Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - jaki komin,czym podłączyć,gdzie wyczystka.

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eniu, piszę tutaj, bo Twoja skrzynka jest PEŁNA!

Do Łazisk chyba mnie przekonałeś.

Czytam właśnie Twój blog kominkowy... Nasze losy były bardzo podobne - ten sam czas, ten sam kierunek wyjazdu...

Co do "°" - nie ma "nie wychodzi"! Dodaj klawiaturę niemiecką (pewnie Umlauty Ci się przydadzą, chyba, że kontakty pozrywałeś), możesz błyskawicznie przeskakiwać z "pl" na "de" i z powrotem (lewy alt + shift) i masz °. Jaki masz teraz układ klawiatury? Co masz obok "1" z lewej? Ja mam Dell'a, ale to bez znaczenia, chodzi o klawiaturę i jej układ.

Pozdrawiam

Piotr

Eniu, piszę tutaj, bo Twoja skrzynka jest PEŁNA!

Do Łazisk chyba mnie przekonałeś.

Czytam właśnie Twój blog kominkowy... Nasze losy były bardzo podobne - ten sam czas, ten sam kierunek wyjazdu...

Co do "°" - nie ma "nie wychodzi"! Dodaj klawiaturę niemiecką (pewnie Umlauty Ci się przydadzą, chyba, że kontakty pozrywałeś), możesz błyskawicznie przeskakiwać z "pl" na "de" i z powrotem (lewy alt + shift) i masz °. Jaki masz teraz układ klawiatury? Co masz obok "1" z lewej? Ja mam Dell'a, ale to bez znaczenia, chodzi o klawiaturę i jej układ.

Pozdrawiam

Piotr

Ok . Czyszczę skrzynkę...:)

jaka jest roznica miedzy kominami roznych firm np.schiedla -----schreyera ----presto----itd. a kominy c.j.blok ...? lub zapel ...? czy warto kierowac sie nazwa ...

To tak trochę jak z samochodem . Każdy ma niby to samo:

karoserię , silnik , cztery koła ...ale w jednym ,wsiadasz , chwytasz kierownicę

i już masz dość jazdy, a innym aż sie chce jechać dalej...

Schiedel , Plewa , Presto , mają dobrej jakości rury , pustaki .Nie wiem

jak inne firmy z wyjątkiem jednej.

Kiedyś pamiętam zabrakło nam kilku pustaków na montażu w odległym

mieście. Nie było tam Schiedla , więc kupiłem IBF. Pustaki niestety rozpadały

sie w rekach . Prawie skończyło sie wypadkiem podczas wciągania liną

na wysokie rusztowanie.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam. Mam jeszcze jedno pytanko prosto z placu budowy.

Stawiam komin systemowy i trójnik do podłączenia pieca /paliwo stałe/ wychodzi mi na wysokości 150 cm.

Zostawić tak czy lepiej podnieść o jedną kształtkę ceramiczną do 180 cm.

Chodzi o to aby później nie było problemu z podłączeniem pieca.

Proszę o odpowiedź, jutro chciałbym stawiać dalej komin.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Wyczystka kominka - nie mam i muszę ją wykonać - po latach nazbierało się "syfu" w kominie i czas to usunąć. I tu pytanie: czy wystarczy, że wykuję dziurę wstawię drzwiczki i gotowe? Czy są jakieś zasady - obmurowanie, zabezpieczenie czymś itp? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez Apolodoros

Witam

Wyczystka kominka - nie mam i muszę ją wykonać - po latach nazbierało się "syfu" w kominie i czas to usunąć. I tu pytanie: czy wystarczy, że wykuję dziurę wstawię drzwiczki i gotowe? Czy są jakieś zasady - obmurowanie, zabezpieczenie czymś itp? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Wystarczy , do tego drzwiczki najlepiej z ceramiki . I nigdy - NIGDY , nie

zastawiaj ich , szczególnie meblami z drewna.