Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż bramy garażowej przed tynkami - PILNE PYTANIE

Recommended Posts

Czyli rozumiem, że powinniśmy wstrzymać się do wiosny, tzn do wykonania tynków, jeżeli nie chcemy mieć problemów? A jak kwestia ma się z wylewkami, czy ich wykonanie lub nie przed montażem bramy, ma duży wpływ? Jeszcze mam jedno pytanie, jak dobrze zabezpieczyć otwór, która jest dość duża 2,2mx5m przy czym na górze jest sam beton, tzn nie ma możliwości przybicia desek pionowo.

ad. 1

Po bokach montuje się prowadnice. Spoczywają one na gotowej posadzce. Można je zamontować wcześniej ,przed posadzką , tylko trzeba znać dokładnie docelowy poziom posadzki.

ad .2

Beton to najlepszy materiał do osadzania kołków. ;)

Proponuję do wewnątrz dopasować ze 4 stemple , zablokować mocno na klinach i do nich przymocować deski.

Dobrze by było zamontować też tymczasowe drzwi .

Sam otynkuj potrzebny fragment ściany.

Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem się poradzić w kwestii czy warto teraz przed tynkami i wylewkami montować docelowe drzwi zewnętrzne (wykonane z klejonego dębu)? Co do progu to wiemy, że lepiej zamontować jakiś tymczasowy ale teraz naszła nas wątpliwość czy montować też drzwi.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Marcin

ja tak chciałam, ale siostra, która jakiś czas temu budowała odradziła. Po pierwsze mogą się pobrudzić i uszkodzić, po drugie nie dasz kluczy do ostatecznych drzwi budowlańcom.

Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem się poradzić w kwestii czy warto teraz przed tynkami i wylewkami montować docelowe drzwi zewnętrzne (wykonane z klejonego dębu)? Co do progu to wiemy, że lepiej zamontować jakiś tymczasowy ale teraz naszła nas wątpliwość czy montować też drzwi.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

Marcin

Absolutnie nie.

.................

Marcin

Drzwi oraz okna drewniane powinny być montowane po zakończeniu wszystkich prac mokrych (po wylewkach, po tynkowaniu).

Dziękuje wszystkim bardzo za odpowiedź. Co do drzwi drewnianych, to niby wiedziałem, że okien drewnianych nie wolno przed zakończeniem prac mokrych ale nie wiem czemu nie wpadłem że drzwi drewnianych należny traktować identycznie.

Już chyba jesteśmy zmęczenie budową, a to dopiero stan surowy, aż boję się co będzie przy wykończeniach.

O , to najwyższy czas nauczyć się tynkować.;)

Powinno się montować na wykończone ściany.

Mam pytanie, czy ktos montowal juz brame do garazu z cementowych paneli ogrodzeniowych? Jako lacznik standardowy slupek betonowy (2,5 m), szerokosc wjazdu 3500 mm... jak to widzicie, prawdopodobnie bede montowal uchylnego Hormanna.

chodzi o ten obiekt:

Podloga z kostki brukowej na podsypce cementowej.

ps. ostatnie 15 sek filmu

Edytowane przez kurt76

pomyslowe to jest ten garaz ale sie mi zdaje malo sztywny - zero zastrzalow na slupkach - oby sie nie zlozyl przy mocnym wietrze

no i do tego przewiewny strasznie - po wykonczeniu zapewne bedzie szczelniejszy

co do pytania to nie bardzo rozumiem - jak zamontowac?? jesli o to chodzi to do montazysty

1 sp: brame montujesz od wewnatrz budynku wiec mozna pozniej ocieplac - otwierasz brame , oklejasz prowadnice i po klopocie:)

2 sp: mozesz isc inna droga i tez poprawna - ocieplic sama szpalete, polozyc klej i siatke i tez bedzie dobrze

nalezy pamietac przy tym o wymiarach bramy - szerokosc

przy pierwszym sposobie zapowiedziec montazyscie przy pomiarze ile bedzie styro na szpalecie

przy drugim sposobie musisz znac wymiar bramy aby dobrac gr styro

ogolnie latwiej dobrac styropian niz brame wiec polecam 1 sp

Ok, podskornie czuje, ze beda problemy. Zalozmy, ze stawiam na brame uchylna. Jaka kolejnosc montazu przed czy po ociepleniu/tynku?

To zależy jaką bramę.

Trzeba się zdecydować.

Jeżeli uchylna to montujesz tak;

brama uchylna..JPG

Inne bramy / segmentowe , zwijane ../ montujemy od środka na gotowy, otynkowany otwór.

Tylko należy pamiętać, że potrzebne jest miejsce po bokach i od góry , zależnie od producenta i typu bramy.

Musi być też do czego zamocować, czyli nie może to być sam styropian.