kurt76 14.01.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dzieki Panowie, biore sie za analize powyzszych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunt_wysadzinowy 19.02.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 po drugie nie dasz kluczy do ostatecznych drzwi budowlańcom. jak dla mnie to nie jest argument, wymiana wkładki to raczej nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunt_wysadzinowy 19.02.2018 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Drzwi oraz okna drewniane powinny być montowane po zakończeniu wszystkich prac mokrych (po wylewkach, po tynkowaniu). A jak jest z drzwiami stalowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grunt_wysadzinowy 19.02.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Na wiosnę będę miał stan surowy otwarty. Podsumowując, z tego wątku dowiedziałem się (biorąc pod uwagę większość postów) że drzwi drewniane i bramy garażowe należy zamontować po tynkach i posadzkach. Jak jest z drzwiami stalowymi? Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zamontować je zanim będą tynki i posadzki? Kluczowe pytanie, jak zabezpieczyć instalacje przed kradzieżą zanim zostaną zamontowane docelowe drzwi i brama garażowa? Pomyślałem o prowizorce z płyty osb na zawiasach ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jak to się robi prawidlo na budowach? Jeszcze jedno pytanie: montaż drzwi i bramy garażowej powinna być przed elewacją zewnętrzną? Wydaje mi się to oczywiste ale nie mam doświadczenia więc może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.02.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Kluczowe jest zabezpieczenie drzwi przed uszkodzeniami w czasie budowy. Przypadki zdarzają się na każdym etapie. Zaczynając od nieroztropnego fachofca, poprzez dostawców wnoszących kanapę kończąc na psie zostawionym w domu. W przypadku drewnianych drzwi decydują względy gwarancyjne - prace mokre mogą doprowadzić do zawilgocenia drzwi. Brama - tynki są istotne (a raczej prosta, równa powierzchnia). Posadzka także była by ok. Niektórzy producenci zalecają montaż elementów pionowych do podłogi. Ale bardziej istotne są niedomówienia co do wysokości posadzek - później okazuje się że ustalenia się nie pokrywają z rzeczywistością. Zabezpieczenie - drzwi tymczasowe, stare, z demontażu. Drzwi z desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts