Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowanie zimą.plastyfikatory itp?

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam,

A jak to sie ma do fundamentow? Planuje rozpoczecie budowy w Marcu.. sa jakies plastyfikatory do betonu? Jesli tak, jest sens je stosowac czy lepiej poczekac chwile i zaczac jak sie ociepli?

Ciekawe jak takie plastyfikatory podnosza koszty wykonania fundamentow.. macie jakies doswiadczenia z tym? Chetnie poslucham ;)

Pozdrawiam,

--

p.

Witam,

A jak to sie ma do fundamentow? Planuje rozpoczecie budowy w Marcu.. sa jakies plastyfikatory do betonu? Jesli tak, jest sens je stosowac czy lepiej poczekac chwile i zaczac jak sie ociepli?

Ciekawe jak takie plastyfikatory podnosza koszty wykonania fundamentow.. macie jakies doswiadczenia z tym? Chetnie poslucham ;)

Pozdrawiam,

--

p.

Powszechnie stosuje się plastyfikatory do betonu w warunkach zimowych, do temperatury -8 ; -10 (bywają i do niższych temperatur) i nie jest to wielki koszt, praktycznie każda betoniarnia, może Ci przygotować taki beton....

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Mam zamiar w najbliższych dniach zacząć murować ściany temperatura ma oscylować w okolicach +4 stopni oczywiście czytałem że można stosować tzw. plastyfikatory lecz także

Pawel

Nie rób tego. Nie buduj w takim zimnie. Poczekaj i weź na wstrzymanie. Ja wiem, że cię korci ale odpuść sobie :-)

• 3 weeks później...

Jak tam efekty....

Ja murowałem kiedyś takie pierdoły w zimie,(nie miałem ciepłej wody fakt) cegłe pod belki stalowe, małe podmurówki w remontowanym domu, i niektóre fragmenty są słabe, widać na zaprawie odbicie po kryształach lodu. Dodawałem plastyfikator, ale przyszło -10 - -15 st. w nocy i du.. z trupa.... Sam oceń czy warto, czasami można się przejechać, i coś może kosztować 2 lub 3 x drożej....... na pewno uważnie obserwuj prognozy pogody!!!! No i ciepła woda - zdrowia doda (dla betonu).. :)