Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 7 years później...

Na wiosnę będę miał stan surowy otwarty. Podsumowując, z tego wątku dowiedziałem się (biorąc pod uwagę większość postów) że drzwi drewniane i bramy garażowe należy zamontować po tynkach i posadzkach.

Jak jest z drzwiami stalowymi? Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zamontować je zanim będą tynki i posadzki?

Kluczowe pytanie, jak zabezpieczyć instalacje przed kradzieżą zanim zostaną zamontowane docelowe drzwi i brama garażowa? Pomyślałem o prowizorce z płyty osb na zawiasach ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jak to się robi prawidlo na budowach?

Jeszcze jedno pytanie: montaż drzwi i bramy garażowej powinna być przed elewacją zewnętrzną? Wydaje mi się to oczywiste ale nie mam doświadczenia więc może się mylę.

Kluczowe jest zabezpieczenie drzwi przed uszkodzeniami w czasie budowy. Przypadki zdarzają się na każdym etapie. Zaczynając od nieroztropnego fachofca, poprzez dostawców wnoszących kanapę kończąc na psie zostawionym w domu.

W przypadku drewnianych drzwi decydują względy gwarancyjne - prace mokre mogą doprowadzić do zawilgocenia drzwi.

Brama - tynki są istotne (a raczej prosta, równa powierzchnia). Posadzka także była by ok. Niektórzy producenci zalecają montaż elementów pionowych do podłogi. Ale bardziej istotne są niedomówienia co do wysokości posadzek - później okazuje się że ustalenia się nie pokrywają z rzeczywistością.

Zabezpieczenie - drzwi tymczasowe, stare, z demontażu. Drzwi z desek.