Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest taki zawias meblowy

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam rozwiązania do zrealizowania otwieranego zagłówka do łóżka. Chodzi o to, aby po zabraniu poduszek można było zagłówek położyć na materacu i dostać się do przestrzeni za nim ( jest tam półka ). I nie wiem, jaki zrealizować zawias meblowy.

Rysunek pokazuje jak sądzę dokładnie, gdzie zawias ma być zamocowany. I jak ma się zagłówek otwierać.

Może ktoś ma pomysł?

Michał

Rysunek1.jpg

Albo zapytam inaczej, bo inny pomysł mi się do głowy wdarł :)

Popatrzcie na załączone zdjęcie - są tam dwa zagłówki, które są regulowane. Tzn. można je wysunąć w kierunku łóżka ( dołem), co by była pozycja bardziej do czytania. Robi się to wciskając zagłówek od góry - ma jakiś mechanizm po bokach, że skokowo zmienia swoje położenie, tzn. dół wysuwa się na łóżko. Co by cofnąć, czyli zagłowek postawić do pionu należy wcisnąć od góry do końca i puścić - wtedy wróci.

Jak to jest zrobione?

Michał

apollo_relax_ful&#10.jpg

jesli dokładnie rozpatrywac rysunek to wg. mnie ta klapa nie bedzie sie otwierać - mam na mysli to szczelina między cześcią stałą zagłówka a klapa jest ukryta za materacem i jesli chcesz znaleźć zawias który najpierw podniesie klape do góry a potem ja położy to bedzie cięzko. Jeśli podział będzie powyżej materaca to z zawiasem nie ma problemu można uzyć zawias meblowy ze spręzyną dociskową - poszukaj w katalogu on-line Hafele /Blum / Schachermeyer/

Są tam dobre opisy i rysunki jak mogą się otwierać zawiasy.