Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie zima???plstyfikatory itp.

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam zamiar w najbliższych dniach zacząć murować ściany temperatura ma oscylować w okolicach +4 stopni oczywiście czytałem że można stosować tzw. plastyfikatory lecz także piszą że pogarszają one właściwości zaprawy, natomiast stosowanie samej zaprawy cementowo-wapiennej odradza się w temperaturach niższych od +5 a nawet gdzieś pisali że +10..

Proszę wszystkich o podzielenie się opiniami i doświadczeniami na ten temat.

Pozdrawiam

Pawel

Mam rozpoczęte mury parteru z listopada (bk na kleju).

Dzis byłem na działce, temp. otoczenia +6 a dookoła kupe sniegu i wszystko oblodzone. Temperatura materiału napewno poniżej zera.

Myśle że nie warto...

P.S. W październiku jak murowałem garaż w dzień było +5-8 a w nocy spadało do -2 ale pustaki nie były przemarźnięte to był tylko przymrozek a teraz to co innego.

Same plastyfikatory nie zmniejszają zbytnio właściwości zapraw. Pamiętaj, że na jakość zaprawy wpływają również inne czynniki takie jak:

dozowanie odpowiednich ilości składników, jakości cementu, wilgotności kruszywa, wskaźnika c/w ...

Obawiać się mozesz, gdy spodziewać się można na prawdę mocnych mrozów (mówię to o -10').. natomiast przy niewielkich przymrozkach można smiało prowadzić roboty murowane i spać spokojnie (użyj tylko plastyfikatora zgodnie z zaleceniami producenta)...

A jeżeli chodzi o sam plastyfikator to można kupić kanister 5l za niecałe 20zł. Jak znajdziesz produkt w tych cenach to kupuj śmiało...

Przyjemnego murowania życze :)

Murować możesz spokojnie,dodając specjalny dodatek do murowania zimą. Natomiast musisz zwrócić uwagę na dopasowanie środka do używanej zaprawy. Do gotowej zaprawy murarskiej trzeba dodać inny środek niż do zaprawy wykonanej samodzielnie (chociaż nie zawsze), natomiast do zaprawy klejowej murarskiej jest zupełnie inny środek. Właściwe dopasowanie jest istotne dla efektu końcowego a produkty na rynku bywają o różnych właściwościach.

Pozdrawiam