Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OŚWIETLENIE, instalacja elektryczna: jak rozplanować?

Paty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie chce żadnego ołtarzu ani innego UFO. Myślałem o czymś delikatnym, na powiedzmy 20cm od ściany. Na lampę stojącą miejsca nie ma niestety. Musi być więc coś wiszącego. I na pewno nie żyrandol. Z kinkietami, jak wspomniałem jest też kłopot bo trzeba sporo przewodów w ścianach poprowadzić a kucie żelbetonywch ścian w bloku do przyjemności nie należy. I te podwieszane opcje zostały na placu boju niejako drogą eliminacji utrudnień

Zależy jaki styl będziesz miała mi podoba sie coś takiego http://allegro.pl/nowoczesna-lampa-drewno-chrom-przysufitowa-szyba-i1413404502.html

Miał :) A w zasadzie mieli :)

Ma być nowocześnie. Już bardziej coś w TYM stylu do mnie gada.

No dobra, a moze tak ogólnie zaczniemy - jak powinno być rozmieszczone oświetlenie przy takim układzie mebli?

Nielot ciesze sie ze styl nowoczesny, wskazany "zyrandol" moze byc, chociaz z serii lodowych widzialam wiele ladniejszych - ale to i tak ostatnia kwestia.

Centralne oswietlenie nad stolem (jeden zwis, pewnie ze 3 slabo swiecace zarowki)

Oswietlenie nad stolikiem kawowym kilku ramienne aby objac reszte pokoju + lampka na biurko lub kinkiet

Lub oswietlenie nad stolikiem kawowym nieco slabsze + takie male oswietlenie jak wskazaliscie wczesniej w okolicach biurka.

Czy to jest mieszkanie czy dom?

Ta lampa z mojego linku to tylko tak.... Pierwsza z brzegu. Zwis nad stołem opracowaliśmy już wcześniej. Kwestia tylko znalezienie czegoś co się nam spodoba.

Lampka na biurko musi być ponieważ dużo czasu spędzam przy obróbce zdjęć na kompie.

Ten stolik to tak średnio kawowy bo kawy nie pijam :)

To jest mieszkanie

Rozmawiałem z wykonawcą. No nie pomógł skubany bo dla niego to żadna różnica czy podwieszane czy kinkiety na ścianach. Zwariuję chyba przez to oświetlenie.

Właśnie posłałem maila do Pani która nam projektowała łazienkę z prośbą o projekt oświetlenia. Może coś się wyklaruje :)

Edytowane przez nielot2

nielot2 jesli CI sie podobaja sufity podwieszane to smialo rob. Venus sie nie podobaja wiec ich nie proponuje.Ciezko stwierdzic jaki charakter bedziesz mial wnetrza, jakie meble i co bedize do nich pasowalo. Temat rozmieszczenia oswietlenia to jedno, a typu oswietlenia/wygladu to druga sprawa.

Ja bede starala sie dopasowac zwis nad stolem z tym co powiesze centralnie nad stolikiem przy kanapie, tak zeby nie bylo rozdzwieku. potem mozesz zawsze zobaczyc co z danej serii oswietlenia wystepuje w sklepach i sie decydowac.

ja u siebie nie chciaalbym robic podwieszanych sufitow, ale bede zmuszona w kuchni - bo rura od okapu bedzie szla i wole sufit podwieszany niz gola rure widziec. w salonie jest to kwestia dyskusyjna - jesli bedziemy robic DGP z kominka to wtedy bedzie kawalkiem sufit podwieszany i wtedy pewnie zrobimy halogeny, jesli nie bedzie DGP to nie bedzie sufitow podwieszanych i nie bedzie halogenow.

Sufit podwieszany ladnie dobrany czasem nawet mi sie podoba (taksamo jak jakies wariacje z g-k), ale robienie tylko dlatego bo tak wszyscy robia do mnie nie przemawia.

nielot2 a w sklepach byles? poogladac, pomacac, powyobrazac sobie jak by to bylo w waszym salonie? bo to pomaga, przynajmniej eliminujesz rzeczy, ktore Ci sie nie podobaja.

Np. ja przy biurku wole miec jakas lampke na biurku, gdzie moge sterowac slupem swiatla. Taka lampa na gorze, czy halogeny w podwieszanym suficie nie bylyby dla mnie wystarczajace.

oczywiscie posty z realizacjami wnetrz tez sa pomocne :D

Właśnie przekopuję się przez wątek z salonami :) Sklep... średnio bo niekoniecznie to co jest w UK będzie do kupienia w Polsce. Wiem że podobają mi się takie kinkiety które świecą w górę i w dół :) I to by było na tyle hehe

A jakby dać 4 kinkiety na przeciwległych ścianach, zwis nad stołem i podwieszany pas z halogenami nad biurko ? Wystarczy żeby oświetlić pokój? Dobrze rozplanowane ?

Jak się komuś będzie chciało to pomalujcie po planie pokoju :)

http://img822.imageshack.us/img822/8585/wiato1.jpg

Edytowane przez nielot2

super kinkiety ma ktoras z dziewczyny - ale chodzi mi o takie co maja nakladke na czesc gorna i maja rozdzielony promien swiatla. kurcze, teraz mi uleciało która... możliwe że venus...

ale chodzi mi o coś takiego, dziewczyna któraś pokazała zdjęcia z domu i wygląda to bardzo fajnie!

http://img269.imageshack.us/img269/7584/kinkietcubikr1aluminium.jpg

ja trochę żałuję, że już kinkiety na schody kupiliśmy, bo dopiero potem te zobaczyłam. nie są super tanie, ale też nie są znów drogie.

a czy siedząc przy biurku górne światło Ci wystarczy? bo ja nie lubię jak się schylę i głowa robi mi cień.

Niezaleznie od. Tego jakie bedzie swiatlo na scianie z biurkiem to i tak bedzie lampka biurkowa. A te kinkiety faktycznie bardzo fajne.

Ale mówisz o tym że ktoś miał te właśnie Chors'y czy takie same ale innego producenta i może nieco tańsze?

Edytowane przez nielot2

o nie ja chorsow nie mam ale ciezko na nie choruje, niestety narzeczony mniej :D

Natomiast zalecam sprawdzenie jakie dokladnie zrodlo swiatla sie w nich montuje, bo z tego co wiem zwykle jest to tylko oswietlenie dekoracyjne :( Ja chcialam je miec na 2 hollach, ale rozmowa z profesjonalista przeglosowala doszczetnie moje upieranie sie na chorsy.