Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termalica-czy ktoś zna ten produkt?

Recommended Posts

Nie powiedziałbym, że to taki mały lokalny producent. Jest to część większego koncernu Bruk-Bet i mają kilka naprawdę potężnych zakładów produkcyjnych. Co do jakości się nie wypowiadam, bo nie mam porównania. A cenowo jak stoi w porównaniu do konkurencji ? Ktoś pisał wyżej ze podobnie do Solbetu - prawda to ?

• 3 weeks później...

witam, od jakiegos miesiaca intensywnie burze po roznych forach dotyczacy BK roznych firm. Mam juz plan i chcem stawiac dom na wiosne wlasnie z BK bloczkow jednowarstwowych czyli szer. 36.5-40 . Chcem kupic towar jeszcze w tym roku bo bedzie troche taniej. Architekt pierw spomnial o bloczkach YTONG i tu zaczela sie moja mekka przez ostatni miesiac. Jak juz puszka pandory na temat BK sie otworzyla to do dzis nie jestem pewny z ktorej firmy brac.

Czytalem rady takie ze trzeba brac co taniej, potem ze trzeba brac co akurat oferuja w moim regionie...tez slyszalem ze jednowarstwowe sciany na terenie podhala gdzie bywaja dluzsze zimy sie nie sprawdza, a potem slyszalem ze jednak tu duzo domow powstawiono w takim systemie BK tylko ze glownie YTONG. Czyzby znowy sama nazwa producenta z poularyzowala bloczki BK? Wszscy chca stawiac z Ytong, bo firma znana, ale mysle ze warta poszukac i porownac inne producentci , rownierz dobry ale tanszy.

Ja osobiscie nie chce patrzyc tylko wylacznie na cene ale rowniez porownuje parametry ilosc bloczkow na 1m2 i ich parametry cieplne. Porownywalem bloczki z firmy YTONG, SOLBET, H+H, Termalica, nawet Prefabet z Bielska. Opinia jest strasznie podzielona na temat tych bloczkow na forach i mysle ze jestem skazany na siebie zeby podjac ostateczna decyzje.

Jeden potencialny wykonawca probowal przekonac do YTONGA bo akurat duzo znim robi, ale mysle ze loklany sklad budowlany tez maja znim jakis uklad, mowil ze porownywal bloczki solbet i Ytong i ze ytong jednak jest cieplejszy, nie wiem czy poruwnywali bloczki tej samej szer. bo Ytong 36.5, 350 ma U=0,25 a solbet 36.5 U=o, 29, dopiero solbet 42 ma U=0,25. Prefabety skreslilem z listy prawie na poczatku bo tu w lokalnych skladach tylko oferuja bloczki 24 i szare do tego, a jak dzwonilem do bielska i wychodzilo drogo za transport. Obecnie zastanawiam sie nad Bloczkami 36.5 z H+H bo maja te same parametry cieplne co ytong, a bloczki wieksze i tansze, ale za to slyszalem ze z rozmiarami bywa choc jako, i te biale bloczki nie wygladaja tak biale jak inne firmy, slyszalem ze dorzucaja jakies popiol nawet do tych bialych, nie wiem czy to prawda. Nie skreslilem je calkowicie bo otzrymalem tez dobra oferte na nie. Bylem pewny ze bede bral bloczki 42 z Solbet, ale nie otzrymalem dobra oferte , nie duzo wiecej dolozyc i mialbym YTONG, wiec zadna atrakcja. Ostatnio mocno zastanawiam sie nad bloczkami termalica bo parametry bardziej kozystne niz YTONG i patrzylem na bloczki, to bardzo rowno ciete i z wygladu nie odbiegaja duzo od inncy bloczkow BK robione w Polsce. Tak mysle ze nawet jak by te parametry cieplne byly te same co YTONG (bo Termalica 36.5 odm 350 U=o.21, a YtONG 36.5 350 U=0.25) to bloczki termalica sa wieksze i prawie 25zl taniej na 1m2! Czekam teraz jaka oferte dostane na ta termalice tu od skladu i mysle ze decyzje zostanie podjeta.

Gdy by ktos mial jeszcze jakies uwagi do tych wymienionych bloczkow to prosze o rade. Wolabym zdanie wykonawcow co robili z tymi bloczkami na ciekiej spoiny.

Edytowane przez metynkowski

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 years później...

Witam!!!

Jakościowo to porażka pustak T350 48/25/60 z tego budowałem 70% materiału nie nadaje się do budowy domu, popękany, rysy prawie na każdym bloczku, jak podnosisz to SAM się w rękach rozpada. Przedstawiciel handlowy powiedział żeby odkładać uszkodzone pustaki a on przyjedzie po skończonej budowie na reklamację absurd 70% pustaków odłożyć dramat.

Dla zainteresowanych mogę dosłać zdjęcia jaki towar termalica oferuje jako pełnowartościowy ale nie polecam tego producenta a nawet odradzam!!!!!!!!!