Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie Roletami - kable 3-żyłowy ?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, czy jest możliwość sterowania roletami zewnętrznymi przy użyciu kabli 3-żyłowych (brązowy, niebieski, zielono-żółty) ?

Czy też mój elektryk powinien położyć kable 4-żyłowe (dwie fazy, N oraz PE) tak aby można było podnosić i opuszczać rolety ?

Niestety kable już są położone, czy coś się z tym da zrobić ?

pozdrawiam

Mam pytanie, czy jest możliwość sterowania roletami zewnętrznymi przy użyciu kabli 3-żyłowych (brązowy, niebieski, zielono-żółty) ?

Czy też mój elektryk powinien położyć kable 4-żyłowe (dwie fazy, N oraz PE) tak aby można było podnosić i opuszczać rolety ?

Niestety kable już są położone, czy coś się z tym da zrobić ?

Musiał byś nie podłączyć PE. Ja bym nie ryzykował. Jak kogoś trzepnie to będziesz szukał tego elektryka żeby go powiesić?

No chyba że do rolety doprowadzisz fazę, N i PE a sterowanie będzie radiowe (odbiornik w rolecie).

No tak, ale w praktyce oznacza to ze de facto nie będę miał sterowania przyciskami (bo taki był plan) zeby w jednym miejsciu pociągnąć kable do włączników rolet ?

Tak naprawdę to jeśli zasilanie miałoby być tylko pociągniete do rolet to elektryk nie musiałby ciągnąć tych kabli do właczników.

Jak to jest z tym kablem PE, czy jeśli tam poszłoby zasilanie to czymś to grozi ? Czy taki kabel PE jest gdzieś wpięty czy też jest traktowany jako kabel do 'komunikacji' z silnikiem rolety.

Może się mylę ale przeciez w większość gniazdek i tak jest bez bolcowa zatem nie ma przewodu PE

Nie wiem jaki był zamysł elektryka wykonującego tę instalację

pozdrawiam

Może się mylę ale przeciez w większość gniazdek i tak jest bez bolcowa zatem nie ma przewodu PE

Nie wiem jaki był zamysł elektryka wykonującego tę instalację

W innym watku pytasz o to, czy gniazdka moga być zasilane przewodem 1,5mm2.

W jeszcze innym o 5-6 trójżyłowych przewodach dochodzacych do jednej puszki osprzętowej.

Teraz piszesz coś, z czego wynika, że twój elektryk pozakładał ci gniazdka bez styków ochronnych.

Chłopie, skąd ty tego fachowca wytrzasnąłeś? Przecież tego gościa należałoby najpierw solidnie obić, a potem sądownie ścigać o zwrot poniesionych wydatków i pokrycie kosztów ponownego zrobienia tej instalacji jak należy...

J.

Sprawa byłaby prostsza gdybym to ja tego elektryka sam znalazł - przynajmniej mogłbym mieć pretensje to samego siebie. Problem polega na tym że kupiłem bliźniaka od developera, i to już developer miał jakiegoś 'elektryka' (który cytuję, jest godnym zaufania fachowcem)

Developer położył okablowanie pod rolety, tyle ze teraz widzę że do jednego okna idzie kabel 4 żyłowy, ale do innych okien tylko 3 żyły i zastanawiam sie czy to w ogóle może w ten sposób funkcjonować.

Odnośnie:

"Teraz piszesz coś, z czego wynika, że twój elektryk pozakładał ci gniazdka bez styków ochronnych." - to nie jest tak. Wszystkie kable (gniazdka i oświetlenie) mają przewody ochronne. Odnośnie sterowania roletami to chodzi mi o to czy przy użyciu tylko 3 kabli można roletami sterować)

OK, rozumiem.

Co do gniazdek jeszcze - obecnie żadne nowozakładane gniazdko nie może być bez styku ochronnego.

Co do rolet - nie wypowiadam się, bo nie znam tematu. Same przyciski sterujące roletami wymagają trzech żył, ale nie wiem, jak z połaczeniem samych rolet.

J.

Jak to jest z tym kablem PE, czy jeśli tam poszłoby zasilanie to czymś to grozi ? Czy taki kabel PE jest gdzieś wpięty czy też jest traktowany jako kabel do 'komunikacji' z silnikiem rolety.

Roleta jest metalowa (z reguły), prowadnice również. Teraz sobie wyobraź że gdzieś tam z powodu chociażby wilgoci nastąpiło przebicie do obudowy w silniku. Twoje dziecko przechodząc przez drzwi balkonowe/tarasowe chwyta prowadnice - wyobraź sobie co się stanie?

Przewód PE z rolety jest podpięty do jej części metalowych aby w razie pojawienia się niebezpieczeństwa porażenia to niebezpieczeństwo zlikwidować. Gdyby chodziło o jakąś lampę na suficie poza zasięgiem łapek to mimo że niezgodne z przepisami to można by się zastanawiać. Tutaj nie masz się nad czym zastanawiać.