nielot2 29.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 No tak czulem. Jak sie zdecyduje na tanie zarowki LED to zaraz sie okaze ze to wcale dobre rozwiazanie nie jest. Halogeny odpadaja bo z tego co gdzies przeczytalem koszmarnie pradozerne sa i do tego sie grzeja i w ogole sa be I w takiej sytuacji jesli oswietlenie ma byc na bazie sufitu powieszanego to z jakiego zrodla swiatla korzystac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Halogeny mają jeszcze inne przypadłości o których pisałem, a które żeby wyeliminować trzeba stosować odpowiednie oprawy lub inne typy niż te najpopularniejsze.Owszem grzeją się. Zużycie światła zależeć będzie jednak od mocy zastosowanych halogenów i czasu ich pracy. Jeśli już halogeny , to moim zdaniem najlepiej skorzystać z tych na 230V w odpowiedniej oprawie. Dają zbliżone światło do tradycyjnych źródeł żarowych. Jest cała masa opraw na świetlówki kompaktowe i liniowe z dowolną barwą światła a także tzw. "linestry"( żarowe ale liniowe) . Strefy dodatkowe - wydzielone można zawsze oświetlić żarowym, lub eksponować halogenem. O typach oświetlenia i sposobach rozmieszczenia gdzieś w "grzechach" mi się chyba coś napisało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 29.01.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Znalazlem, przeczytalem i dalej nic nie wiem Mi to chyba trzeba jak krowie na granicy i to w wersji obrazkowej. Poddaje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 29.01.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) To jeszcze tak zapytam zeby zrozumiec kwestie zrodla swiatla do downlightow. Czy zarowka energooszczedna (http://allegro.pl/zarowka-energooszczedna-20w-e27-najtaniej-i1423476524.html) to wlasnie ta swietlowka kompaktowa? I jesli tak to rozumiem ze zdecydowana ich wiekszosc ma wieksze rozmiary stad i rozmiary oprawek do downligtow sa calkiem spore, tak ? Idac dalej - czy te zarowki moga wspolpracowac ze sciemnaczem ? Bo podobbno do takich zadan sa specjalne i to dosc drogie produkty. http://www.olampa.pl/kategoria-oswietlenie-domu-mieszkania-284.html?&start=50 - tutaj sa ciekawe oprawy ale przy chyba wszystkich jest adnotacja o braku transformatora.... Do jakiego zrodla swiatal ow transformator jest potrzebny ? I ostatnia sprawa - czy te wspomniane przeze mnie wczesniej Briluxy (http://www.luxmarket.pl/asortyment/brilux-elgo/oprawa-natynkowa-r-3500t-e27/5213) z opcja na energooszczedna zarowke wystarcza do oswietlenia naszego salonu rozlokowane po 2 nad sofa, telewizorem i biurkiem? Czy takie oprawy rozpraszaja swiatlo? Choc chyba ich minusem jest brak mozliwosci zmiany kata swiecenia. Lojesuuuuu oszaleje normalnie Edytowane 29 Stycznia 2011 przez nielot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 To jeszcze tak zapytam zeby zrozumiec kwestie zrodla swiatla do downlightow. Czy zarowka energooszczedna (http://allegro.pl/zarowka-energooszczedna-20w-e27-najtaniej-i1423476524.html) to wlasnie ta swietlowka kompaktowa? I jesli tak to rozumiem ze zdecydowana ich wiekszosc ma wieksze rozmiary stad i rozmiary oprawek do downligtow sa calkiem spore, tak ? Idac dalej - czy te zarowki moga wspolpracowac ze sciemnaczem ? Bo podobbno do takich zadan sa specjalne i to dosc drogie produkty. http://www.olampa.pl/kategoria-oswietlenie-domu-mieszkania-284.html?&start=50 - tutaj sa ciekawe oprawy ale przy chyba wszystkich jest adnotacja o braku transformatora.... Do jakiego zrodla swiatal ow transformator jest potrzebny ? I ostatnia sprawa - czy te wspomniane przeze mnie wczesniej Briluxy (http://www.luxmarket.pl/asortyment/brilux-elgo/oprawa-natynkowa-r-3500t-e27/5213) z opcja na energooszczedna zarowke wystarcza do oswietlenia naszego salonu rozlokowane po 2 nad sofa, telewizorem i biurkiem? Czy takie oprawy rozpraszaja swiatlo? Choc chyba ich minusem jest brak mozliwosci zmiany kata swiecenia. Lojesuuuuu oszaleje normalnie ad1 tak, niestety nie są małe, ale dają dużo światła. Zabudowane d-l nie nadają się do każdego wnętrza.Nabudowane takoż.To oprawy typu architektonicznego. ad2. Można ściemniać, ale to drogi interes. Wymagają drogich modułów elektronicznych . Lepiej ściemniać na halogenach , żarowych, linestrach. ad3 transformatory są niezbędne dla opraw z halogenami 12V.To co pokazałeś to "oczka". Najprostszy downlight do zabudowy znajdziesz w Brilux na halogen 230V. Zobacz np. serię Aspro regulowane i stałe.Nie jest to technika DarkT. ale w domu można się pobawić i nie jest to takie ważne. ad4. Nie odpowiem Ci na to pytanie. Brilux nie zamieszcza kart rozsyłu światła dla opraw na swojej stronie tylko w katalogu. Ja mam stary katalog i z tego co widzę ( jeśli oznaczenia są te same, rozsył jest nierównomierny więc nieznacznie można kierować oprawą żeby zmienić pole świecenia np. bardziej na ścianę) Czy jesteś pewien, że odpowiada Ci ten typ oprawy? To dosyć duża oprawa o specyficznej formie. Nadaje się do bardzo nowoczesnego wnętrza a najlepiej do obiektu użyteczności. Estetycznie do salonu chyba nie bardzo:). Za mało wiem o tym czego oczekujesz i przyznam się , że nie wiem jak wygląda Twój salon. Coś mi się wydaje, że w ogóle źle podchodzisz do rzeczy. W salonie powinieneś mieć oświetlenie ogólne i oświetlenie strefowe oraz możliwość regulacji w zależnie od potrzeb ( np przy komputerze, tv oficjlne, tv itp. Żeby móc ustawiać sobie nastrój, możesz dołożyć oświetlenie boczne lub pomocnicze. O! Już wiem. Wspomniałeś o ściemniaczach. To fajnie, będzie łatwiej wytłumaczyć. Zaawansowane ściemniacze pracują na tzw. elektronicznie ustawianych scenach świetlnych. Polega to na tym , że w układzie programowalnym są ustawienia pożądane , które za jednym naciśnięciem guzika, pilota ustawią Ci odpowiednie światło. Zazwyczaj ustawia się następujące sceny : Pełne światło, Relaks, Kolacja( nastrój), TV. Ty powinieneś móc zrobić u siebie to samo nawet bez pomocy drogiej elektroniki - ręcznie przyciskmi lub prosty ściemniczem, bo pokój jest wielofunkcyjny. Skoro masz kłopoty , jak sam piszesz ze zrozumieniem mnie ( przykro mi) wejdź na stronę firmy, z którą współpracuję i zobacz jak to może wyglądać http://www.artcinema.pl/main_i.html Kliknij wirtualny spacer. To są prawidłowe ustawienia oświetlenia w pomieszczeniach. U Ciebie nie musi się odbywać płynnie i przez elektronikę ale ręcznie powinieneś móc uzyskać odpowiednie ustawienia. Zobaczysz tam jednak ideę ustawienia świateł ,czyli to czego nie zrozumiałeś wcześniej. Zwróć na rodzaje opraw zastosowanych. nie ma tam oczek są proste d-l na halogen, światło pomocnicze, kinkiety i oświetlenie efektowe typu led. Miłej zabawy Światła sobie ustawiasz sam na prezentacji za pomocą pilota.Może coś się rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 29.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) ad1 tak, niestety nie są małe, ale dają dużo światła. Zabudowane d-l nie nadają się do każdego wnętrza.Nabudowane takoż.To oprawy typu architektonicznego. Ta wielkość mnie najbardziej martwi. Moim zdaniem ten typ zdecydowanie pasuje do pomieszczeń biurowych albo inne użyteczności publicznej. W domu jakos mi się to nie widzi ad3 transformatory są niezbędne dla opraw z halogenami 12V.To co pokazałeś to "oczka". Najprostszy downlight do zabudowy znajdziesz w Brilux na halogen 230V. Zobacz np. serię Aspro regulowane i stałe. Ależ paskuda Ale rozumiem że takie małe "oczka" to tylko albo halogen albo led, tak ? Za mało wiem o tym czego oczekujesz i przyznam się , że nie wiem jak wygląda Twój salon. Na początku wątku jest skan z rozrysowanymi wymiarami i planowanym ustawieniem mebli. Samo pomieszczenie obecnie wygląda tak: http://img26.imageshack.us/img26/1999/99939772.jpg http://img534.imageshack.us/img534/359/79907817.jpg Stół, szafka pod TV, biurko będą białe i proste. Mniej więcej w tym stylu: http://img441.imageshack.us/img441/2745/big102475adf819b3fcd648.jpg http://img714.imageshack.us/img714/4880/biurkos.jpg W salonie powinieneś mieć oświetlenie ogólne i oświetlenie strefowe oraz możliwość regulacji w zależnie od potrzeb ( np przy komputerze, tv oficjlne, tv itp. Żeby móc ustawiać sobie nastrój, możesz dołożyć oświetlenie boczne lub pomocnicze. Dokładnie o to mi chodzi. I kompletnie mam pojęcia co i jak zrobić. Gdybym owo jakże cenne pojęcie miał to pewnie bym nie siedział teraz z bezradnie rozłożonymi rękoma i opuchniętą od czytania i kombinowania mózgownicą Spacerek fajny. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez nielot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 31.01.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Nielot, czy ty planujesz w tym pomieszczeniu ze zdjęć robić podwieszany sufit? Chcę się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 01.02.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 TAk ale nie na całości. Jedynie jakieś małe fragmenty. Choć na dzień dzisiejszy nadal nie ma żadnego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 01.02.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 TAk ale nie na całości. Jedynie jakieś małe fragmenty. Choć na dzień dzisiejszy nadal nie ma żadnego pomysłu. Ufff, przeczytałam cały wątek. Chyba się nieźle "zakręciłeś" z tym oświetleniem. Powiem tak, oświetlenie to jeden z najważniejszych elementów i zasada damy oświetlenie, a później zastanowimy się nad funkcją może mieć ogromne konsekwencje. Dlatego zacznij od początku. Usiądźcie z kartką papieru przy dobrej kawie i zróbcie listę. Jakie oświetlenie jest ważne dla nas w salonie/jadalni/biurze (ogólne mocne, punktowe, nastrojowe)? Gdzie spędzacie w salonie najwięcej czasu (przy stole, na kanapie, przy komputerze)? Jakiego oświetlenia w danym miejscu potrzebujecie? Nie wiem, czy dobrze doczytałam, ale w podwieszanym suficie chcielibyście umieścić oświetlenie, które będzie oświatlało cały pokój i będzie pełniło funkkcję górnego światła? - tu w 100% zgadzam się z Venus-czyli bardzo odradzam i ze względów technicznych (rozkład pomieszczenia) i ze względów ekonomicznych (koszty sufitu+koszty halogenów+koszty transformatorów+ koszty energii) oraz ze względów czysto estetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 01.02.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Zakrecilem to malo powiedziane Moim zdaniem w kazdym z pomieszczen musza byc co najmniej 2 opcje. Cos co rozswietli calosc w razie potrzeby i cos to bedzie dobre do ogladania TV czy po prostu relaxu. I cholernie ciezko to zaplanowac. Z tym podwieszanym to ja juz te nie wiem Zerknij na skan ukladu mebli - myslalem o podwieszanym z malymi halogenami/ledami nad sofa , biurkiem i TV. Nad stolem chcemy dac zwis. Na biurku i tak bedzie jeszcze jakac lampka. Tylko nie wiem czy to wystarczy. Z kinkietow ktore nanioslem na skan raczej zrezygnujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 01.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Zakrecilem to malo powiedziane Moim zdaniem w kazdym z pomieszczen musza byc co najmniej 2 opcje. Cos co rozswietli calosc w razie potrzeby i cos to bedzie dobre do ogladania TV czy po prostu relaxu. I cholernie ciezko to zaplanowac. Z tym podwieszanym to ja juz te nie wiem Zerknij na skan ukladu mebli - myslalem o podwieszanym z malymi halogenami/ledami nad sofa , biurkiem i TV. Nad stolem chcemy dac zwis. Na biurku i tak bedzie jeszcze jakac lampka. Tylko nie wiem czy to wystarczy. Z kinkietow ktore nanioslem na skan raczej zrezygnujemy. Nielot i właśnie o to chodzi. Zerkałam już wcześniej na rozklad mebli i nadal z Twojej wypowiedzi wynika, że zabrakło początku o którym napisałam. Nie w każdym pomieszczeniu "muszą być przynajmniej dwie opcje", może być więcej, albo jedna to naprawdę zależy od potrzeb i funkcji jakie chcecie. I to nie jest takie trudne, jeśli zaczyna się od początku, dlatego jeszcze raz sugeruję kartkę, papier, dobrą kawę i "wspólne przejście" przez to co napisałam wyżej i przez chwilę nie myśl o rozwiązaniach, których oglądałeś tysiące tylko o własnych potrzebach, bo to przecież wy będziecie tam mieszkali. Jak poznacie własne potrzeby, wybór odpowiedniego oświetlenia to będzie tak zwany "pis of kejk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 01.02.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 http://img163.imageshack.us/img163/3711/1ccc.jpg Taka sugestia od Pani architekt się pojawiła z wykorzystaniem taśmy LED. Niby coś w tym jest ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 02.02.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ale, jest to jedno z tysiąca rozwiązań, które oglądałeś w przeciągu ostniego tygodnia, ciekawe, ale czy potrzebne, funkcjonalne, i czy pasujące do waszego wnętrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 02.02.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) KashaG - wnetrze bedzie nowoczecne wiec pasowac pewnie pasuje. Glowny problem polega na tym ze brak nam pomyslu na rozplanowanie swiatla. Na scianie z sofa i scianie z TV myslelismy o jakims swietle punktowym, takim ktore byloby najczesciej wlaczone - nie lubimy jak jest jasno w pokoju. Wolimy taki relaxacyjny polmrok. Obecnie w salonie w wynajmowanym mieszkaniu najczesciej zapalona jest tylko lampka na biurku. Swiatlo z zyrandola wlaczane jest tylko kiedy potrzeba jasnosci. Nad biurkiem w zasadzie mogla by byc ta sama opcja (cos delikatnego) bo i tak bedzie lapmka biurkowa do pracy przy komputerze. Nad stolem zdecydowanie zwis. Tylko w takim ukladzie obawiamy sie ze po prostu moze zabraknac swiatla jesli bedzie trzeba z jakiegos powodu oswietlic caly pokoj w stopniu porownywalnym do tradycyjnego zyrandola z jedna lub dwiema 60tkami. Nie mam nawet pewnosci czy LEDy mozna sciemniac ale z szybkiego googlowania wynika ze chyba tak (przynajmniej tasny LEDowe mozna). Mogloby to byc jakims polsrodkiem - kupic LEDy 3x1W (powiedzmy 9 - po 3 na sciane nad sofa, nad TV i nad biurkiem)i rozjasniac je kiedy potrzeba a miec je sciemnione przez wiekszosc czasu. Dodatkowo dodac mozliwosc osobnego wlaczania wszystkicj scian. Ma to rece i nogi ? W tym ukladzie mozna by tez myslec o wcieleniu w zycie projektu Pani architekt choc jakos nie mam przekonania do tasm LEDowych. Sam nie wiem czemu Na czerwono obrys sufitu podwieszanego. Na niebiesko LEDy http://img156.imageshack.us/img156/1656/48668762.jpg Edytowane 2 Lutego 2011 przez nielot2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 02.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nielot, fajnie, że napisałeś co lubicie i co byście chcieli i teraz wszystko jest jasne (jak światło). Wasz pokój ma 14m kw. i 2,5 m wysokości - jeszcze raz bardzo odradzam wam podwieszany sufit/listwę na ścianę gdzie strumień światła skierowany jest w dół. To poprostu nie będzie dobrze wyglądać. Jako główne źródło światła dałabym na środku pokój plafon z dimerem. Plafon powinien być w kolorze sufitu (jeśli biały sufit to biały plafon), tak aby jak najmniej się rzucał w oczy. Lampa nad stołem jest strategiczna jeśli chodzi o efekt "wow" ponieważ będzie na pierwszym planie i na wysokości wzroku. Na ścianę pomiędzy szafką z telewizorem kinkiety (pasujące do żyrandola z jadalni), które będą dawały dwa strumienie światła (do góry i do dołu), co optycznie wydłuży ścianę. Nie wiem jak z meblami, ale dodatkowy efekt da jeszcze jedna duża lampa stojąca (ustawiona pomiędzy ścianą a kompem), która będzie pełniła funkcję oświetlającą biurko i dekoracyjną. Nowoczesne wnętrze naprawdę nie potrzebuje podwieszanych sufitów wypełnionych ledami aby się obronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 03.02.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kasha, dzięki. Niestety jednak podwieszany będzie. Pomęczyłem trochę biednego ale nad wyraz cierpliwego Wojtka i chyba osiągneliśmy concensus Wojtek mnie przekonał że taka zabudowa wyodrębni z architektury pokoju część relaksacyjno wypoczynkową a ja się z Nim zgodziłem. Mojej żonie pomysł również przypadł do gustu. CZerwone punkty to ciepłe LEDy o mocy 1,5 W (może mocniejsze, trzeba zobaczyć jak to będzie świecić). Zielone to zwis nad stołem który żadnej dyskusji nie podlegał Pomarańczowe to 2 opcje - albo Power LEDy 3x1W albo linestry w oprawach wbudowanych. Rozważane jest też skorzystanie z linestrów po bokach zabudowy ale to jest na razie wielka niewiadoma http://img822.imageshack.us/img822/1117/sufitzledamiiswietlwkam.jpg Żeby nie było dziwnie i żeby wspomnianą wcześniej przestrzeń wypoczynkową podkreślić zabudowa będzie spuszczona na ściane i zawiśnie na niej TV http://img560.imageshack.us/img560/5373/38207781.jpg Serdeczne podziękowania dla wszystkich udzielających się a szczególnie dla Wojtka i jego cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KashaG 04.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ledy nie zastąpią głównego oświetlenia, ale napewno będzie ładnie. Trzymam kciuki i pochwalcie się rezultatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts