Kominki Piotr Batura 25.06.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Fundament, pustaki systemowe (może być nawet z wentylacją),do środka rura stalowa. Na koniec przesmarować klejem i zatopić w nim siatkę.Pustaki co jakiś czas zakotwić do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majre 26.06.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Dlaczego rura stalowa a nie ceramiczna?Czy taka konstrukcje mozna ocieplić styropianem aby "wtopic" w elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.06.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Dlaczego rura stalowa a nie ceramiczna? Czy taka konstrukcje mozna ocieplić styropianem aby "wtopic" w elewację? Ten wątek poświęcony jest właśnie temu problemowi. Ocieplić lepiej wełną , będzie w zgodzie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Craigh 15.07.2011 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Wczoraj chciałem zamówić wkład, zgodnie z tym co było tutaj pisane, dymowy ze stali 1.4828, tylko że... nikt już tego nie sprzedaje! Wygląda więc na to, że będę musiał zastosować 1.4404 o grubości ścianki 1mm (bo 0.8 nie m aprobaty technicznej).To tak tylko dla potomnych, na przyszłość, żeby się nie podniecali jak to fajnie, łatwo i prosto zrobić komin 1.4828... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.07.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Wczoraj chciałem zamówić wkład, zgodnie z tym co było tutaj pisane, dymowy ze stali 1.4828, tylko że... nikt już tego nie sprzedaje! Wygląda więc na to, że będę musiał zastosować 1.4404 o grubości ścianki 1mm (bo 0.8 nie m aprobaty technicznej). To tak tylko dla potomnych, na przyszłość, żeby się nie podniecali jak to fajnie, łatwo i prosto zrobić komin 1.4828... O jakiej aprobacie mówisz ? Do jakich zastosowań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Craigh 17.07.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Tak się dowiedziałem w różnych firmach i u kominarza, który będzie mi odbierał komin. Z resztą on sam zasugerował rurę fi min. 200 mm o grubości ścianki 1 mm. Z tą aprobatą techniczną, to nie bardzo wiem o co chodzi, podobno 0,8 mm nie jest dopuszczona do oficjalnego użytku przy kominach dymowych (czyt. kominek z płaszczem wodnym, a właściwie to podobno w myśl prawa to już kotłownia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 18.07.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) daruję sobie Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez QBELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinmajster 19.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 czy możecie polecić jakiegoś dobrego producenta systemów kominowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.07.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Tak się dowiedziałem w różnych firmach i u kominarza, który będzie mi odbierał komin. Z resztą on sam zasugerował rurę fi min. 200 mm o grubości ścianki 1 mm. Z tą aprobatą techniczną, to nie bardzo wiem o co chodzi, podobno 0,8 mm nie jest dopuszczona do oficjalnego użytku przy kominach dymowych (czyt. kominek z płaszczem wodnym, a właściwie to podobno w myśl prawa to już kotłownia). Kominiarz opowiadał głupoty. Nie ma przepisów, norm, ... , zabraniających stosowania na kominy blachy gr. 0,5 i 0,8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Craigh 19.07.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 QBELEK Dokładnie tak jak u mnie, tyle że pustak Schiedla, trójnik 45 st. i mam doklejone jeszcze dwa piony wentylacyjne z pustaków ceramicznych.Dawałeś jakieś dystanse żeby rura się nie obijała o ściny komina?Zbroiłeś komin na całej wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Są dystanse, wąsy coby nie latał w pustaku i zachował szczelinę. Komin zbrojony na całej długości prętem fi 6mm. Z kanałów wentylacyjnych zrezygnowaliśmy aby nie chłodziły komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.07.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Qbelek,jakiej grubości masz stal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 23.07.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Zdaje się że 0,6 mm, stal 1.4404, producent darco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.07.2011 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Stal nie gruba ,ale mimo to przyłącze nie powinno być obmurowane.W systemowych standardach robi się trochę luzu i pomiędzyrurę a pustak wkłada wełnę (tu wystarczy 1-2 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 23.07.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Oki powiem żeby sie tego pozbyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 02.08.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 pomocy ekipa pyta sie jaki komin robimy ---- a ja nic nie wiem na ten temat ,przeczytalam juz prawie wszystko i dalej nie wiem jaki komin powinnam miec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.08.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 pomocy ekipa pyta sie jaki komin robimy ---- a ja nic nie wiem na ten temat ,przeczytalam juz prawie wszystko i dalej nie wiem jaki komin powinnam miec . do czego ten komin potrzebujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 05.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam jeden do paliwa stalego a drugi do kominka - kotlownia w salonie. no i wspominali jeszcze cos pustakach wentylacyjnych. rety czarna magia dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 08.08.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 pomocy ekipa pyta sie jaki komin robimy ---- a ja nic nie wiem na ten temat ,przeczytalam juz prawie wszystko i dalej nie wiem jaki komin powinnam miec . Witam jeden do paliwa stalego a drugi do kominka - kotlownia w salonie. no i wspominali jeszcze cos pustakach wentylacyjnych. rety czarna magia dla mnie . A na podstawie czego oni budują? Ty mówisz i masz? Może by jakiś projekt najpierw skombinować, taki z odpowiednimi obliczeniami... od kogoś, dla kogo to nie czarna magia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.08.2011 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Dawno tu nie byłem . Bajana dobrze gada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts