MarcinWk 10.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Mam pytanie czy istnieje możliwość montażu bramy garażowej przed tynkami. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez MarcinWk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 O , to najwyższy czas nauczyć się tynkować. Powinno się montować na wykończone ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 10.01.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Jeśli chodzi Ci o bramę segmentową to prawidłowo montaż powinien być po tynkach i na gotowej wylewce. Oczywiście można zamontować na "gołe" ściany, ale jest to niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 10.01.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 My montowaliśmy przed tynkami i wylewkami. Otynkowałam samodzielnie tylko tą ściankę dookoła otworu i tyle. Tynki i wylewki zrobiliśmy później i nic z bramą się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 lepiej montowac po tynkachjesli zamontujesz wczesniej to problem z tynkowaniem, ubrudzona brama i mechanizmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 10.01.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) . Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez MarcinWk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.01.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Czyli rozumiem, że powinniśmy wstrzymać się do wiosny, tzn do wykonania tynków, jeżeli nie chcemy mieć problemów? A jak kwestia ma się z wylewkami, czy ich wykonanie lub nie przed montażem bramy, ma duży wpływ? Jeszcze mam jedno pytanie, jak dobrze zabezpieczyć otwór, która jest dość duża 2,2mx5m przy czym na górze jest sam beton, tzn nie ma możliwości przybicia desek pionowo. ad. 1 Po bokach montuje się prowadnice. Spoczywają one na gotowej posadzce. Można je zamontować wcześniej ,przed posadzką , tylko trzeba znać dokładnie docelowy poziom posadzki. ad .2 Beton to najlepszy materiał do osadzania kołków. Proponuję do wewnątrz dopasować ze 4 stemple , zablokować mocno na klinach i do nich przymocować deski. Dobrze by było zamontować też tymczasowe drzwi . Sam otynkuj potrzebny fragment ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 10.01.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) . Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez MarcinWk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.01.2011 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem się poradzić w kwestii czy warto teraz przed tynkami i wylewkami montować docelowe drzwi zewnętrzne (wykonane z klejonego dębu)? Co do progu to wiemy, że lepiej zamontować jakiś tymczasowy ale teraz naszła nas wątpliwość czy montować też drzwi. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Marcin ja tak chciałam, ale siostra, która jakiś czas temu budowała odradziła. Po pierwsze mogą się pobrudzić i uszkodzić, po drugie nie dasz kluczy do ostatecznych drzwi budowlańcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.01.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem się poradzić w kwestii czy warto teraz przed tynkami i wylewkami montować docelowe drzwi zewnętrzne (wykonane z klejonego dębu)? Co do progu to wiemy, że lepiej zamontować jakiś tymczasowy ale teraz naszła nas wątpliwość czy montować też drzwi. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Marcin Absolutnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 11.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałem się poradzić w kwestii czy warto teraz przed tynkami i wylewkami montować docelowe drzwi zewnętrzne (wykonane z klejonego dębu)? Co do progu to wiemy, że lepiej zamontować jakiś tymczasowy ale teraz naszła nas wątpliwość czy montować też drzwi. ................. Marcin Drzwi oraz okna drewniane powinny być montowane po zakończeniu wszystkich prac mokrych (po wylewkach, po tynkowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 11.01.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dziękuje wszystkim bardzo za odpowiedź. Co do drzwi drewnianych, to niby wiedziałem, że okien drewnianych nie wolno przed zakończeniem prac mokrych ale nie wiem czemu nie wpadłem że drzwi drewnianych należny traktować identycznie.Już chyba jesteśmy zmęczenie budową, a to dopiero stan surowy, aż boję się co będzie przy wykończeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.01.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) O , to najwyższy czas nauczyć się tynkować. Powinno się montować na wykończone ściany. Mam pytanie, czy ktos montowal juz brame do garazu z cementowych paneli ogrodzeniowych? Jako lacznik standardowy slupek betonowy (2,5 m), szerokosc wjazdu 3500 mm... jak to widzicie, prawdopodobnie bede montowal uchylnego Hormanna. chodzi o ten obiekt: Podloga z kostki brukowej na podsypce cementowej. ps. ostatnie 15 sek filmu Edytowane 12 Stycznia 2011 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 12.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 pomyslowe to jest ten garaz ale sie mi zdaje malo sztywny - zero zastrzalow na slupkach - oby sie nie zlozyl przy mocnym wietrzeno i do tego przewiewny strasznie - po wykonczeniu zapewne bedzie szczelniejszy co do pytania to nie bardzo rozumiem - jak zamontowac?? jesli o to chodzi to do montazysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 13.01.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dokladnie, czy ktos montowal, jak, i czy popelnil jakies bledy, piszac o nich ja moze nie potorze tych samych.... o to chodzi w tym pytaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 ja osobiscie nigdy nie montowalem ewentualnie odbieralem montaz - z reguly po montazu nie bylo problemow pojawialy sie po 3-4msc uzytkowania i pomagala regulacja i smarowanie (gwarancja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 14.01.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ok, podskornie czuje, ze beda problemy. Zalozmy, ze stawiam na brame uchylna. Jaka kolejnosc montazu przed czy po ociepleniu/tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.01.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 1 sp: brame montujesz od wewnatrz budynku wiec mozna pozniej ocieplac - otwierasz brame , oklejasz prowadnice i po klopocie:) 2 sp: mozesz isc inna droga i tez poprawna - ocieplic sama szpalete, polozyc klej i siatke i tez bedzie dobrze nalezy pamietac przy tym o wymiarach bramy - szerokosc przy pierwszym sposobie zapowiedziec montazyscie przy pomiarze ile bedzie styro na szpalecieprzy drugim sposobie musisz znac wymiar bramy aby dobrac gr styro ogolnie latwiej dobrac styropian niz brame wiec polecam 1 sp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ok, podskornie czuje, ze beda problemy. Zalozmy, ze stawiam na brame uchylna. Jaka kolejnosc montazu przed czy po ociepleniu/tynku? To zależy jaką bramę. Trzeba się zdecydować. Jeżeli uchylna to montujesz tak; Inne bramy / segmentowe , zwijane ../ montujemy od środka na gotowy, otynkowany otwór. Tylko należy pamiętać, że potrzebne jest miejsce po bokach i od góry , zależnie od producenta i typu bramy. Musi być też do czego zamocować, czyli nie może to być sam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.01.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 mysle ze xps wystarczy a Zbigniew 100 dobrze objasnil montaz uchylnej ja niestety tylko segmentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts