ewamariusz 22.04.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 witam. Właśnei dlatego chciałem uniknąć pepełnienia błędu. Te płyty które widziałem były w C, mają grubość 3 cmw paczce 6 szt co daje 3,66 m2. Będą dobre jako kostrukcja i izolacja kominka. Zazwyczaj staram się nie kupować w marketach, ale u mnie nigdzie nie ma takich płyt, wszędzie mówią, żebym brał wełnę będzie taniej i też dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.04.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Z tym, że w takiej C. to płyty marki Varmsen mają 2,5 cm zamiast 3 cm. przy Varmsenie producent rozgranicza że np. płyty grubości 3 cm mogą być materiałem izolacyjno-konstrukcyjnym, natomiast te 2,5 cm już tylko izolacyjnym . A ja kupiłem w markecie (C.), zmierzyłem suwmiarką i było ... 3 cm. Dla pewności jednak przykręciłem je na stelażu metalowym (takim, jak dla płyt g/k) Równiez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.04.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 A ja kupiłem w markecie (C.), zmierzyłem suwmiarką i było ... 3 cm. Dla pewności jednak przykręciłem je na stelażu metalowym (takim, jak dla płyt g/k) Równiez pozdrawiam Tak wykonana zabudowa kominka już była poddana działaniu ciepła z wkładu kominkowego? Jeżeli tak to jak długo? Pytam po prostu z czystej ciekawości jak taka konstrukcja się zachowuje. Jeżeli cena w markecie, np C jest mniejsza to wniosek jest tylko i wyłącznie jeden. Producent ma od marketu narzuconą cenę odbioru hurtowego, potem takowy producent kombinuje, główkuje jakich materiałów i technologii użyć aby w tej cenie się zmieścić. Tak to działa, ale to jest zrozumiałe dla wszystkich chyba. Bo niestety ale cudów nie ma, no chyba że pracownicy u producenta jak robią produkty "na markety" pracują "za kromkę chleba" czyli za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.04.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak wykonana zabudowa kominka już była poddana działaniu ciepła z wkładu kominkowego? Jeżeli tak to jak długo? Dogrzewam się tym kominkiem już kilka miesięcy i wszystko (o dziwo)...w porządku:D A kupowałem w markecie, bo gdzie indziej po prostu - nie było Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.04.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Dogrzewam się tym kominkiem już kilka miesięcy i wszystko (o dziwo)...w porządku:D A kupowałem w markecie, bo gdzie indziej po prostu - nie było Czyli rozumiem, że jest OK przy tego typu rozwiązaniach konstrukcyjnych. Pytałem z ciekawości, bo tego typu konstrukcji nigdy nie wykonywałem. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Czyli rozumiem, że jest OK przy tego typu rozwiązaniach konstrukcyjnych. Pytałem z ciekawości, bo tego typu konstrukcji nigdy nie wykonywałem. Wcale się nie dziwię, bo to konstrukcja podwójnie pracochłonna, dobra dla takiego emeryta jak ja i nieopłacalna dla zawodowca, jak Ty . Nie miałem zaufania do samego klejenia, bo płyty Super Isol (Varmsen) są dość kruche. Nie mialem też pewności, czy taka klejona konstrukcja wytrzyma najazd moich najgrubszych gości i wolałem nie ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 29.04.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam. Właśnei kolega mi proponował takie samo roziwązanie, płyty przykleić do ściany, a z przodu i boku kominka w celu ewentualnego wzmocniwenia zastosować jeszcze stelaż , nie wiedziałem czy to bedzie razem grało, ale skoro ktos tak ma i działa , to czemu nie. Bohusz i ja płyty będę musiał kupić w markecie /w innych sklepach w mojej okolicy ich nie ma/ ale patrzyłem i mają 3 cm a i cena nie jest mała, bo za 3,66 m2 wynosi coś ponad 500 zł, no chyba że to drogo. Myśleąłem nad kupnem w necie, ale to kruchy materiał i wątpię aby doszedł w cąłości do mnie do domu. Mimo wszystko jeszcze szukam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.04.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam. Właśnei kolega mi proponował takie samo roziwązanie, płyty przykleić do ściany, a z przodu i boku kominka w celu ewentualnego wzmocniwenia zastosować jeszcze stelaż , nie wiedziałem czy to bedzie razem grało, ale skoro ktos tak ma i działa , to czemu nie. Bohusz i ja płyty będę musiał kupić w markecie /w innych sklepach w mojej okolicy ich nie ma/ ale patrzyłem i mają 3 cm a i cena nie jest mała, bo za 3,66 m2 wynosi coś ponad 500 zł, no chyba że to drogo. Myśleąłem nad kupnem w necie, ale to kruchy materiał i wątpię aby doszedł w cąłości do mnie do domu. Mimo wszystko jeszcze szukam. Pozdrawiam Ja tylko obawiam się, jak zachowają się te połączone materiały pod wpływem temperatury. Chodzi mi o ich różną rozszerzalność. Prawdopodobnie można by pomyśleć i jakoś to pogodzić. No ale to już Twoja sprawa, bo my nie wykonujemy zabudów w ten sposób, bo po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.04.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ja tylko obawiam się, jak zachowają się te połączone materiały pod wpływem temperatury. Chodzi mi o ich różną rozszerzalność.. Płyty prawie się nie rozszerzają (wydłużają) a cienkościenne profile stalowe po pierwszym wydłużeniu na połączeniach z wkrętami zrobią sobie potrzebny luz i potem to wszystko już jest stabilne. Aby żadne pęknięcia nie były widoczne na zewnątrz, bezpośrednio na impregnowane płyty położyłem gładź gipsową CEKOL na siatce z włókna szklanego. I jak dotąd (już kilka miesięcy) żadnych pęknięć gładzi nie widać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Mam pytanie - chcę zrobić komin bezwyczystkowy, ale chciałbym odsunąć bezpośrednio spod niego wkład. Czy jeśli zastosuję kolanko 45stopni, to nadal będzie kominek bezwyczystkowy ? Chodzi mi oczywiście o podejście kominiarza do takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.06.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Witam.Dwa razy po 30 stopni. Wedle przepisów ... i zdrowego rozsądku - dużo łatwiej będzie się czyścić taki komin.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 06.06.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Wedle przepisów ... Jakich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Mam pytanie - chcę zrobić komin bezwyczystkowy, ale chciałbym odsunąć bezpośrednio spod niego wkład. Czy jeśli zastosuję kolanko 45stopni, to nadal będzie kominek bezwyczystkowy ? Chodzi mi oczywiście o podejście kominiarza do takiego rozwiązania. Zdrowy rozsądek to kolano 45 stopni, ogólnie dostępne i sprawdzające się w takich sytuacjach. Chyba ze bawi Cię dorabianie sugerowanych przez Foresta. Ciekawe jakie przepisy obowiązywały i obowiązują do dziś na Podlasiu? Chociaż przyznać trzeba, że prawie poziome odcinki kominów, czyści sie trudniej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 A jednak zmieniłem koncepcję i jominek będzie bezpośrednio pod kominem. Wprawdzie wiąże się to z tym, że komin trafi bezpośrednio w kalenicę, ale ekipa od SSO twierdzi, że dla nich to nie problem. Mam nadzieję, że od strony wizualnej też nie będzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam. Jakich ? No ciśnie mi się na usta rymowanka pewna ... Ja wiem że komin to sobie teraz każdy producent urządzenia określa ale jeżeli tego nie zrobi to chyba obowiązuje w dalszym ciągu to że może on mieć nie więcej niż dwa załamania pod kątem 30 stopni ? Żaden problem jest nabyć kolana CrNi 30 stopni, tak samo jak 15 i 45 ... Nie mieszajmy Piotrze konstrukcji piecowych z przeróżnymi kanałami odprowadzającymi dym do kominów zbiorczych (czy to Podlasie czy Śląsk - dawniej wszędzie tak robiono), które i tak były elegancko proste, obszerne i po temu konstruowane, a ewentualne, każde ich załamanie miało od dawien dawna te nieprzekraczalne 30 stopni i to w dodatku z rewizjami dla wygody ich przeglądów i konserwacji ... Fotohobby - masz wątpliwości w temacie komina i tego czy będzie z nim wszystko OK - zapraszam ... masz do mnie jakieś 10 minut drogi ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Nooooo... .http://gornolesne.pl/galerie/p/piec-i-komin-w-tradycyjn_1830.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.06.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Wnętrze komina "sztagowego", robionego dawniej wszędzie na terenach wiejskich całego kraju z tego co było pod ręką ... głównie z plecionego drewna i wikliny oraz desek, które to wylepiane były gliną i wapnowane. To że kiedyś kominy robiono w ten sposób nie znaczy że trzeba je robić dalej takie same ... Pokazałeś komin z łącznikiem murowanym w ten sposób że przy większym nachyleniu murowanie nie było by możliwe bo cegły by po desce podporowej zjeżdżały ... w domach murowanych i kamienicach wygląda to całkiem inaczej ... możemy się takimi zdjęciami wymieniać w nieskończoność ... Mnie bardziej interesuje opinia naszego forumowego Kominiarza o tym co mamy na rzeczy... Pozdrawiam. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Napisałeś, że 30 i masz do tego prawo, tylko po co to dorabianie filozofii i podpieranie się nieprawdziwymi argumentami? Ja twierdzę, że 45 jest ok, i nich tak pozostanie. Nie musimy się zgadzać (jak zwykle:D) by zrobić coś dobrze. Kominiarz z pewnością odpowie Ci również, jak zlezie z komina;) Napisałem Ci priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.06.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Witam.Piotrze .. nie jest ok bo sam wiesz dobrze że przepisy mówią o 30 stopniach ... chyba że już nie mówią i o tym nie wiem ... dlatego chętnie przeczytam opinię Kominiarza w tej sprawie ...No nie uczmy Forumowiczów "mieciawdupie" przepisów tym bardziej gdy nie są wcale głupie i wynikają z ludowych i sprawdzonych mądrości (obecnie niektórzy nazywają to "fengszuj") ...Pozdrawiam.PS. Priv odebrany ... hmm ...A jeszcze w temacie kominów - wejdź na nasze Forum OSKP i przeczytaj ciekawy post o kominie ceramicznym jaki zamieścił Robi-Ren Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.06.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Twoim zadaniem jest odróżniać zabobony od idiotyzmów. Jeśli nie my to kto ma to robić? To nie jest dyskusja na forum. Na drugi raz umiejętniej dobieraj argumenty. Ja się wyłączam, bo znów idziesz w zaparte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts