kaz1719505673 08.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 W ogóle masz okna? 6 komorowe ramy z potrójną szybą @kamieniarz - przy jakiej temperaturze zewnętrznej temperatura w domu spada ci przez 4 doby o 1 stopień. napisałem 3-4 ale to przegięcie , w sumie można powiedzieć że przez weekend , w piątek po południu wyłączyłem pompę a w poniedziałek dopiero uruchomiłem , czyli w zasadzie 3 dni . Na zewnątrz w nocy było na pewno na minusie (przymrozki) a w dzień cieplej w okolicach zera może +1 . W domu jeszcze nie mieszkam i przez ten czas nie były otwierane drzwi ani okna , wentylacja z odzyskiem też nie była włączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 08.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 czy ktoś sprawdzał warunek 20dm3 zładu instalacji/1kW mocy grzewczej pompy w swojej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ważny jest przepływ, a nie ilość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 O podłogówce:Ważne aby w miejscach dylatacji ściana- podłoga i dylatację na płaszczyźnie montować element ochronny na rurze w celu zabezpieczenia prze scięciem rury.Długie pętle powyżej 70-80 metrów wymagają mocniejszej pompy (więcej energii).Ważne aby izolacja pod podłogówką na gruncie miała minimum 15 cm.Czasami trzeba się zastanowić się jak montować rury w pobliżu drzwi balkonowych czy wejściowych .Występują tam często mostki cieplne .Widać to w zimie gdy topi sie snieg na balkonie.Balkony ,tarasy ,podesty ,Wylewa sią razem z wieńcem i mamy podłogę lub sufit na podwórko.Nie pomaga izolowanie balkonu od spodu ,a nawet od góry .Taki mostek może znacznie zwiększyć koszty ogrzewania .Podobnie jest z izolacja ścian i fundamentów.Proponuję rozrysować sobie przekroje wtedy widać .Ciepło nie musi uciekać prosto i poziomo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 wsumie mierzyłęm termometrem dziecinnym:) ten do czoła ale ma funkcje pomiaru innych materiałów Microlife NC 100 wiesz nie chodzi mi o pomiar do 1 setnej:) ,ale zastanawia mnie czy dobrze dziala podłoga i oddaje tak jak powinna. Poco mierzysz temperaturę podłogi ??Waże czy tobie jest ciepło.Podłoga powinna być jak najchłodniejsza ,to świadczy o dobrej izolacji pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 czy ktoś sprawdzał warunek 20dm3 zładu instalacji/1kW mocy grzewczej pompy w swojej instalacji? Ten warunek podyktowany jest tym ,aby sprężarka PC załączała się jak najrzadziej.Jeżeli zapewnisz odbiór ciepła z PC na pozimie jej mocy nominalnej do podłogówki to ok. Ale jak podłogówka nie odbierze to pompa uzyska temp zadana i sie wyłączy .Potem czeka 20 minut. Wtedy bufor zasila instalację. Można zamontować PC z falownikiem np Powietrze woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Jeśli możesz to zwiększ ocieplenie do 15 cm, a wylewkę do 6-7cm. Mam powietrze woda split od 13 ..01.2011 do dzisiaj 780 kW dom 250 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Można zamontować PC z falownikiem np Powietrze woda. Jak ja nie lubie nachalnego wciskania, "na przyklad" jedynego slusznego rozwiazania, ups, przez przypadek takiego jakie sie samemu instaluje. Bo "na przyklad" sa tez pompy ciepla z falownikiem, ale woda-woda. marcin P.S. Nie mowie ze pompoa powietrze-woda jest zla. Czasem jest najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Jeżeli zapewnisz odbiór ciepła z PC na pozimie jej mocy nominalnej do podłogówki to ok. Ale jak podłogówka nie odbierze to ... Mało kto ma chyba tak przewymiarowaną pc, żeby podłogówka nie była w stanie odebrać energii, którą pc dostarcza. Liczeniem ilości zładu na kW mocy pc nie ma się co przejmować, tylko należy wykonać podłogówkę do pracy na 30-32 stopnie i podłączyć bezpośrednio do pc bez buforów, mieszaczy, zaworów czy innego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.02.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zgoda ,ale pod tymi warunkami.Działa doskonale i jest tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.02.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jak ja nie lubie nachalnego wciskania, "na przyklad" jedynego slusznego rozwiazania, ups, przez przypadek takiego jakie sie samemu instaluje. Bo "na przyklad" sa tez pompy ciepla z falownikiem, ale woda-woda. marcin P.S. Nie mowie ze pompoa powietrze-woda jest zla. Czasem jest najlepszym wyborem. Przecież ja tu nie sprzedaję ,tylko informuję. Nic z tego nie mam.Gdzie tu nachalne wciskanie.Ja lubię to rozwiązanie i tyle.A ty lubisz woda-woda.Czy ty jesteś nachalny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.02.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A ja mam pytanie - czy ci od Viessmann`a odpowiedzieli na maila kilka postów wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.02.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W ogóle ta instalacja jakoś śmiesznie działa - ostatnio zauważyłem, że jak temperatura na wyjściu DZ spada poniżej -1*C i delta poniżej 4*C to zaczyna się grzanie kominkiem. Czyli na siłę udowadnianie jaki viessmann jest wspaniały, jaki ma COP, jakie niskie koszty eksploatacji i stabilność DZ a tak naprawdę to udział kominka w wyprodukowywaniu MJ przekroczył 20%, więc dla picu odpalany nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 21.02.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Jaki jest odpowiedni przepływ wody w podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.02.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 a czy ktoś użytkuje połączenie podłogówki na rurkach grubych standard 16 mm z ogrzewaniem ściennym. Tam chyba rurki są 11 mm. 50% domu nagrzeje podłogówka a 50% ścienne. Stety lub nie, ale po to aby mieć podłogę drewnianą w pokojach a jednocześnie nie mieć przewymiarowanych grzejników pod PC idę w ogrzewanie ścienne. Jakieś uwagi, zależności, rady?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jaki jest odpowiedni przepływ wody w podłogówce ? Różnica temperatur powinna wynosić około 5 stopni .Ale jak noe potrzebujesz tyle mocy można zmniejszyć przepływ (większa różnica -Niższy bieg pompy, mniej pradu na cyrkulacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a czy ktoś użytkuje połączenie podłogówki na rurkach grubych standard 16 mm z ogrzewaniem ściennym. Tam chyba rurki są 11 mm. 50% domu nagrzeje podłogówka a 50% ścienne. Stety lub nie, ale po to aby mieć podłogę drewnianą w pokojach a jednocześnie nie mieć przewymiarowanych grzejników pod PC idę w ogrzewanie ścienne. Jakieś uwagi, zależności, rady?? Drewno i podłogówka -tak się robi. I działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Drewno i podłogówka -tak się robi. I działa rozumiem hydrali; wiem tak się robi, ale czy jest to najlepsze rozwiązanie do salonu gdzie będzie (oby) parkiet dębowy z 2,5-3 cm grubości? czy jest to najlepsze rozwiązanie w sypialni gdzie moja kobieta chce dać panele "mimo wszystko na potem" a ja na to kładę i tak wykładzinę, żeby mi się kurz do nóg nie czepiał. Podobnie u synka panele wszędzie, ale na pewno maluchowi dołożę jakiś dywan bo się będzie na nim bawił. I czy to polecacie do PC PW gdzie dość istotne jest dla rachunków nie wychodzenie najlepiej ponad 35 st GZ. tak więc nadal uważasz, że ścienne nie ma sensu? lepiej doradź jak wiesz co z tym ściennym ... jakieś różnice przepływów czy ciśnienia jak podłogówką? Ilość m2 dobiorę sobie do temperatury takiej samej jak w podłogówce 35 st , maks na mrozy 37 st. Mam zamiar to wykonać normalnie jak podłogówkę w takich specjalnych zaczepach. nie kupuję gotowych rozwiązań systemowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.02.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 panele+wykładzina? Nie za dużo tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 12.04.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 WitamCzy może ktoś podpowiedziec jak wpiąć do instalacji pompa ciepła-podłogówka bufor ciepła, który ma tylko za zadanie zwiększenia zbyt małego zładu instalacji, chodzi o ograniczenie częstotliwości włączania i wyłączania sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts