Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalunki stropowe , wasze doświadczenia

Recommended Posts

Witaj, Ja osobiście korzystam z szalunków GBG, i sa bardzo trwałe, szybko się montuje , podpory posiadają duzy zakres regulacji wysokości od ok. 1,5 m do 5,5m, są 2 rodzaje malowane albo ocynkowane, kiedys używałem malowanych teraz przerzucilem sie na ocynkowane, ale na poczatek jak masz małą budowe to mozesz spokojnie wziac te malowane, są tańsze i lekkie, ocynkowane są droższe ale są dłuzej wytrzymale maja wieksza nosność wiec bardziej nadaja sie juz na wieksze budowy. Dzwigary drewniane, sa rózne rozmiary, sklejka tak samo, masz tez 2 rodzaje albo z brzozy albo topola, ale ogolnie taka sklejka wystarcza na zaszalowanie od 7 do 9 stropów, pamietaj ze jak dotniesz sklejke do potrzebnych wymiarów to boki pomaluj farbą akrylową, jak posmarujesz płynem antyadhezyjnym to to dodatkowo zabezpiecza przed przyleganiem sklejki do betonu i tez zwieksza jej wytrzymalosc, z pozostalych elementow to jest trojnoga i glowica ocynkowane i plyta trojwarstwowa ze swierku

Witaj, Ja osobiście korzystam z szalunków GBG, i sa bardzo trwałe, szybko się montuje , podpory posiadają duzy zakres regulacji wysokości od ok. 1,5 m do 5,5m, są 2 rodzaje malowane albo ocynkowane, kiedys używałem malowanych teraz przerzucilem sie na ocynkowane, ale na poczatek jak masz małą budowe to mozesz spokojnie wziac te malowane, są tańsze i lekkie, ocynkowane są droższe ale są dłuzej wytrzymale maja wieksza nosność wiec bardziej nadaja sie juz na wieksze budowy. Dzwigary drewniane, sa rózne rozmiary, sklejka tak samo, masz tez 2 rodzaje albo z brzozy albo topola, ale ogolnie taka sklejka wystarcza na zaszalowanie od 7 do 9 stropów, pamietaj ze jak dotniesz sklejke do potrzebnych wymiarów to boki pomaluj farbą akrylową, jak posmarujesz płynem antyadhezyjnym to to dodatkowo zabezpiecza przed przyleganiem sklejki do betonu i tez zwieksza jej wytrzymalosc, z pozostalych elementow to jest trojnoga i glowica ocynkowane i plyta trojwarstwowa ze swierku

nie slyszalem o tej firmie

z opisu jakosc jak wiodacych producentow - dlugo na nich pracowales??

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Dzięki za pomoc,

a jeżeli chodzi o GBG, to dzwoniłem tam i konsultant obliczył, wycenił i pomógł mi w decyzji. Zaproponował mi również dwie opcje do wyboru - mogę kupić szalunki lub je wynająć, a jeżeli będę miał problemy, to przyjadą i pomogą w montażu.

Teraz tylko muszę się zastanowić czy kupić czy wynająć.

Witam

już podaję cenę za wynajem szalunków:

2 zł/m2 za szalunki ścienne i 50 gr/m2 za szalunki stropowe- cena wynajmu za dobę.

Taką cenę mi zaproponowano i jak się okazuje, to do budowy domku jest ok, szalunków używa się kilka dni, więc nie opłaca się kupować, chyba, że dla firmy.

Rozmawiałem z konsultantem GBG i powiedział, że mogę podać jego numer, więc:

512 370 306

Powodzenia

• 2 years później...
Tu na Podkarpaciu kupisz za 1400 zł blisko 3 kubiki drzewa. deski 32mm starczy na 93 m^2 ... i te deski w większości można dać jako łaty na dach.

Można się brechać itp z tego. Ale jeszcze z tych łat robiłem stelaż do łóżka i po przecheblowaniu jak nówki.

po 24 latach na dachu.

Wow ale ceny , mieszkam na podkarpaciu i ostanie ceny jakie znam to 670-950za m3 deski szalunkowej. Gdzie tak tanio ?

• 4 months później...
Witam

już podaję cenę za wynajem szalunków:

2 zł/m2 za szalunki ścienne i 50 gr/m2 za szalunki stropowe- cena wynajmu za dobę.

Taką cenę mi zaproponowano i jak się okazuje, to do budowy domku jest ok, szalunków używa się kilka dni, więc nie opłaca się kupować, chyba, że dla firmy.

Rozmawiałem z konsultantem GBG i powiedział, że mogę podać jego numer, więc:

512 370 306

Powodzenia

chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz

na kompletny szalunek w systemie doka składają się stemple,głowice,dźwigary Doka,x2 lub kantówki na górna warstwę , i płyty szalunkowe 1,25 x2,5 standardowy wymiar

najniższa cena to obecnie w granicach 1,70zł netto za m2 więc przy 100m2 to jest 1,7 x100x28 to jest 4750 zł netto...

a gdzie robocizna i jeszcze wszystkie boki

ludzie zanim coś napiszecie zastanówcie się trochę...

Mam w projekcie ujety strop monolityczny , jestem na etapie szukania wykonawcow i wystraszyliscie mnie okropnie.Moj strop ma okolo 240 m kw.Dom 23,5 dl na 9.5 szer. plus dostawiony garaz w L-ke. Zaczynam sie zastanawiac nad filigranem badz smartem ,tylko mam obawy aby przy zmianie stropu nie wyskoczyly mi jakies slupy w domu. Dom byl projektowany wlasnie tak ,by tych podpor uniknac.

• 1 month później...
Panowie, nie ma co się bawić w zamienniki czy jakieś drewniane „pseudo-szalunki”... Zbudowałem w swojej historii już parę domów i z doświadczenia korzystam już tylko z szalunków Hunnebeck (kiedyś Harsco). Cena uważam że jest odpowiednia jak za sprzęt budowlany takiej jakości... Oczywiście można bawić się w jakieś zamienniki ale kto będzie pokrywał koszty wyburzenia krzywych ścian? A jak nie będą to takie rażące odchylenia to... kto z Was chciałbym mieszkać z krzywym domu?