rwxw 12.04.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 bufor ciepła, który ma tylko za zadanie zwiększenia zbyt małego zładu instalacji, chodzi o ograniczenie częstotliwości włączania i wyłączania sprężarki? Jeśli masz tylko podłogówkę, to chyba nie w tym problem i dokładanie bufora nie ma sensu. Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę na sterowniku i ją zwiększ. masz sterowanie pokojowe, pogodowe, czy mieszane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.04.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 I jeszcze napisz jak masz ustawioną cyrkulację CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.04.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 a czy ktoś użytkuje połączenie podłogówki na rurkach grubych standard 16 mm z ogrzewaniem ściennym. Tam chyba rurki są 11 mm. 50% domu nagrzeje podłogówka a 50% ścienne. Stety lub nie, ale po to aby mieć podłogę drewnianą w pokojach a jednocześnie nie mieć przewymiarowanych grzejników pod PC idę w ogrzewanie ścienne. Jakieś uwagi, zależności, rady?? Ja mam właśnie taką instalację, z tym, że na ścianach rurki 16 mm - takie jak w podłogówce. W ściennym można dać wyższe temperatury czynnika, ale to żadna zaleta w połączeniu z PC. Odnoszę wrażenie, że akumulacyjność ściennego jest mniejsza niż podłogówki, ale to też nie jest dobre przy eksploatacji PC w II taryfie. Ściany obłożone rurkami tak, że strach wbić gwoździa pod obrazek. Poza tym same zalety: drewno albo puszysty dywan na podłodze gdzie chcesz, odczucie ciepła jak w letni dzień, temperatura odczuwalna wyższa niż przy grzejnikach. Jak pokazywałem znajomym odczyty pirometru na ścianach zewnętrznych i działowych to nie mogli uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 na ścianach rurki 16 mm - takie jak w podłogówce. Jak kiedyś będę robił remont, to wywalę kilka grzejników i też sobie coś takiego zafunduję. Grzejniki to chyba największy syf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 13.04.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jeśli masz tylko podłogówkę, to chyba nie w tym problem i dokładanie bufora nie ma sensu. Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę na sterowniku i ją zwiększ. masz sterowanie pokojowe, pogodowe, czy mieszane ? Wydaje mi się, że mogę mieć problem bo będe miał pc 8kW i zład w rurkach 70dm3, dla pompy zalecane jest min. 20dm3/1kW dla ograniczenia częstotliwości włączeń sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.04.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Wydaje mi się, że mogę mieć problem bo będe miał pc 8kW i zład w rurkach 70dm3, dla pompy zalecane jest min. 20dm3/1kW dla ograniczenia częstotliwości włączeń sprężarki. Nie będziesz miał problemu bo nie będzie grzejników. Podłogówka łyka wszystko i nie grozi wyłączanie od przekroczenia temperatury. Te 20l/kW to wartość orientacyjna i dotyczy instalacji grzejnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.06.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Będę miał podłogówkę na parterze i na piętrze. Rozdzielacze dokładnie jeden nad drugim. Czy zasilanie puszczam do dolnego i przy nim rozdzielacz zasilania do tego na pietro. Czy można zrobić zasilanie do połowy muru - na wys 1,5m i tam rozdzielacz jeden puścicć do dolnego rozdzielacza a drugi do górnego na piętro - wtedy odległość będzie dokładnie taka sama do każdego z rozdzielaczy. Jak proponujecie ? Każdy z rozdzielaczy będzie miał 7 sekcji po 66m. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauri_b 16.06.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Proponuję nie kombinować i ułożyć jak proponujesz w pierwszym wypadku. bo nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.06.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 W pierwszym wypadku parter będzie miał krótszą odległość o 3m niż rozdzielacz na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.06.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Daj spokój, TO NIE APTEKA! Co to znaczy dla rury dobiegowej fi 28??? Doregulujesz na rotametrach! I tak będzie potrzeba regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki za rady. Zrobię jak mówicie w pierwszym wypadku, tym bardziej, że odległość między źródłem ciepła a pierwszym rozdzielaczem na parterze będzie wynosić 3,5m i dalej do drugiego rozdzielacza 3m (to chyba niewiele). Planowałem główną rurę zasilającą do rozdzielaczy dać fi 22. Hm mam jednak dać fi 28 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.06.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Jaka moc PC i jaka odległość do rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.06.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 PC 9KW. Odległość do 1 rozdzielacza 3,5m, dalej do 2 rozdzielacza kolejne 3m. Rozdzielacze idealnie w pionie a PC w piwnicy 1m w bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.06.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Już sobie skojarzyłem: miałem chyba Tobie poskładać pompę ciepła i uruchomić, sorry że się w końcu nie odezwałem ale ilość roboty w tym roku mnie przerosła (tzn. powinienem się cieszyć ale znowu za dużo wziąłem montaży i lekko się nie wyrabiam) Ale rozumiem że sobie poradziłeś więc OK. Co do tej mocy to 22mm wystarczy. Jednak ja stosuję nawet w małych instalacjach 28mm głównie z wygody, nie muszę wozić tysiąca kształtek, muf i nypli, a bus ma ograniczoną objętość Przypomnij mi, jak robisz sterowanie? osobne pompy obiegowe na każdy poziom? Czy jedna centralna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.06.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Robię osobno pompę na całe CO i osobną pompę na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.06.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Nie o to chodzilo. Tylko czy co na parterze i na pietrze ma jedna pompke cyrkulacji czy sa dwie oddzielne, jedna na gore i jedna na dol. To, ze do co i cwu oddzielne to raczej "standard", mysle ze lepiej nie laczyc tych systemow Pzdr. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.06.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Robię osobno pompę na całe CO. To zdanie wyjaśnia ile jest pomp w instalacji CO (1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.06.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Robię osobno pompę na całe CO i osobną pompę na CWU. Różne osobliwości ekonomiczne już widziałem, ale o sens nie będę pytać, widać masz jakąś niezwykłą koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 18.06.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Będzie jedna wspólna pompa obiegowa do CO na parter i piętro. Druga pompa obiegowa do CWU. Sterowanie obiema pompami sterownikiem w PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.06.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 >> ferrit Różne osobliwości ekonomiczne już widziałem, ale o sens nie będę pytać, widać masz jakąś niezwykłą koncepcję Mea culpa, źle zrozumiałem!! Myślałem że robisz osobną pompę ciepła do cwu. Tak jak piszesz jest jak najbardziej OK, chociaż czasami warto dać osobne mniejsze pompy obiegowe na każdy poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts