q-bis 27.01.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Powiedzcie proszę czy firma Romotop buduje piece warte polecenia. A firma Nordica - ich produkty są dostępne w Casto - unikać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2011 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Oraz czy rzeczywiście w pomieszczeniach nieogrzewanych ta izolacja z wełny jest potrzebna przy cienkich wkładach stalowych, które szybko się nagrzewają? Czy izolacja powietrzna nie wystarczy. Pytanie tyczy się również izolacji w punktach przechodzenia komina przez strop drewniany. W kładasz najpierw rurę , potem wpychasz welnę ( to na dole - wystarczy na odcinku ok20 cm).U góry musicz zostawić okienko w ceglach lub wyciąć w pustaku otwór ,który póżniej zamurujesz.Robisz tez ok 20 cm ,tylko w celu odciecia drogi ucieczki ciepłu.izolacja rury nie zmieni parametrow komina , więc jej nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Na portalu dom.pl znalazłem taka poradę: "Uwaga! Stalowe wkłady kominowe można montować w obudowach murowanych dopiero w dwa tygodnie po ich otynkowaniu. Świeże tynki mogą bowiem wydzielać fluorki lub chlorki, które powodują niszczenie przewodów stalowych." Jak tego uniknąć. Czy są jakieś tynki nie wydzielające destrukcyjne dla wkładów stalowych związki? a one te fluorki badz chlorki to z tynkow bardziej na zewnatrz niz do wewnatrz powinny wydawac do wewnatrz to jeszcze trzeba przebyc oslone (cegle, beton) nastepnie dylatacje lub pustke powietrzna Edytowane 27 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Elastyczną rurę to mogę sobie wyobrazić jak wsunąć od dołu ale sztywną w metrowych odcinkach nijak nie mogę...... trzeba by miec tylko troche przestrzeni....np dziure w sciance komina o wysokosci 1,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 27.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 a one te fluorki badz chlorki to z tynkow bardziej na zewnatrz niz do wewnatrz powinny wydawac do wewnatrz to jeszcze trzeba przebyc oslone (cegle, beton) nastepnie dylatacje lub pustke powietrzna I to byłby pretekst do montażu wkładu stalowego etapami wraz z wymurowaniem konstrukcji komina. Zero wycinania i zamurowywania. Nie widzi mi się bebeszenie nowego komina żeby wełnę wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 najlepiej przy wznoszeniu komina wiedziec co do niego podlaczymy i na tym etapie wykonac wszystkie prace:)a welna jest wlasnie warstwa dylatacyjna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.01.2011 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 najlepiej przy wznoszeniu komina wiedziec co do niego podlaczymy i na tym etapie wykonac wszystkie prace:) a welna jest wlasnie warstwa dylatacyjna:) No ,coraz bardziej mi się podobacie (Chryste, co jo godom.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 31.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 No ,coraz bardziej mi się podobacie (Chryste, co jo godom.....) co tu tak cicho??pochowali sie czy cus?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 31.01.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Co w końcu lepsze izolacja wewnątrz komina czy na zewnątrz, a może to zależy na jakim etapie budowy komina jesteśmy? Komin z wkładem stalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 01.02.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 panowie, przyszedł mi do głowy pewien pomysł, stawiam komin z cegły szamotowej wokół niego buduje drugi szerszy z przerwa powietrzną montuje krtki jedną tuż nad podłogą a drugą około 6m wyżej od pierwszej, montuje wkład stalowy w szamocie i teraz tak jezeli ten wklad stalowy opatulę wełna niepalna powyzej drugiej kratki a komin szerszy zweze powyzej drugiej kratki i go zamknę to czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 01.02.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam Mam pytanie. Jestem na etapie murowania komina Rondo Plus fi 20 do kominka. Na jakiej wysokosci dac trojnik 45 stopni?. Kominek bedzie oddalony od komina na ok 80-100 cm. Kominek bedzie Lechma 22kW z plaszczem wodnym narozny. A i jeszcze robie drugi komin do pieca z zamknieta komora spalania. Tam dam sam pustak z Rodna plus i chce wstawic kwasowke. Ale wstawiac ja na etapie murowania komina czy pozniej? I czy zastosowac do tego komina wyczystke? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Powiedzcie proszę czy firma Romotop buduje piece warte polecenia. A firma Nordica - ich produkty są dostępne w Casto - unikać ? Nie zauważyłem Cię wcześniej Pytasz o piece kominkowe czy o wkłady kominkowe Romotopa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 panowie, przyszedł mi do głowy pewien pomysł, stawiam komin z cegły szamotowej wokół niego buduje drugi szerszy z przerwa powietrzną montuje krtki jedną tuż nad podłogą a drugą około 6m wyżej od pierwszej, montuje wkład stalowy w szamocie i teraz tak jezeli ten wklad stalowy opatulę wełna niepalna powyzej drugiej kratki a komin szerszy zweze powyzej drugiej kratki i go zamknę to czy to ma sens? Jeżeli zrobisz "wymiennik" taki jak proponowałem Qbelkowi to ma sens. Gdybyś jeszcze jakiś rysunek dołączył - miałbym pewność (jestem "wzrokowcem") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Co w końcu lepsze izolacja wewnątrz komina czy na zewnątrz, a może to zależy na jakim etapie budowy komina jesteśmy? Komin z wkładem stalowym. Izolacja wewnątrz jest mniej kłopotliwa (tylko po ch......ę Ci izolacja ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam Mam pytanie. Jestem na etapie murowania komina Rondo Plus fi 20 do kominka. Na jakiej wysokosci dac trojnik 45 stopni?. Kominek bedzie oddalony od komina na ok 80-100 cm. Kominek bedzie Lechma 22kW z plaszczem wodnym narozny. A i jeszcze robie drugi komin do pieca z zamknieta komora spalania. Tam dam sam pustak z Rodna plus i chce wstawic kwasowke. Ale wstawiac ja na etapie murowania komina czy pozniej? I czy zastosowac do tego komina wyczystke? Pozdrawiam serdecznie. Daj trójnik jak najwyżej ( 20 -30 cm od sufitu ) Piec z zamkniętą komorą spalania ? To "kopciuch" czy gazowy ? Technologia wkładania dowolna (jak Ci wygodnie) ,z wyczystką i jak przybliżysz mi piec to zastanowimy się czy z odskraplaczem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 01.02.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Izolacja wewnątrz jest mniej kłopotliwa (tylko po ch......ę Ci izolacja ?) Chodzilo mi o izolacje względem palnej konstrukcji domu gdy komin będzie przechodził przez stropy i dach. "Cholera" chyba nie jest obraźliwym wyrazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 01.02.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jeżeli zrobisz "wymiennik" taki jak proponowałem Qbelkowi to ma sens. Gdybyś jeszcze jakiś rysunek dołączył - miałbym pewność (jestem "wzrokowcem") propozycja enia znajduje się na wątku kominkowym " odzysk ciepła z komina", dodam że ja częściowo planuję skorzystać z tego pomysłu zastępując bloczki systemowe komina na odcinku poddasza użytkowego kaflami czerpiącymi ciepło z nagrzanego wkładu stalowego komina. eniu my też jesteśmy wzrokowcami, kiedy zaczniesz wklejać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Chodzilo mi o izolacje względem palnej konstrukcji domu gdy komin będzie przechodził przez stropy i dach. "Cholera" chyba nie jest obraźliwym wyrazem? Izolacja bywa przyczyną pożarów (!!!?) Lepsza jest wentylacja . Spaliny- rura-pustka powietrzna -pustak kominowy- pustka powietrzna - drewno . Odległość strumienia spalin od elementów konstrukcyjnych budynku -30 cm. Między pustakiem a np podłogą drewnianą wystarczy 2 cm ( w komine przewietrzanym , bez izolacji) cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 01.02.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Jeżeli zrobisz "wymiennik" taki jak proponowałem Qbelkowi to ma sens. Gdybyś jeszcze jakiś rysunek dołączył - miałbym pewność (jestem "wzrokowcem") eniu rysunki masz na stronie 3 tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 eniu rysunki masz na stronie 3 tego tematu To sa rzuty projektu . Mialem na myśli szkic ilustrujący ideę. Ale może wystarczy opis ,który wskazał Qbelek. Tak sobie myślę chłopaki ,że robienie takich wynalazków tylko korespondencyjnie jest dość ryzykowne. Nie ma problemu róbcie ,ale z fotami - bym mógł skomentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts