Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto sam robił podłogówkę do PC?

waz_2000

Recommended Posts

bufor ciepła, który ma tylko za zadanie zwiększenia zbyt małego zładu instalacji, chodzi o ograniczenie częstotliwości włączania i wyłączania sprężarki?

Jeśli masz tylko podłogówkę, to chyba nie w tym problem i dokładanie bufora nie ma sensu. Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę na sterowniku i ją zwiększ. masz sterowanie pokojowe, pogodowe, czy mieszane ?

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy ktoś użytkuje połączenie podłogówki na rurkach grubych standard 16 mm z ogrzewaniem ściennym. Tam chyba rurki są 11 mm. 50% domu nagrzeje podłogówka a 50% ścienne. Stety lub nie, ale po to aby mieć podłogę drewnianą w pokojach a jednocześnie nie mieć przewymiarowanych grzejników pod PC idę w ogrzewanie ścienne.

Jakieś uwagi, zależności, rady??

Ja mam właśnie taką instalację, z tym, że na ścianach rurki 16 mm - takie jak w podłogówce. W ściennym można dać wyższe temperatury czynnika, ale to żadna zaleta w połączeniu z PC. Odnoszę wrażenie, że akumulacyjność ściennego jest mniejsza niż podłogówki, ale to też nie jest dobre przy eksploatacji PC w II taryfie. Ściany obłożone rurkami tak, że strach wbić gwoździa pod obrazek. Poza tym same zalety: drewno albo puszysty dywan na podłodze gdzie chcesz, odczucie ciepła jak w letni dzień, temperatura odczuwalna wyższa niż przy grzejnikach. Jak pokazywałem znajomym odczyty pirometru na ścianach zewnętrznych i działowych to nie mogli uwierzyć.

Jeśli masz tylko podłogówkę, to chyba nie w tym problem i dokładanie bufora nie ma sensu. Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę na sterowniku i ją zwiększ. masz sterowanie pokojowe, pogodowe, czy mieszane ?

Wydaje mi się, że mogę mieć problem bo będe miał pc 8kW i zład w rurkach 70dm3, dla pompy zalecane jest min. 20dm3/1kW dla ograniczenia częstotliwości włączeń sprężarki.

Wydaje mi się, że mogę mieć problem bo będe miał pc 8kW i zład w rurkach 70dm3, dla pompy zalecane jest min. 20dm3/1kW dla ograniczenia częstotliwości włączeń sprężarki.

Nie będziesz miał problemu bo nie będzie grzejników. Podłogówka łyka wszystko i nie grozi wyłączanie od przekroczenia temperatury.

Te 20l/kW to wartość orientacyjna i dotyczy instalacji grzejnikowej.

• 2 months później...
Będę miał podłogówkę na parterze i na piętrze. Rozdzielacze dokładnie jeden nad drugim. Czy zasilanie puszczam do dolnego i przy nim rozdzielacz zasilania do tego na pietro. Czy można zrobić zasilanie do połowy muru - na wys 1,5m i tam rozdzielacz jeden puścicć do dolnego rozdzielacza a drugi do górnego na piętro - wtedy odległość będzie dokładnie taka sama do każdego z rozdzielaczy. Jak proponujecie ? Każdy z rozdzielaczy będzie miał 7 sekcji po 66m. Edytowane przez ferrit

Dzięki za rady. Zrobię jak mówicie w pierwszym wypadku, tym bardziej, że odległość między źródłem ciepła a pierwszym rozdzielaczem na parterze będzie wynosić 3,5m i dalej do drugiego rozdzielacza 3m (to chyba niewiele). Planowałem główną rurę zasilającą do rozdzielaczy dać fi 22. Hm mam jednak dać fi 28 ?

Już sobie skojarzyłem: miałem chyba Tobie poskładać pompę ciepła i uruchomić, sorry że się w końcu nie odezwałem ale ilość roboty w tym roku mnie przerosła :( (tzn. powinienem się cieszyć ale znowu za dużo wziąłem montaży i lekko się nie wyrabiam)

Ale rozumiem że sobie poradziłeś więc OK.

Co do tej mocy to 22mm wystarczy.

Jednak ja stosuję nawet w małych instalacjach 28mm głównie z wygody, nie muszę wozić tysiąca kształtek, muf i nypli, a bus ma ograniczoną objętość ;)

Przypomnij mi, jak robisz sterowanie? osobne pompy obiegowe na każdy poziom? Czy jedna centralna?

>> ferrit

Różne osobliwości ekonomiczne już widziałem, ale o sens nie będę pytać, widać masz jakąś niezwykłą koncepcję :)

Mea culpa, źle zrozumiałem!! Myślałem że robisz osobną pompę ciepła do cwu.

Tak jak piszesz jest jak najbardziej OK, chociaż czasami warto dać osobne mniejsze pompy obiegowe na każdy poziom :)