Forest-Natura 10.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam. Ech ... Sobieradku ... jak przy Placu Teatralnym 1 w "stolycy" będą akurat dawać Leoncavalla to obiecuję solennie przy świadkach że masz u mnie bilet ... Pozdrawiam." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Dziękuję, ale mam inne zainteresowania. A bilety zwykle kupuję sobie sam (mam niezłą emeryturę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hee 19.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie wyczystki. Komin idzie w ścianie. Wkład będzie stał przed kominem. Czy lepiej robić wyczystkę z dojściem pod wkładem ( głębokość z zabudową ok. 90 cm (czym tam wtedy sięgnąć?) czy może ona być umieszczona zaraz pod przyłączeniem rury dymnej do komina? Wtedy można by zrobić do niej dojście robiąc box w komorze cieplnej. Kominek będzie rekreacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.03.2013 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Musiałbyś mieć długą rękę. Co najmniej 90 cm...Kombinacja z pod przyłączem tez problematyczna. Nie lepiej by za wyczystkę robił wkład kominkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hee 21.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Musiałbyś mieć długą rękę. Co najmniej 90 cm...Kombinacja z pod przyłączem tez problematyczna. Nie lepiej by za wyczystkę robił wkład kominkowy? patrząc na ten schemat... http://www.monolity.pl/pliki/gfx/montaz12_14.gif Ciężko mi zrozumieć na czym miałoby to polegać. Jak poprosić popiół żeby nie leciał w dół komina tylko wpadał z powrotem do wkładu przez rurę spalinową. Pomysł z wyczystką najlepszy jaki nam przyszedł do głowy, żeby nie odsuwać wkładu od ściany i przesuwać go na bok ( tracąc cenne miejsce na wnękę) coby się do tej wyczystko dostać to zrobić ją na wysokości powiedzmy kolana spalinowego (patrząc na schemat) i zrobić dojście przez komorę ciepłego powietrza. Trzeba będzie zabrać trochę przestrzeni z tej komory. Pytanie czy wyczystka może znajdować się 1m pod podłączeniem rury spalinowej do komina? Czy ma to jakies znaczenie? Np w kwestii bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.03.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 patrząc na ten schemat... http://www.monolity.pl/pliki/gfx/montaz12_14.gif Ciężko mi zrozumieć na czym miałoby to polegać. Jak poprosić popiół żeby nie leciał w dół komina tylko wpadał z powrotem do wkładu przez rurę spalinową. Pomysł z wyczystką najlepszy jaki nam przyszedł do głowy, żeby nie odsuwać wkładu od ściany i przesuwać go na bok ( tracąc cenne miejsce na wnękę) coby się do tej wyczystko dostać to zrobić ją na wysokości powiedzmy kolana spalinowego (patrząc na schemat) i zrobić dojście przez komorę ciepłego powietrza. Trzeba będzie zabrać trochę przestrzeni z tej komory. Pytanie czy wyczystka może znajdować się 1m pod podłączeniem rury spalinowej do komina? Czy ma to jakies znaczenie? Np w kwestii bezpieczeństwa Bez wyczystki (wyczystką jest wkład), robi się najłatwiej montując wkład kominowy ze stali stopowej na całej długości komina, którego przedłużeniem jest rura przyłączeniowa. Jak to się robi, dlaczego i z czego, stoi we wątku w którym piszesz....Odsunąć natomiast wkład kominkowy możesz, byle byś zachował kąt nachylenia przyłącza co najmniej 45 o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarKr86 22.03.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 WitamMam takie pytanie? chcę połączyć wkład do komina z cegły, czy muszę zastosować wkładkę dwuścienną czy wystarczy obsadzić rurę na zaprawie szamotowej? czy ta wkładka jest aż tak bardzo konieczna? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.04.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Problem mojego Inwestora - nie z forum. Może najpierw fotka: http://images10.fotosik.pl/3966/1498395cbfac4595.jpg Komin do kominka jak w projekcie ale kiszka totalna - kominek na środku salonu i to tak że trzeba by obchodzić go na około... I teraz pytanie: czy można obrócić trójnik w prawo o 90* (w lewo nie bo jest kanał wentylacyjny) ale również wyczystkę - raczej do tyłu czyli o 90* w prawo na ścianę nośną - dostęp pod schodami przez ścianę nośną z BK 24 A może jeszcze dałoby radę "podwiesić" komin i kominek wsunąć pod niego? Jakie proponujecie rozwiązanie? ...i spokojnie - ja tego robić nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Wszystko można. Ludzie na Księżycu już byli. Tu masz odrobinę inspiracji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jako że już parę latek wałęsam się po budowach to widziałem takie rzeczy ale... ten komin już stoi, jest wymurowany i ma sporą masę... katastrofę budowlana łatwo zrobić ps. gdybym wcześniej trafił na tą budowę sprawy by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 21.04.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jako że już parę latek wałęsam się po budowach to widziałem takie rzeczy ale... ten komin już stoi, jest wymurowany i ma sporą masę... katastrofę budowlana łatwo zrobić ps. gdybym wcześniej trafił na tą budowę sprawy by nie było. Ja też......Komi ceramiczny jak ma izolację z tej " okrąglutkiej wełny" to można z nim wiele rzeczy zrobić. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.04.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Wełna jest od wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2013 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jako że już parę latek wałęsam się po budowach to widziałem takie rzeczy ale... ten komin już stoi, jest wymurowany i ma sporą masę... katastrofę budowlana łatwo zrobić ps. gdybym wcześniej trafił na tą budowę sprawy by nie było. Pustak zalany betonem stropu utrzyma wszystko co nad nim podczas wywalania komina do dołu. Nie namawiam do takiej praktyki, bo to sobie trudno wyobrazić. Zazwyczaj wycinamy otwory w pustaku nad posadzką i wklejamy coś tymczasowo. Coś co trzyma pustaki do chwili zmajstrowania jakiejś podpory piętro niżej. Odrębna sprawa to rury szamotowe które tam tkwią niezależnie od pustaka. Najlepiej wywalić i dać stalowe 1.4404 - 0,6 lub 0,. Te szamotowe skorupki dłużej jak 10 lat nie pociągną jeśli w kominku będzie palone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 22.04.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam. A ja mam pytanko z innej beczki. Jakie najlepiej płyty zastosować do obudowy kominka. U mnie w okloicy są tylko w markecie i 3,5 m2 kosztuje prawie 600 zł, ale czy są dobre to nie wiem. Na początku miała być wełna, ale poczytałem i stweirdziłem, że chyba jednak lepsze będą płyty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 22.04.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Pustak zalany betonem stropu utrzyma wszystko co nad nim podczas wywalania komina do dołu. Nie namawiam do takiej praktyki, bo to sobie trudno wyobrazić. Zazwyczaj wycinamy otwory w pustaku nad posadzką i wklejamy coś tymczasowo. Coś co trzyma pustaki do chwili zmajstrowania jakiejś podpory piętro niżej. Odrębna sprawa to rury szamotowe które tam tkwią niezależnie od pustaka. Najlepiej wywalić i dać stalowe 1.4404 - 0,6 lub 0,. Te szamotowe skorupki dłużej jak 10 lat nie pociągną jeśli w kominku będzie palone. Najbardziej do mnie przemawia sposób ten: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=184988&d=1297680730 ...a jeśli chodzi o ceramikę to nie wiem czy Inwestor będzie zadowolony z tego rozwiązania. Oj chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 22.04.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Wełna jest od wentylacji... nie zrozumieliśmy się...jeżeli chodzi o wełnę. Jak komin ceramiczny jest właściwie zbudowany, tzn jest w otulinie z wełny ( zdarzają się bez wełny, zawalone zaprawą) to taki komin można unieść, rozebrać bez całego szału burzenia i pełnej demolki. Można go spokojnie podeprzeć, zrobić nowe wklejki ( otwór spalinowy i wyczystka ) i dalej używać. Ale jak słusznie zauważył Pan Batura " ceramiczne skorupiaki " nie wytrzymają długo, gdy będzie ostro palone... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.04.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam. A ja mam pytanko z innej beczki. Jakie najlepiej płyty zastosować do obudowy kominka. U mnie w okloicy są tylko w markecie i 3,5 m2 kosztuje prawie 600 zł, ale czy są dobre to nie wiem. Na początku miała być wełna, ale poczytałem i stweirdziłem, że chyba jednak lepsze będą płyty. Pozdrawiam W markecie to zazwyczaj Varmsen i Silca. Jedne z najlepszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.04.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Wełna jest od wentylacji... To dobrze ,że dał ci jakąś odpowiedź Pan DANIEL SIS,zresztą bezsensowną.Zapytaj za namowa Batury jak inwestor ..jak często ...z jaką częstotliwością będzie palił w kominku. ....a jeśli chodzi o ceramikę to nie wiem czy Inwestor będzie zadowolony z tego rozwiązania. Oj chyba nie.......... Z tego zadowolony nie będzie. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 22.04.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 W markecie to zazwyczaj Varmsen i Silca. Jedne z najlepszych... Witam. Tak właśnie widziałem super isol VARMSEN. Czyli brać i nie kombinować, będą dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.04.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam.Z tym, że w takiej C. to płyty marki Varmsen mają 2,5 cm zamiast 3 cm ... ale są tańsze ... ostatnio też w LM tanią wełnę kominkową sprzedawali ... miała 2 cm w miejsce zwyczajowych 2,5 czy 3 ( w zależności od preferencji wykonawców) ...Przy wełnie "mitotita" ale już przy Varmsenie producent rozgranicza że np. płyty grubości 3 cm mogą być materiałem izolacyjno-konstrukcyjnym, natomiast te 2,5 cm już tylko izolacyjnym ...To tak na marginesie kupowania w marketach ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts