niktspecjalny 14.08.2015 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Baturka to tylko przykład : http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/06/P6020048_1-1024x768.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Baturka wiemy kto założył topik i co chcieliście osiągnąć .Podzielmy to na grupy.W tej największej jesteś ty czyli stalowy wkład ,druga to ceramika - system czyli ja i inni co już użytkują , trzecia to nowe rozwiązania już tu opisywane .Forest to nie wiem w której z grup ale z tego co go czytam to w każdej , byleby od momentu postawienia do momentu zwieńczenia inwestycji racjonalnie tym ciałem zarządzać.Co chcemy ugrać dla przyszłych inwestorów ??? .Tylko twoje propozycje by elektoratowi nie szkodzić bo PP itd.Czy zdrowy rozsądek jak prawi forest ??? Coś z tym trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.08.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Baturka to tylko przykład : http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2013/06/P6020048_1-1024x768.jpg Po pierwsze, trudno powiedzieć czym było palone i czy w kominku... Po drugie: jaka to rura (gatunek stali) Po trzecie rura ma się dobrze, tylko jakiś osioł ją pozaginał podczas wbijania do komina i nie raczy jej czyścić. Przestań chlapać jęzorem, bo za mało wiesz i za mało widziałeś...Tego nie znajdziesz w necie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Po pierwsze, trudno powiedzieć czym było palone i czy w kominku... Po drugie: jaka to rura (gatunek stali) Po trzecie rura ma się dobrze, tylko jakiś osioł ją pozaginał podczas wbijania do komina i nie raczy jej czyścić. Przestań chlapać jęzorem, bo za mało wiesz i za mało widziałeś...Tego nie znajdziesz w necie... Ja wiem ,a ty już nie wytrzymujesz parcia ,a nie mówiłem.Podałem przykład tak jak ty . http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=326330&d=1329837000 Jak rozumiem ty chlapiesz jęzorem bo dużo wiesz i dużo widziały twe oczy ale nie napinaj się tak bo pękniesz.Rozmawiamy o potrzebach rynku czy mamy iść w twoją stal czy nowocześniejsze rozwiązania .Widzisz tu zwolenników stali??? Ja nie .To nie pitol mi tu,że jest najlepsza.W jednym poście mogę udowodnić , że tak nie jest tylko nie wiem po co.Może lepiej nauczać od podstaw zdrowego rozsądku jak się wejdzie w arkana tej tajemnej wiedzy od wkłady począwszy skończywszy na kominie.Poprzeplatać to odpowiednim paliwem i założyć ,że ocieplenie globalne nie jest nam obce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.08.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ja wiem ,a ty już nie wytrzymujesz parcia ,a nie mówiłem.Podałem przykład tak jak ty . http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=326330&d=1329837000 Jak rozumiem ty chlapiesz jęzorem bo dużo wiesz i dużo widziały twe oczy ale nie napinaj się tak bo pękniesz.Rozmawiamy o potrzebach rynku czy mamy iść w twoją stal czy nowocześniejsze rozwiązania .Widzisz tu zwolenników stali??? Ja nie .To nie pitol mi tu,że jest najlepsza.W jednym poście mogę udowodnić , że tak nie jest tylko nie wiem po co.Może lepiej nauczać od podstaw zdrowego rozsądku jak się wejdzie w arkana tej tajemnej wiedzy od wkłady począwszy skończywszy na kominie.Poprzeplatać to odpowiednim paliwem i założyć ,że ocieplenie globalne nie jest nam obce. No to podsumujmy... Ja zajmuję się wyłącznie kominkami. Wszystkie zdjęcia, przykłady i przypadki pochodzą z codzienności związanej WYŁĄCZNIE z kominkami. Robię to od 30 lat, stalą i ceramiką kominową zajmuje się od 20... Ty zajmujesz się nie wiadomo czym, na forum głównie trolowaniem i stekami po swojemu...Masz też 1 (słownie jeden) przypadek kominowy + masz olbrzymią wiarę w to co oczywiste i ogólnie zapodane. Skończyłem z Tobą dyskusję w tej kwestii. Mam też świadomość Twojej reakcji na krytykę...Pisz co chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Teraz już bez cytatu.Żaden ale to żaden choćby pojedynczy przykład nie powinien być odosobniony .Rozmawiam z tobą o poważnych sprawach związanych z użytkowaniem komina i jego żywotnością.Chciałeś.Podsumowując.Jako pojedynczy użytkownik - laik bez praktyki w temacie stwierdzam ,że pewne techniki tu prezentowane przemijają , a zostają zastępowane nowszymi .Tego nie da się zmienić.Dopóki ludzka świadomość będzie ograniczać się do zaślepienia jednostkami branżowymi świat kominkowy zaginie.Będzie tylko czystą rekreacją.Jeśli ludzie pójdą w izolacje budynku tą odpowiednią to kominki zostaną tylko atrapami , a palić w nich będziemy okazjonalnie.Wydawać kasę na coś co będzie stało.Bez sensu.Tyle do ciebie P.Batura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.08.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Teraz już( każdy widzi, że oprócz trollowania nie potrafisz niczego innego. O tym tu należało napisać, by każdy inny wiedział, że odpowiadanie na twoje wpisy to karmienie trolla. Nie wiem, czy działa tu jakakolwiek moderacja, a powinna, i powinien ktoś zareagować na to, co troll tutaj robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 każdy widzi, że oprócz trollowania nie potrafisz niczego innego. O tym tu należało napisać, by każdy inny wiedział, że odpowiadanie na twoje wpisy to karmienie trolla. Nie wiem, czy działa tu jakakolwiek moderacja, a powinna, i powinien ktoś zareagować na to, co troll tutaj robi. To nie troll owanie mój kolego.To jest to czego nigdy nie zrozumiesz , w topiku w którym autorzy dopięli swego. Komin za który zapłacisz ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Każda próba dyskusji z nikimspecjalnym kończy się, jak czeski film - nikt nic nie wie A w temacie wątku - mam wkład stalowy z wkładem kominkowym, jako wyczystką. Palone rok, weekendowo, drewnem sezonowanym rok. Po sezonie kominiarz wszedł na dach, poświecił latarką i zszedł Zresztą, w lusterku widzę, co się dzieje we wkładzie. Myślę, że kolejne sezony będą wyglądały podobnie Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.08.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Przepis mówi jednoznacznie o stosowaniu zamkniętej komory spalania w przypadku WM. Możesz być mniej epicki? powtarzasz od lat bzdure... ten przepis na ktory usilnie sie powolujesz dotyczy wentylacji wywiewnej, a nie WM. inna sprawa jest ekonomiczna sensownosc laczenia otwartych komor spalania z WM a inna przepis i brak wplywu na bezpieczenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.08.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 mam wkład stalowy z wkładem kominkowym, jako wyczystką. znaczy, że komin stoi na wkładzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Tak - a konkretnie wkład kominowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.08.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 czy wygląda to podobnie do tego, jak w filmie ?https://www.youtube.com/watch?v=AHWrsDzFFPs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.08.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 to, ten komin co masz, jest nie za bardzo... nie izolowany, cały gorący, niebezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 A skąd wiesz, ze nieizolowany? 6 cm wełny Isover Ortech, to wszystko w pustaku keramzytobetonowym Schiedla. Ty myślisz, że nieizolowany wkład przez strop i dach przepuszczam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.08.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 A skąd wiesz, ze nieizolowany? 6 cm wełny Isover Ortech, to wszystko w pustaku keramzytobetonowym Schiedla. Ty myślisz, że nieizolowany wkład przez strop i dach przepuszczam ? mam wkład stalowy z wkładem kominkowym, jako wyczystką. "znaczy, że komin stoi na wkładzie ? " Tak - a konkretnie wkład kominowy to, na czym stoi pustak ? wklej zdjęcie , bo jak na razie same sprzeczności z tego wynikają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Wkleję, ale zaraz wpadnie forest i powie, że "tak się kominków nie buduje", więc zastrzegam - nie wzoruj się na mnie Ta część nad betonowa płytą jest niepotrzebna - miał się w niej znajdować wodny wymiennik ciepła, ale zrezygnowałem i teraz jest pierwszy człon wkładu kominowego, a przestrzeń wokół niego jest wysypana keramzytem. Powyżej zaczynają się pustaki Schiedla. Gdybym robił to jeszcze taz, to podniósłbym płytę o jeden pustak, i na niej ustawiłbym, pustaki, albo zamiast nich komin stalowy izolowany, o podwójnych ściankach - koszt wyszedłby zbliżony. .Ścianki są związane ze ścianą nośną, są trź przeliczone na wyboczenia, oraz nai zginanie, i napreźenia termiczna (płyta). Obudowa pozostaje chłodna, brak spękań tynku na łączeniu ścianek. Obudowa kominka jest chłodna. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 16.08.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 O ! Teraz widać Wzorować się nie będę, choć materiał na izolację masz taki, jaki polecam od "zawsze". Tylko co to za tajemnicze "klocki" z dwiema wkrętkami wewnątrz obudowy ? I otwór w tylnej ścianie nad czopuchem, wentylacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.08.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 O ! Teraz widać Wzorować się nie będę, choć materiał na izolację masz taki, jaki polecam od "zawsze". Tylko co to za tajemnicze "klocki" z dwiema wkrętkami wewnątrz obudowy ? I otwór w tylnej ścianie nad czopuchem, wentylacja ? Dlaczego miałbyś się nie wzorować?!. Kominek jak ta lala...Klocki to zapewne zasłonięte "coś" (jakieś mocowanie płyty?) - czyli likwidacja mostków termicznych. Bardzo poprawnie! Z kominem trochę przedobrzone. Ja bym dał izolowany od stropu, albo jeszcze jedno piętro wyżej. Ciepło z rury bym odzyskał, a zaoszczędzone na materiałach pieniądze (kilkaset zł) wydał na kino... W zaproponowanym przeze mnie rozwiązaniu dochodzą oszczędności eksploatacyjne. Spalone drewno ogrzeje dzięki takiemu rozwiązaniu ok 30 % powierzchni więcej...Dla Foto to bez znaczenia, bo on jest "rekreacyjny"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts