Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - jaki komin,czym podłączyć,gdzie wyczystka.

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Czy wyczystka od komina może być w kotłowni (kocioł na gaz) czy z jakichś powodów jest to niewskazane?

Solidne ,podwójne drzwiczki , najlepiej ceramiczne , można bez

obaw montować . Pamiętaj tylko ,by po każdym czyszczeniu komina,

opróżnić wyczystkę z sadzy.

Dziekuje. ;)

I podrążę dalej kwestie komina bo jestem jeszcze na etapie wymyślania domu i nadmiar rożnych informacji zaczyna mnie przysypywać. Jeśli ma mięć pięć kanałów, w tym dwa spalinowe, to sensowniej jest go wymurować jak onegdaj bywało czy postawić systemowy? Z obrazków i opisów mi nie wynika czy systemowy może mieć tyle kanałów sam z siebie czy trzeba wpędzić się w koszty i postawić dwa obok siebie.

Dziekuje. ;)

I podrążę dalej kwestie komina bo jestem jeszcze na etapie wymyślania domu i nadmiar rożnych informacji zaczyna mnie przysypywać. Jeśli ma mięć pięć kanałów, w tym dwa spalinowe, to sensowniej jest go wymurować jak onegdaj bywało czy postawić systemowy? Z obrazków i opisów mi nie wynika czy systemowy może mieć tyle kanałów sam z siebie czy trzeba wpędzić się w koszty i postawić dwa obok siebie.

Cześć.

O sensie wyboru jednych czy drugich rozwiązań dyskutować jest

prawie tak trudno ,jak o gustach. Komin z cegieł (pełnych) wydaje się

solidniejszy , ale zważywszy ,że do środka coś włożysz ( przynajmniej do

kominka rurę stalowa) ,będzie droższy i zajmie jeszcze raz tyle miejsca.

Komin systemowy ,wymaga odrobiny pomyślunku , i jeśli ta zdolność

zostanie wykorzystana (wystarczy dobrze przeczytać i zinterpretować

załączoną instrukcję) ,komin taki jest tańszy i zajmuje mniej miejsca.

Ja mam systemowe-połączyłem dwa spalinowe (bez wentylacji) z

wentylacją cztero -kanałową (Schiedel) .Pasowało wymiarami .

Można kombinować do woli ,bo są pustaki wentylacyjne dwu ,trzy

kanałowe też. Metr 3- kanałowej wentylacji kosztuje pewnie z

100 zł . Montuje się to prozaicznie łatwo , no i miejsce - trzy

kanały went. z cegieł to prawie metr długości . System to połowa

tego

• 2 weeks później...

witam

mam mały/duży problem

dom miał być ogrzewany ekogroszkiem, ale ostatnio pojawiła się szanasa na gaz więc jak zdążą z gazem to bedę grzał gazem jak nie to pozostaje eko-groszek.

i pytanie - jaki zrobić komin dobry dla tych 2 rozwiązań?? czy jest coś takiego jak uniwersalny komin dobry do podłączenia pieca na paliwo stałe lub gaz

witam

mam mały/duży problem

dom miał być ogrzewany ekogroszkiem, ale ostatnio pojawiła się szanasa na gaz więc jak zdążą z gazem to bedę grzał gazem jak nie to pozostaje eko-groszek.

i pytanie - jaki zrobić komin dobry dla tych 2 rozwiązań?? czy jest coś takiego jak uniwersalny komin dobry do podłączenia pieca na paliwo stałe lub gaz

Moje doświadczenia ograniczają się do kominków ,więc mogę co

najwyżej pogdybać. Na chłopski rozum ,jeśli zrobisz komin systemowy

z wkładem ceramicznym i odskraplaczem do ekogroszku , jedynym

problemem później będzie wyczyszczenie tego systemu przechodząc

z węgla na gaz. Być może są jakieś obwarowania co do średnicy

rur , bo do węgla musisz mieć większe ,ale to z gazownikami musisz

obgadać . W kominkach podłączenie mniejszego urządzenia do

większego komina jest do strawienia. Dobrze byłoby przewidzieć

ewentualnie od razu dwa trójniki przyłączeniowe ,gdyby wysokość

podłączenia była różna w obu systemach .Zawsze lepiej i taniej jest

jeden trójnik zaślepić, niż go później przerabiać.

No i ja mam pytanie.

Postanowiliśmy u nas dać kominy stalowe zarówno do pieca gazowego jak i do kominka. Nie wiem czy ma o jakieś znaczenia ale kominek będzie z płaszczem wodnym.

Dom jest parterowy (niebawem strop a na stropem tylko strych).

W związku z powyższym mam kilka przysłowiowych zagwozdek:

1. Na jakim etapie muszę zakupić już konkretny komin, by nie dokładać dodatkowych prac?

2. Jeśli jeszcze nie kupię kominów, to jakiej średnicy otwory powinno się zrobić w stropie?

3. Ocieplenie komina ma być wełna (chyba, że są inne lepsze rozwiązania), czy powinna go ocieplać również wewnątrz otworu w stropie?

4. Jak i na czym powinien być zamocowany/podparty każdy z kominów? O ile ten do pieca gazowego będzie w kotłowni, to przełknę wszystko o tyle ten od kominka a właściwie jego zamocowanie spędza mi sen z powiek.

5. Gdzie umieścić komin dla kominka (tzn. centralnie nad przyszłym kominkiem, za jego plecami)

Przy okazji jakiej średnicy rur doprowadzającą powietrze do komina zastosować?

Oba kominy ocieplane wełną mineralną i zabudowan G/K czy może są inne lepsze rozwiązania?

No i ja mam pytanie.

Postanowiliśmy u nas dać kominy stalowe zarówno do pieca gazowego jak i do kominka. Nie wiem czy ma o jakieś znaczenia ale kominek będzie z płaszczem wodnym.

Dom jest parterowy (niebawem strop a na stropem tylko strych).

W związku z powyższym mam kilka przysłowiowych zagwozdek:

1. Na jakim etapie muszę zakupić już konkretny komin, by nie dokładać dodatkowych prac?

2. Jeśli jeszcze nie kupię kominów, to jakiej średnicy otwory powinno się zrobić w stropie?

3. Ocieplenie komina ma być wełna (chyba, że są inne lepsze rozwiązania), czy powinna go ocieplać również wewnątrz otworu w stropie?

4. Jak i na czym powinien być zamocowany/podparty każdy z kominów? O ile ten do pieca gazowego będzie w kotłowni, to przełknę wszystko o tyle ten od kominka a właściwie jego zamocowanie spędza mi sen z powiek.

5. Gdzie umieścić komin dla kominka (tzn. centralnie nad przyszłym kominkiem, za jego plecami)

Przy okazji jakiej średnicy rur doprowadzającą powietrze do komina zastosować?

Oba kominy ocieplane wełną mineralną i zabudowan G/K czy może są inne lepsze rozwiązania?

ad1.To zależy od budowlańca. Jeden woli dopasowywać komin do dachu, inny

dach do komina.

ad2.Pustak systemowy do rur fi 180/200 ma na zewnątrz 360x360 mm i ścianki

50 mm , więc 250 mm otwory w stropie dla kominka będą ok. Do gazu musisz

odpowiednio sam przeliczyć, wiedząc jaki masz piec . Strzelam - 180 mm otwór ?

ad3.Ja bym nie dawał wełny do kominka. Jeśli tak, to na całej długości.

ad4.Ściana za kominkiem + zbrojona wylewka na stropie wokół otworu. Trochę

zależy od Twojego projektu.

ad5. Do otworu w stropie, który będzie przy ścianie ,prowadzisz rury pod kątem.

Tak by sadza swobodnie wpadała do wkładu.

Powietrze doprowadź.fi 150 . Jeśli kominek nie duży , starczy fi 110.

Rozumiem, że GK na pustakach systemowych ? Można siatkę + klej.

Mnie interesuje to, żeby komin od kozy był stalowy, w kolorze antracytu.

Przez nie-stalowy kolor mi się dom spali?

Faaaajnie.

Faaaajnie to będzie jak ci chałupa z dymem pójdzie ! Piszesz o

dwóch sprawach - przejściu przez dach i o kolorze . Istotne jest przejście . Kolor

to sobie w ciapki możesz zrobić.

Faaaajnie to będzie jak ci chałupa z dymem pójdzie ! Piszesz o

dwóch sprawach - przejściu przez dach i o kolorze . Istotne jest przejście . Kolor

to sobie w ciapki możesz zrobić.

Nie bardzo rozumiem, więc powtórzę - czemu ma mi 'chałupa pójść z dymem'?

Zapytałem tylko czy ktoś ma zdjęcia rury stalowej w kolorze antracyt przy przejściu przez dach, bo mogłem znaleźć tylko standardowe zdjęcia stalówek.

A Wy od razu zaczynacie tutaj z jakimś palącym się domem i innymi niebezpieczeństwami.

Jeśli jest coś nie halo z kolorem na rurze stalowej, to napiszcie to wprost - kilku wykonawców których do tej pory pytałem nie miałem z tym problemu, tylko żaden nie miał ani jednego zdjęcia z taką konkretnie konfiguracją.

To forum ma pomagać, a nie przeszkadzać i straszyć ludzi.

Podepnę się. Może nie w kwestii koloru, ale ogólnie komina do kozy. Czy można zrobić przejście przez dach na etapie dachu (i potem co? ma wisieć przejście samo?) czy też to się robi przy okazji montażu i kto wtedy robi obróbkę komina na dachu? specjalnie wzywa się dekarza?

I jakie konkretnie kominy polecacie - czy tu mają znaczenie firmy? Jak wykończyć komin na dachu, żeby woda nie zaciekała i było ładnie? (aha, w środku też ma być antracyt, jak u Salika).

Podepnę się. Może nie w kwestii koloru, ale ogólnie komina do kozy. Czy można zrobić przejście przez dach na etapie dachu (i potem co? ma wisieć przejście samo?) czy też to się robi przy okazji montażu i kto wtedy robi obróbkę komina na dachu? specjalnie wzywa się dekarza?

I jakie konkretnie kominy polecacie - czy tu mają znaczenie firmy? Jak wykończyć komin na dachu, żeby woda nie zaciekała i było ładnie? (aha, w środku też ma być antracyt, jak u Salika).

Temat o tyle trudny ,że w naszym kraju nadal bagatelizuje się montaż

komina stalowego w konstrukcji drewnianej . Farbka ważniejsza , a jak

przejść przez drewno to przecież drobny szczegół. Pomalować można na

każdy kolor (proszkowo) , ale nie wszystkie kolory sprawdzają sie bezpośrednio

nad paleniskiem. Antracyt tak.

Można zrobić przejście na etapie dachu, można i potem. Wszystko zależy od

fachowca którego "dopadniesz" . Jeśli umie to zrobić , to sam Ci doradzi ,

zrobi obróbkę takiego przejścia. Jeśli nie będziesz pewna , zleć kontrolę

lub wykonanie obróbki , zaufanemu dekarzowi.

http://www.poujoulat.com.pl/produits_fiche.asp?style_menu1=&visib_menu2=&style_menu2=&visib_menu3=&style_menu3=&produit=27&liste_niveau1=1&liste_niveau2=&liste_niveau3=&liste_equipements=&liste_besoins=

W Legionowie jest firma POUJOULAT, która ma w ofercie nasady

kominowe do kominów stalowych, imitujące komin ceramiczny.

Tam tez dysponują technologiami bezpiecznego montażu rur

stalowych w połaci dachu. Można tylko podejrzeć i wykonać coś

podobnego o wiele taniej.

PS . Widzę,że link nie działa , szukaj po nazwie firmy.Oferują też obrotowe

nasady do kominów spalinowych, co jest błędem.

Edytowane przez eniu

dzięki, ale do Legionowa mam kawałek... nawet spory. Mam z tym o tyle problem, że o ile zamontowanie kozy to nie problem, to chcę wiedzieć, jak prawidłowo zrobić izolację komina i przejście przez strop (którego właściwie nie będzie - parterówka) i dach. Zdecydowanie wolałabym zrobić ten komin na etapie dachu, nie potem.

Czy mogłabym prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienia? będę wdzięczna :) Bo mam coś pecha do sprzedawców lokalnych, albo nie mają wiedzy, albo chęci do sprzedaży ;)

Co dokładnie zamówić, żeby było dobrze.

dzięki, ale do Legionowa mam kawałek... nawet spory. Mam z tym o tyle problem, że o ile zamontowanie kozy to nie problem, to chcę wiedzieć, jak prawidłowo zrobić izolację komina i przejście przez strop (którego właściwie nie będzie - parterówka) i dach. Zdecydowanie wolałabym zrobić ten komin na etapie dachu, nie potem.

Czy mogłabym prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienia? będę wdzięczna :) Bo mam coś pecha do sprzedawców lokalnych, albo nie mają wiedzy, albo chęci do sprzedaży ;)

Co dokładnie zamówić, żeby było dobrze.

Wklejałaś gdzieś rysunki przekroju poprzecznego budynku?

Wiem ,że już gadaliśmy (chyba ) o Twoim kominie?