od 80cm do 100cm. Pozdrawiam Ps.Albo odkop go z jednego boku i zmierz ile ma cm głębokości w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 21.01.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Moim zdaniem fudament metra pod tym słupkiem nie ma! Wykop go i zrób od nowa a mi napisz ile było fundamentu pod tym słupkiem. Standardowo przyjmuje się że fundament ma mieć od 80cm do 100cm. Pozdrawiam Ps. Albo odkop go z jednego boku i zmierz ile ma cm głębokości w realu. Jak go wykopać, znaczy wyburzyć Czy jest inna możliwość poprawienia fundamentu pod tym słupkiem jeśli okazałoby się że nie ma metra. Napewno od strony drogi na wiosnę odkopię i zobaczę ile faktycznie jest tego fundamentu tylko co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 01.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 W okolicach czerwca planuję zrobić ogrodzenie i jak raz dzwoniłem do pewnego fachowca, to powiedział mi, że fundamencik wystarczy wkopać na 30cm, bo żeby przejść przez strefę przemarzania to trzeba byłoby kopać na ok. 1,2m, a to jest bez sensu przy ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 03.02.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jak go wykopać, znaczy wyburzyć Czy jest inna możliwość poprawienia fundamentu pod tym słupkiem jeśli okazałoby się że nie ma metra. Napewno od strony drogi na wiosnę odkopię i zobaczę ile faktycznie jest tego fundamentu tylko co dalej. Nie wiem, czy to zgodne ze sztuką budowlaną, ale proponuję byś postąpił następująco: jak mróz puści, zdejmij 20, 30 może 40cm ziemi dookoła słupka (strach kopać głębiej, bo możesz, niechcący, wykopać cały słupek) i wkop tam położony poziomo XPS. Musisz zrobić opaskę zapobiegającą przemarzaniu gruntu w okolicach podstawy fundamentu. Coś na kształt opasek stosowanych przy płytach fundamentowych: http://images33.fotosik.pl/390/32cb2f6b04046f2b.jpg (to ta pozioma, przysypana piaskiem) Pewnie wystarczy opaska szerokości 30cm (wiadomo, XPS drogi). Ja bym nie bawił się w żaden styropian hydro-coś-tam. Na mój gust powinno załatwić sprawę. Dopracowania wymaga jedynie głębokość wkopania, szerokość i grubość XPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 04.02.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Nie wiem, czy to zgodne ze sztuką budowlaną, ale proponuję byś postąpił następująco: jak mróz puści, zdejmij 20, 30 może 40cm ziemi dookoła słupka (strach kopać głębiej, bo możesz, niechcący, wykopać cały słupek) i wkop tam położony poziomo XPS. Musisz zrobić opaskę zapobiegającą przemarzaniu gruntu w okolicach podstawy fundamentu. Coś na kształt opasek stosowanych przy płytach fundamentowych: http://images33.fotosik.pl/390/32cb2f6b04046f2b.jpg (to ta pozioma, przysypana piaskiem) Pewnie wystarczy opaska szerokości 30cm (wiadomo, XPS drogi). Ja bym nie bawił się w żaden styropian hydro-coś-tam. Na mój gust powinno załatwić sprawę. Dopracowania wymaga jedynie głębokość wkopania, szerokość i grubość XPSa. Dzięki, może i jest to rozwiązanie. Od drogi mogę odkopać, ale z drugiej strony słupka (od posesji) mam kostkę, której nie chciałbym ruszać. Czy jest możliwość dolania fundamentu? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.02.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A czy żeby uniknąć wypiętrzania jednego słupka względem drugiego nie byłoby pewniej zrobić oba słupki bramy na jednym wspólnym fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 07.02.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 A czy żeby uniknąć wypiętrzania jednego słupka względem drugiego nie byłoby pewniej zrobić oba słupki bramy na jednym wspólnym fundamencie? Mam takie mniej więcej fundamenty. Może nie trzeba było rozdzielać, tylko zrobić jeden na całej długości (a tak człowiek zaoszczędził 5 metrów betonu i ma teraz kłopot). Między fundamentem 1 i 2 jest brama (4), wypiętrza się fundament 2, 5 to metrowa furtka, 3 to reszta ogrodzenia z pięcioma słupkami i czterema przęsłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.02.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ABC płotu: ławę wylewa się w jednym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 10.02.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 A czy żeby uniknąć wypiętrzania jednego słupka względem drugiego nie byłoby pewniej zrobić oba słupki bramy na jednym wspólnym fundamencie? Mój ojciec tak ma zrobione i niestety, ale nie uniknął problemu wypiętrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.02.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Mój ojciec tak ma zrobione i niestety, ale nie uniknął problemu wypiętrzania. bo to pewnie jeszcze kwestia na ile solidna ma być ta ława i na jakiej głębokości żeby mróz jej nie ruszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 12.02.2011 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 ABC płotu: ławę wylewa się w jednym kawałku. Czyli co. Teraz d...a blada. Nic z tym nie zrobię muszę zaakceptować wypiętrzanie i modlić się aby na wiosnę wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek-27 12.04.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, wiosna przyszła a szpara zmniejszyła się nieznacznie. Co radzicie robić. Muszę przygotować się na rozmowę z majstrem co murował ogrodzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antek W. 27.04.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Ja mam bramę drewnianą 2*2m na metalowych słupach, osadzonych na 1,2 m w głąb piaszczystego gruntu. Każdy zalany ok 5 taczkami betonu i gruzu.Każdej zimy brama nieznacznie mi się przemieszcza ale na wiosnę wraca do normy. Myśle że u Ciebie to jednak problem osadzenia (głębokości) i szerokości tego osadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts