Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką pompę głębinową

kolas1984

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych:)

Mam wywierconą studnię głębinową - 45m

lustro wody jest ok 2m od poziomu,

śr. studni 120mm

śr. rury przyłączeniowej do domu 32mm

kuchnia+2łazienki+ ogród

Chciałbym umieścić pompę na głębokości 30-36m i w związku z tym jaką pompę byście proponowali (oczywiście w rozsądnej cenie :) )

pompa ma być podłączona do zbiornika ok 100l.

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych:)

Mam wywierconą studnię głębinową - 45m

lustro wody jest ok 2m od poziomu,

śr. studni 120mm

śr. rury przyłączeniowej do domu 32mm

kuchnia+2łazienki+ ogród

Chciałbym umieścić pompę na głębokości 30-36m i w związku z tym jaką pompę byście proponowali (oczywiście w rozsądnej cenie :) )

pompa ma być podłączona do zbiornika ok 100l.

A jaki masz budzet na pompe? Co to wedlug CIebie jest rzosadna cena ;-)

Ja troche z innej beczki. Wode badales? Bo:

- jesli bedzie potrzebe uzdatnianie Twojej wody, to ma to znaczenie na dobor pompy. Spore przeplywy sa potrzebne na plukania filtrow

- takze, jesli bedzie potrzebne usuwanie zelaza, to pewnie by sie przydal wiekszy zbiornik niz 100l.

Ja uzywam od 1.5 roku grunfoss'a ale to nie jest najtansza pompa. Przy podnoszeniu 65m to byl koszt okolo 2500PLN

marcin

Dzięki, na pewno trzeba będzie zamontować jakieś filtry tylko że jeszcze nie zrobiłem badań,

zastanawiałem się właśnie nad grunfosem, a co do kosztów to za pompe chciałbym wydać max 2000.

To moja rada jest taka, ze zacznij od badan wlasnie.

Jak bedziesz wiedzial, czego sie musisz z wody pozbyc, oraz dla ilu ludzi ma to byc woda. to bedzie latwiej dobrac ewentualna stacje uzdatniania, pompe o odpowiedniej wydajnosci i zbiornik hydroforowy. (zarowno typ jak i wielkosc).

Nie kupuj przed badaniem wody tez zbiornika hydroforowego. Ja tak zrobilem, i musialem go potem wymieniac.

Zgaduje ze sie dopiero budujesz, wiec studnia moze byc slabo uzytkowana. Solidnie ja przepompuj a potem pobierz wode do badania. Jak masz lustro na -2m to wypompujesz z niej wode pompka z marketu za pare groszy.

Grundfoss za 2000 to pewnie w okolicy 40m podnoszenia, wiec nie za duzo IMHO.

marcin

• 2 months później...

Podpinam się pod temat.

U mnie studnia głębokości 80m, lustro wody 14 m od powierzchni, ale okresowo opada o jakieś 2m. Woda jest zażelaziona. Dom z kuchnią i 3 łazienkami, 4 stałych użytkowników, ogród ok.1000m2. Hydraulik zaproponowała zestaw grundfossa, Grundfos SQE3-65 w zestawie hydroforowym- plusem ma byc elektronika i malutki zbiornik hydroforowy- minus- jak dla mnie cena- ponad 5,5 tys.

Studniarz namawia na bardziej tradycyjny zestaw z dużym hydroforem. I co tu zrobić? Zna ktoś tę pompę grundfossa?

Grundfos SQE3-65 w zestawie hydroforowym- plusem ma byc elektronika i malutki zbiornik hydroforowy- minus- jak dla mnie cena- ponad 5,5 tys.

Studniarz namawia na bardziej tradycyjny zestaw z dużym hydroforem. I co tu zrobić? Zna ktoś tę pompę grundfossa?

Mam identyczna pompe, tylko ze bez elektroniki. Pompuje wode do 300l zbiornika z otwarta poduszka (tradycyjnego hydroforu). Lustro wody mam na 3-4m. Pompa daje okolo 3500l/h. Dziala od 1.5 roku i nie narzeka.

Jesli masz zelazo, (a pewnie mangan tez), to zbiornik o poduszka powietrzna wspomoze usuwanie tego zelaza. Rzecz jsna potrzebny bedzie filtr. Jesli zelaza jest malo za to jest np twardosc do usuniecia, to dla zmiekczacza napowietrzenie nie bedzie tak istotne. Moja rada, przepompuj porzadnie studnie, pobierz probke i zrob badania wody przed zakupem pompy/hydrofora.

Pare innych uwag:

W wersji elektronicznej:

- jak braknie pradu to praktycznie nie ma wody.

- nie utleni sie zelazo a w malym zbiorniczku

- zbiorniczek jest tak malutki, ze praktycznie kazde odkrecenie kranu to zalaczenie pompy, pompa czesto sie wlacza, teoretycznie krocej zyje

W wersji z hydroforem:

- jak braknie pradu masz jeszcze sporo wody. 100-200l nawet (choc pozniej pod mniejszym cisnieniem, ale WC mozna splukac)

- utleni sie zelazo jesli bedzie to zbiornik z otwarta poduszka,

- pompa sie zalacza sie co kiladziesiat litrow wody, to zdrowiej dla pompy.

marcin

Dzięki. Tak trzeba zrobić. Czy próbka powinna znaleźć się w wyjałowionym pojemniku? Dużo jej potrzeba? Żebym głupio nie wyglądała w sanepidzie z próbką wody w pojemniku na siuśki albo z 5l baniakiem :)

A ma wpływ na jakość próbki fakt, ze w czasie budowy czyli 1,5 roku wodę wydobywamy za pomocą takiej pompy za 120zł przy użyciu zwykłego węża ogrodowego?

Dzięki. Tak trzeba zrobić. Czy próbka powinna znaleźć się w wyjałowionym pojemniku? Dużo jej potrzeba? Żebym głupio nie wyglądała w sanepidzie z próbką wody w pojemniku na siuśki albo z 5l baniakiem :)

A ma wpływ na jakość próbki fakt, ze w czasie budowy czyli 1,5 roku wodę wydobywamy za pomocą takiej pompy za 120zł przy użyciu zwykłego węża ogrodowego?

Do badan fizykochemicznych pojemnik nie musi byc jalowy. 1.5 butelka powinna wystaczyc. Pojemnik na siuski raczej za maly. Zgadywalem ze studnia uzwana na budowie, dlatego zasugerowalem zeby solidnie studnie przepompowac (do fizykochemicznych ze 2h powinno mysle wystarczy), po to, zeby pobrana probka pochodzila z warstwy wodonosnej a nie byla woda ktora se postala niewiadomo ile w studni. Wode do butelki nalewaz strumieniem ciaglym, tak zeby woda sie nie rozchlapywala, po sciance. ROchlapywanie i pluskanie wody dostarcza do niej powietrza (tlenu) co moze miec wplyw na wynik. Nalewaz z meniskiem wypulym, i zakrecasz, tak, zeby w butelce nie zostal babel powietrza. Mozliwe szybko niesiesz do sanepidu.

To w jaki spsosob uzywalas studni na budowie, moze miec wplyw na baterie. Do badan bekteriologiznych nalezaloby wiec studnie przepompwac naprawde solidnie (24h) i pewnie zdezynfekowac chlorem. Potem znowu przepompwac i dopiero po jakims czasie normalnego uzytkowania studni sprawdzic bakterie. Tu pojemnik do poboru probek musi byc jalowy, jak rowniez na spsoob poboru probek jest nalozonych duzo ograniczen, zeby miec pewnosc ze ewentualne bakterie pochdoza z warstwy wodonosnej a nie z weza ktorym sie leje wode do badania.

marcin