malux20 03.08.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 clarnet czytasz w myślach mojej żony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 04.08.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Reasumując - bez względu na obliczenia najlepiej zrobić rozstaw np. 15 cm, a w łazienkach 10 cm + drabinki lub ścienne. Obliczenia jak najbardziej, ale raczej żeby dobrać moc PC według zapotrzebowania budynku na ciepło. Co do poszczególnych pomieszczeń w samym budynku - nie wierzę, że program jest to w stanie rzetelnie policzyć, a jeśli nawet - wychodzą takie "krzaki" jak rozstaw co 30 cm albo co 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 I ma rację. Temperatura odczuwalna przy podłogówce jest o około dwa stopnie wyższa. Dlatego też podłogówka jest tańsza w eksploatacji od grzejników. Niby tylko dwa stopnie ale to aż 10-15% oszczędności rocznie. Inaczej mówiąc, co którąś zimę mamy za darmo:) Wszystko to prawda, pod warunkiem wykonania dobrej izolacji cieplnej posadzki na gruncie (za minimum proponuje przyjąć 20cm styropianu). Przy słabej izolacji to co zaoszczędzimy poprzez niższe straty przez ściany, dach i wentylację, stracimy podgrzewając grunt pod budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 04.08.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 I ma rację. Temperatura odczuwalna przy podłogówce jest o około dwa stopnie wyższa. Dlatego też podłogówka jest tańsza w eksploatacji od grzejników. Niby tylko dwa stopnie ale to aż 10-15% oszczędności rocznie. Inaczej mówiąc, co którąś zimę mamy za darmo:) OK, ale czy ta różnica w zakresie 20-24C jest podobna? Jeśli tak to oznacza, że w pokojach należałoby przyjmować do obliczeń 18C zamiast 20C i w kontekście mojej dyskusji z instalatorem (bardzo różny rozstaw rurek w salonie i łazience) akurat ten argument nie byłby trafny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.08.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 OK, ale czy ta różnica w zakresie 20-24C jest podobna? Jeśli tak to oznacza, że w pokojach należałoby przyjmować do obliczeń 18C zamiast 20C i w kontekście mojej dyskusji z instalatorem (bardzo różny rozstaw rurek w salonie i łazience) akurat ten argument nie byłby trafny ? Raczej nie. Przyjmujesz już podłogówkę do obliczeń a nie grzejniki. Przyjmujesz też już określone temperatury zasilania. Jeżeli zrobisz dobre ocieplenie i dom nie będzie durszlakiem, to robiąc tak jak pisał rydzadam nie ma bata byś miał zimno w domu. Z ciekawostek. Namieszałem w grudniu (bardzo zimnym) w ustawieniach PC i w salonie miałem 24 a w łazienkach 28 stopni:) Mam wszędzie co 15 a w łazienkach co 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 04.08.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Po przyjęciu temperatury obliczeniowej 22C w łazienkach (20C w większości pozostałych pomieszczeń) obliczone zapotrzebowanie na moc cieplną w łazienkach na tyle spadło, że nie ma już aż tak drastycznych różnic w proponowanym rozstawie rurek. Teraz wyszedł rozstaw w łazienkach 15. Po prostu przyjęcie temp. obliczeniowej 24 powodowało duże straty z łazienek do sąsiednich pomieszczeń. Np. dla największej łazienki zapotrzebowanie spadło z 995W na 711W. Najmniejsze rozstawy (8cm) program wyliczył tam gdzie mają być panele (przyjąłem R=0,105 dla panela i podkładu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts