Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 44 + ocieplenie?

Recommended Posts

A no właśnie i tutaj również widać, że kolumienki są najcieplejsze, podobnie ze ścianą na balkonie -- tylko czy oby na pewno :)

Jak to najcieplejsze? Na zdjęciu wyraźnie widać że ich temperatura prawie wcale się nie różni od temperatury otoczenia. Bo ja już nie rozumiem waszego rozważania... Zaczyna się to robić bez sensu..

A myślisz że grubas na mrozie bez ciuchów się nie wychładza??? Ciuchy jak styropian na budynku zapobiegają wychłodzeniu organizmu. To że jest ci ciepło to nie dlatego że od zimna chronią cie ciuchy tylko zapobiegają one utracie ciepła które sam produkujesz. Co z tego że przez głowę uchodzi najwięcej ciepła jak człowiek jest ubrany??? Wyjdź na mróz na golasa i zobaczysz gdzie ci będzie w większości uciekało ciepło przez głowę czy przez resztę ciała. Chyba lepiej gdy jest ciepło niż zimno? Też kiedyś upierałem się przed ocieplaniem. Teraz nie będę sie zastanawiał. Niestety cyfry nie kłamią!!!

Bo ja już nie rozumiem waszego rozważania... Zaczyna się to robić bez sensu..

Otóż to bo aby oceniać jakiekolwiek zdjęcie termowizyjne, trzeba znać warunki w jakich było zrobione, a ponadto trzeba znać technologię budowy badanego obiektu.

Ideałem jest taki obiekt, który w ogóle nie oddaje ciepła i temperatura badanej powierzchni jest taka sama jak temp otoczenia.

Miałem okazję pobawić się trochę taka kamerą i np. blaszany budynek wg kamery był idealnie ocieplony - Dlaczego bo wewnątrz jak i na zewnątrz była taka sama temperatura.

Moje schody wejściowe, które u podstawy mają około 7m2 oddawały jeszcze więcej ciepła niż sam fundament - można wysnuć wniosek, że ucieka tam ciepło z domu?

No właśnie jak to możliwe, że stalowa roleta montowana do betonowego nadproża i ocieplona 2 cm styropianu jest aż tak ciepła.

Kurde jak to możliwe że w puszce rolety jest tyle samo stopni co i na zewnątrz i kamera pokazuje właśnie tą samą zewnętrzną temperaturę. WNIOSEK: Z puszki nie ucieka ciepło? DLACZEGO nie ucieka ciepło? Bo w puszce rolety nie ma ciepła.

Bardzo słuszny wniosek....przypominam sobie dyskusję na ten temat na innym wątku...wyciągnąłem podobny wniosek ale ,, najlepsi '' doradcy na na tym forum zakrzyczeli mnie...Brawo PliP ,utwierdziłeś mnie w przekonaniu ,że nie trzeba mieć tytułów najlepszego doradcy ,aby wyciągać słuszne wnioski...

...jeśli chodzi o puszkę na roletę to jest ona zimna wyłącznie na pionowej powierzchni tam gdzie jest przylepiony na niej styropian, od spodu ta puszka rolety ma identyczny kolor jak ściana, więc tamtędy to wieje co najmniej tyle samo ciepła co przez te badziewiaste ściany 1W

Pokaż zdjęcie swoich super ocieplonych rolet lub też nadproży o samych oknach nie zapominając.

Dla ciebie badziewiasta jest ściana 1W, a dla mnie jak i wielu innych nie ma nić bardziej badziewiastego niż XXI wiek i ściana obłożona styropianem.

Nadal zastanawia mnie dlaczego ciągle pokazujesz termowizje z innych domów.

Proponuję nie popadać w styropianową skrajność i pochwalić się swoim domkiem i tym jak hiper badziewiasto zostało wykonane ocieplenie.

Komuś wytykać znikome błędy jest łatwo, a swoje najlepiej ukrywać.

A i jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne to są to KMT plus nie obrobione- trzymają się tylko tak trochę na piance :p co zresztą doskonale widać :/

To nie ma znaczenia na czym się trzymają w tym wypadku.

Uszczelek i zawiasów drzwi nie ocieplisz i to będzie wychodzić.

Pokaż dół od zewnątrz i wewnątrz bo tam najczęściej widać jak i czy wieje.

Co do rolet to gdyby w środku nich "wiało" to owszem kolor byłby zimny od czoła ale również byłby zimny kolor od dołu a nie jest

Jakoś tak inaczej bo jakbyś miał nadproża z roletami "cieplejsze" niż ściany hmmm

A ponadto przy termowizji ważne są, ustawienia kamery i czy przegroda od góry jest osłonięta czy nie itd.

Np. okno (przez które ucieka ciepło) zauważyłęm że zazwyczaj świeci jak "dupa" niemowlaka u góry gdzie to ciepło się gromadzi ze względu na to że jest osłonięte (hmm a może dlatego masz tam jaśniej od spodu rolety ... )

Jest dużo ważnych elementów która tworzą prawidłową analizę.

Wystarczy że na któraś ścianę wieje mocniej wiatr i już wyda się ona jako bardziej ocieplona bo będzie zimniejsza a w rzeczywistości będzie ona więcej ciepła oddawała niż się wydaje bo jej schlodzona przez wiatr powierzchnia zwiększy delta T, itd.

Nie jestem pewny też czy kąt nie jest istotny.

W każdym razie PliP, piękna termowizja bo przy idealnych temp. zewnętrznych :).

Termowizją łatwiej wykryć mostki niż przeprowadzic dobrą analizę bo do tego trzeba dużo dokładnych danych.

Bo temp. powierzchni to jedno a wiatr to drugie aby wiedzieć ile ciepła ucieka.

np. (na podsatwie zdjęc PliP`a)

Zakłądając współczynnik przejmowania ściany od zewnątrz standardowo jako 25W/m2*K przy delta T 2oC ( -22(temp. zewnątrz)-(-20)(temp ściany) ) mamy ucieczki ciepła na 1 m2=50W/m2

z tego mamy (przy np. +22oC wewnątrz) współ. całej ściany na poziomie 1,1 W/m2*K.

Aby współ. "u" miał tyle co w reklamie Porothermu 44 czyli 0,3 W/m2*K to musiałoby być prawie bezwietrznie przy współczynniku przejmowania ściany od zewnątrz równym 6,6 W/m2*K czyli tak spokojnie jak w domu.

Czy było tak nie wiadomo.

Dlatego to nie takie proste. Wydaje mi się że najłatwiej gdyby obok domu PliP`a stał inny ocieplony wtedy zakładajac warunki takie same byłoby latwiej o ocenę.

A tak to pozostaje tylko popatrzeć na ilość zużytych kWh po sezonie grzewczym podzielić przez powierzchnię domu i jeszcze dodoatkowo wyliczyć na 1oC (bo panują różne zimy ;) w różnych miejscach Polski) i wtedy naocznie ukazać że warto ocieplać :).

pzdr

Edytowane przez j-j

...Uszczelek i zawiasów drzwi nie ocieplisz i to będzie wychodzić.

Pokaż dół od zewnątrz i wewnątrz bo tam najczęściej widać jak i czy wieje.

A ponadto przy termowizji ważne są, ustawienia kamery i czy przegroda od góry jest osłonięta czy nie itd....Jest dużo ważnych elementów która tworzą prawidłową analizę.

....W każdym razie PliP, piękna termowizja bo przy idealnych temp. zewnętrznych :)....Dlatego to nie takie proste....

UPS wyszło szydło z worka odnośnie drzwi ;/ Są one oklejone jeszcze folią ochronną i nie wsadziłem uszczelek w ramę bo bym musiał folię naciąć. Że też ja o tym wcześniej nie pomyślałem- zresztą zapomniałem o tych uszczelkach całkowicie :p i muszę je odszukać.

Jeśli chodzi o wynik termowizji to j-j wypowiadasz się podobnie jak mój kamerzysta, który ją wykonywał.

Spędził on u mnie dość sporo czasu. Obejrzeliśmy sobie każde pomieszczenie, wewnątrz jak i na zewnątrz. Pan mi opowiadał o różnych sytuacjach. Przestawiał również tak kamerę iż cała ściana była granatowa. Mi jednak chodziło o jak najbardziej szczegółowe zdjęcia i w miarę dokładne.

Jest kilka czynników, które wpływały na ostateczne wyniki, jednak o nich powiem za jakich czas :p a wtedy dyskusja zacznie się od nowa. :)

UPS wyszło szydło z worka odnośnie drzwi ;/ Są one oklejone jeszcze folią ochronną i nie wsadziłem uszczelek w ramę bo bym musiał folię naciąć. Że też ja o tym wcześniej nie pomyślałem- zresztą zapomniałem o tych uszczelkach całkowicie :p i muszę je odszukać.

Jeśli chodzi o wynik termowizji to j-j wypowiadasz się podobnie jak mój kamerzysta, który ją wykonywał.

Spędził on u mnie dość sporo czasu. Obejrzeliśmy sobie każde pomieszczenie, wewnątrz jak i na zewnątrz. Pan mi opowiadał o różnych sytuacjach. Przestawiał również tak kamerę iż cała ściana była granatowa. Mi jednak chodziło o jak najbardziej szczegółowe zdjęcia i w miarę dokładne.

Jest kilka czynników, które wpływały na ostateczne wyniki, jednak o nich powiem za jakich czas :p a wtedy dyskusja zacznie się od nowa. :)

Na uszczelkach i zawiasach też będziesz miał świecąco bo niestety ale uszczelki to nie izolacja :(. Ważne też aby tam wokół drzwi nie wiało.

Czyli rozumiem, że za obecne uszczelnienie między skrzydłem a ramą robi folia? Jeśli tak to jest naprawdę szczelna, może będzie lepsza niż uszczelki, zostaw tak ;).

Czemu czekasz ze swoim opisem,nie szkoda czasu?

pzdr

Edytowane przez j-j

...a jak schody wyciągają ciepło to masz na wyżej zamieszczonym zdjęciu z termowizji balkonu, zasada jest identyczna

No właśnie w tym sęk, że ta zasada co do zasady nie jest identyczne. Na połączeniu posadzek, a więc pod samym progiem mam stożkowo ścięty styropian podłogowy 2x5 cm. Tak, że na samej powierzchni jest on szerokości 5-7 cm i schowany jest pod progiem. Schody zewnętrzne nie maja betonowego połączenia z posadzką w domu.

Nie mają również bezpośredniego połączenia ze ścianami zewnętrznymi domu.

...Czyli rozumiem, że za obecne uszczelnienie między skrzydłem a ramą robi folia?...

Czemu czekasz ze swoim opisem,nie szkoda czasu?...

Folia ochronna oklejona jest zarówno futryna jak i same drzwi - od dzisiaj zamontowałem tam gumowa uszczelkę. Wcześniej nie było uszczelnienia, a jako, że za drzwiami pomieszczenie nieogrzewane to i nie zwróciłem uwagi. Tym bardziej, że przez miesiąc nie było mnie na miejscu.

Jeśli chodzi o sam opis to póki co nie zgadza się on z tym co podaje większość po za twoimi niektórymi stwierdzeniami.

Na wstępie podałem temp. zewnętrzna oraz wewnętrzną podczas badania.

Należało by zwrócić uwagę również na pogodę podczas badania - jak zachowywała się temperatura. O której godzinie zostało wykonane badanie, Czy wcześniej na daną ścianę padało Słońce itd.

Dlatego badanie najlepiej przeprowadzać bardzo wcześnie rano, wtedy likwiduje sie już na wstępnie wpływ słońca.

A opis czy się zgadza czy nie, podaj bo jak widzisz już więcej osób się nie wypowie chyba a na analizę jak wiemy same temp. to za mało danych.

pzdr